četrtek, oktober 10, 2013

Geodetska uprava ( GURS ) z vrednostmi nepremičnin mešetari kot kakšni branjevci na tržnici!

Vir: VEČER, 10.10.2013

Mislil sem, da se mi k tej problematiki vrednotenja nepremičnin ne bo več potrebno vračati. Vendar me je objavljen prispevek v Večeru prepričal, da sem imel v svojem prejšnjem zapisu na tem blogu še kako prav, ko sem naslovil očitek na GURS.

Poglejmo kaj nam torej sporočajo mešetarji GURS-a in objavlja navedeni dnevnik:

Večer: Geodetska uprava: V ponedeljek novi izračuni vrednosti nepremičnin, za pravilne podatke mora poskrbeti vsak lastnik sam. 
Kako pa, prosim lepo! Tisoči lastnikov manjših zemljišč, stanovanjskih hiš, stanovanj v večstanovanjskih zgradbah, lastniki raznih pomožnih ter začasnih objektov in lastniki drugih vrst nepremičnin, najmanjšega pojma nimajo ali so popisovalci sploh prav popisali njihove nepremičnine in koliko so jim potem na GURS-u to popisano ovrednotili, ker od GURS-a niso nikoli dobili prav nobenega dokumenta vrednotenja in tako niso imeli osnove za podajanje morebitnih ugovorov ali zahtevkov po spremembi v popisnih dokumentih. 
V mnogih primerih popisovalci tudi niso želeli, ali smeli ali mogli upoštevati pripomb lastnikov, ki so ob popisih opozarjali na razne specifičnosti izgradnje ter rabe objektov, ki bi lahko še kako vplivale na vrednotenje. 
Naj navedem primer,: lastnik čebelnjaka in lesene ute  je želel, da se v primeru popisa zapiše, da gre za objekt postavljen na točkovnih temeljih, pa mu je popisovalec odgovoril, da tega ne more upoštevati in da to niti ni tako zelo pomembno. Res ni? Od GURS-a ni nikoli dobil dokumenta koliko so mu vse to ovrednotili, kot tudi nikoli ni dobil dokumenta koliko so mu ovrednotili lastniško stanovanje v večstanovanjski zgradbi v katerem z družino prebiva.
In drug primer: lastnika nezazidanega stavbnega zemljišča je občina leta 2012 pisno obvestila, da bo na zahtevo Ministrstva za infrastrukturo in Ministrstva za kmetijstvo in okolje v dopolnjenem predlogu Občinskega prostorskega načrta ta parcela spremenjena v kmetijsko rabo. Lastnika so v tem dopisu še spraševali ali ima na to spremembo kakšne pripombe in ali namerava v določenem času na parceli graditi. Lastnik je v določenem roku pisno odgovoril, da ne namerava graditi, da bistvenih pripomb nima in da se na spremembo namembnosti rabe svoje parcele ne bo pritožil. Nikoli od občine ni dobil odgovora kaj so v resnici potem z njegovo parcelo storili in tega ne ve še danes. Tudi od GURS- ni nikoli dobil nobenega dokumenta kako mu je  ( mu bo ) sedaj to parcelo ovrednotil in koliko davka bo v resnici moral plačevati. 
Takih in podobnih primerov je na tisoče in tako se to enostavno v neki vsaj malo normalni državi ne dela. Tisoči takih in podobnih lastnikov nepremičnin so tako zaradi šlamparije, birokratske bahatosti, neučinkovitosti, nesistematičnosti, nestrokovnosti in neodgovornsoti zaposlenih na GURS-u prikrajšali za eno od temeljnih civilizacijskih človekovih pravic - pravice do pravnega varstva. 
 Večer: Prav vsak lastnik nepremičnine bi, povsem razumljivo, že zdaj želel natančno vedeti, koliko bo po novem moral plačati za nepremičninski davek, da bi lahko znesek primerjal s tistim, ki ga plačuje za nadomestilo stavbnega zemljišča. Do natančnega dogovora je težko priti, saj prav nobena nepremičnina ni ovrednotena enako, poleg tega so po občinah doslej za nadomestilo stavbnega zemljišča plačevali zelo različne zneske. Znano pa je, da bodo zneski v povprečju dvakrat višji.
 
V geodetski upravi so včeraj povedali, da bodo, po načrtih sodeč, predvidoma v ponedeljek poskrbeli za nove izračune vrednosti nepremičnin, povsod bodo nižji. Kot smo že pisali, bo osnova za odmero novega davka posplošena tržna vrednost, zapisana v evidencah nepremičnin geodetske uprave. In ravno zato v geodetski upravi ves čas poudarjajo, da mora za pravilne podatke poskrbeti prav vsak lastnik nepremičnine sam.

Saj temu kar zgoraj prebiramo skoraj verjeti ni mogoče. Vsak davkoplačevalec mora v naprej vedeti za kaj in koliko bo za nekaj plačeval. In pri tem ne sme pri zavezancu obstajati niti najmanjši dvom v korektnost izračunanih osnov za obračun nekega davka in zagotovljena mu mora biti pravna varnost ter mu omogočen pravica do ugovora. V tem primeru ni tako. Ogromno zavezancev še danes, tik pred sprejemom zakona ter le nekaj mesecev pred uvedbo davka na nepremičnine, najmanjšega pojma nima za koliko jih bo država obdavčila in kar je še najbolj nesprejemljivo, ne poznajo vrednostnih podlag na osnovi katerih se jim bo nepremičninski davek obračunal. 

GURS bi moral pred uvedbo in izračunom davčne zaveze vsem zavezancem poslati dokument iz katerega bi bilo mogoče jasno ter nedvoumno  razbrati, kaj se je popisalo, koliko se je kakšna nepremičnina ovrednotila in po katerih merilih ter kriterijih. Ter pri tem lastnikom nepremičnin določiti rok v katerem naj podajo ugovore na pravilnost popisa, ujemanje popisanega s stanjem v naravi in če je popisanega kaj kar v resnici sploh ne bi smelo biti predmet popisa. Ker po pričevanjih ljudi, naj bi popisovalci popisovali tudi stvari, ki sploh niso objekti po veljavni zakonodaji. Mnogi lastniki nepremičnin so od GURS v pred časom dobili določene dokumente ter razvide iz popisa njihovih nepremičnin in so lahko ugovarjali, ogromno pa jih vse do danes ni dobilo še ničesar.

Vlada in finančni minister bi vse to morala vedeti in stvari na terenu poznati ter ne kot buldožer mesariti po državljankah in državljanih. Če pa razmer na terenu vlada ne pozna in jih niti noče poznati in ne upoštevati, potem pa je zrela, da odstopi in svoje mesto prepusti ekipi, ki bo vedela upravljati z državo. Med mnogimi načeli, ki jih je pri uvajanju tega davka potrebno upoštevati, je prav načelo pravičnosti eno najpomembnejših in ga ne bi smel nihče zanemariti.

13 komentarjev:

  1. Odlično zapisano. Pa še nekaj cvetk: Posplošena vrednost pomeni, da je GURS "vzel podatke o prodaji nepremičnin na določenem območju v zadnjih nekaj letih (podatke naj bi pridobili z DURS-a???) in tako določil vrednost neke nepremičnine". Ne glede na to ali le ta stoji na poplavnem območju ali 50 m stran kjer poplava ni več mogoča. Ne glede na uporabljene materiale pri gradnji in orpemi,... Njih za oceno zanima samo (npr. objekta) starost, kvadratura, lokacija pa, če ima objekt kopalnico ali ne, ... Tako sta lahko hiši, ki stojita ena poleg druge, ovrednoteni enako, v naravi pa je razlika tudi 100.000 EUR. Poleg tega pa ugovor na vrednost NI MOGOČ!!! Ne upoštevajo ocene zapriseženega sodnega cenilca ampak posplošeno (kot zgoraj navedeno) in možnosti pritožbe takorekoč nimaš! Kako bodo ljudje po 1.1.2014 odmerjeni davek plačali ne zanima nikogar. Kot ste zapisali ima GURS takšno "štalo" sam pri sebi, da je v času sodobnih tehnologij tako neverjetno kot znanstvena fantastika. Pa še ena cvetka: Ko smo pošiljali (na njihovih obrazcih) popravke, da bi se upoštevali pri evidencah GURS-a, naj bi popravke vnašali študentje, po vnosu pa so obrazce odpeljali na uničenje. Tako, da nimajo nobene dokumentacije in se lahko izgovarjajo v nedogled. Zaščitili pa so se tako, da naj bi vsak lastnik sam poskrbel in se pobrigal, kaj se dogaja z njegovo nepremičnino. To pa pomeni, da vsaj 2x na teden preveriš vse občinske akte, spremembe zakonodaje, evidence na DURS-u in GURS-u,.... Kdo ima koga za norca????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za kvalitetno dopolnitev mojega gornjega zapisa!

      Izbriši
  2. mislim, da se začenja malo pretiravati in večina lastnikov osebnih nepremičnin neupravičeno negoduje....leta 2007 sem bil eden od 9ih popisovalcev nepremičnin na Obali in lahko mirno trdim, da je imel prav vsak lastnik nepremičnine podati natanko takšne podatke o svoji nepremičnini, kot je želel....kar mi je stranka povedala, to sem dal v zapisnik....če se je lagal, si je bil sam kriv....imel sem vseh možnih primerov poskusov premetenosti, tudi takšnih, ki so trdili, da na parceli njive ni nobenega objekta, čeprav sem imel s seboj foto gradivo, ki ga je postavljala na laž, ampak moja dolžnost ni bila se z njim prerekati, temveč zapisati njegove besede, ki so bile kasneje primerjane z dejanskim stanjem na terenu....
    kdor ni želel podatkov posredovati neposredno popisovalcu, ta je imel možnost sam izpolniti obrazce in jih oddati....će jih ni, potem je pač dobil oceno na osnovi osveženih, tudi foto, podatkov realnega stanja v naravi.....
    s tem sem želel samo prikazati, da navedba v zapisu "Ter pri tem lastnikom nepremičnin določiti rok v katerem naj podajo ugovore na pravilnost popisa, ujemanje popisanega s stanjem v naravi in če je popisanega kaj kar v resnici sploh ne bi smelo biti predmet popisa.", ne zdrži....
    mislim pa, da tudi vriskanje o nevednosti višine določenega davka ni na mestu....višina novega nepremičninskega davka, ki sicer še mora stopiti v veljavo, dovolj jasno izkazuje, da se bo davek plačal na vrednost nepremičnine....torej tistega, kar je vsak povedal takrat ob popisu oz. je bilo potrjeno s foto gradivom nepremičnin....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marko tokrat pa si me malo razočaral. Mogoče si ti popisoval pri samih barabah in mešetarjih, vendar velika večina jih to ni. Z veliko lahkoto bi ti dokazal kako se motiš, pa bi bi porabil preveč prostora, moral bi na terenu narediti še kakšno fotografijo in ti navesti kar nekaj zakonov ter podzakonskih predpisov, ki urejajo graditev objektov ter pomožnih objektov.

      Naslednji problem, ki si ga kar lepo spregledal pri svojem gornjem "vriskanju" pa je ta, da kar nekaj tisoč ljudi ni nikoli od GURS-a po opravljenem popisu dobilo ničesar in se tako niso imeli priložnosti na nič pritožiti in sedaj pojma nimajo kaj jih v resnici čaka. Kolega, ki se je s komentarjem oglasil je bil obveščen o tem kaj GURS počne s popisom njegovih nepremičnin in je pač opisal svojo neprijetno izkušnjo.

      Dragi Marko, pa tudi tisto kar si ti "vrisnil", da ne drži, še kako zelo drži. In to niti ne v tako malo primerih. Kot kolegu, ki ga sicer zelo cenim, ti vendarle priporočam, da vriskaš o tistem kar res poznaš in ne podajaš končnih sodb z levo roko.

      Pa brez zamere cenjeni kolega in lep pozdrav!

      Izbriši
    2. Plagiator, vsi kdaj koga razočaramo, hote ali ne....jaz sem opisal le potek do načina ocene plačila davka, torej delo katerega sem opravljal takrat honorarno poleg rednega dela.....in ja, primerjal sem tudi poštenost dokaj velikega območja popisa, v katerem se mi je na koncu prikazalo, da je dobrih 90% povsem pošteno in korektno navajalo svoje podatke.....
      kar se tiče tistih, kateri niso dobili nič od GURSa, bom spet govoril iz svojih osebnih izkušenj.....med mojimi popisanimi se je našlo tudi nekaj takšnih, ki niso samodejno nič ocene prejeli, so pa prejeli potem, ko sem jim rekel, da bodo pač morali malo počakati in večkrat povprašati, samo ne tiho in brez besed čakati doma, da se samo od sebe kaj zgodi....in to velja še danes....
      sicer ne dvomim, da bi mi lahko dokazal hudiča in vraga, čeprav si raje modro odstopil, ker bi to bilo itak le za posamezen primer, a vseeno ne vem, zakaj si preskočil moj zadnji odstavek....
      iz njega namreč sledi, da četudi kdo zdaj še nima v roki od GURSa papirja ocenjene vrednosti svoje nepremičnine, ga bo moral nedvomno prejeti še pred izdajo položnice, saj drugače sploh položnice ne bo mogel prejeti.....ugovori pa so itak običajni deli postopkov in do teh bo imel vsak pravico....v čem je torej sploh problem ?....
      ker te kot kolega tudi jaz zelo cenim, ti lahko mirno napišem, da včasih vrisknem kje tudi kakšno kar manj znam, čeprav zase dovolj, a zato, da bi zvedel več.....včasih pač dobim več, včasih manj, kot včasih dam več, dam manj....

      nobene zamere cenjeni kolega, pa lep pozdrav

      Izbriši
    3. Marko zapiše: "iz njega namreč sledi, da četudi kdo zdaj še nima v roki od GURSa papirja ocenjene vrednosti svoje nepremičnine, ga bo moral nedvomno prejeti še pred izdajo položnice, saj drugače sploh položnice ne bo mogel prejeti.....ugovori pa so itak običajni deli postopkov in do teh bo imel vsak pravico....v čem je torej sploh problem ?..."

      Vidiš cenjeni kolega prav tukaj je že eden od problemov. Mogoče (????) bodo zavezanci skupaj s položnico res še prejeli kak dokument, vendar bo v tem dokumentu v pravnem poduku pisalo, da je ugovor dovoljen, vendar ne zadrži izvršitve.

      To pa seveda ni isto kot postopek ugovora, ki je bil na voljo zavezancem, ki so dokumente GURS-a dobili pred časom. Ti zavezanci bodo morali to kar jim bo izračunano plačati in potem ( kako dolgo ne ve nihče ) čakati, da bo o njihovem ugovoru odločeno ter potem morebiti celo iskati pravico še na sodišču.

      In kaj bo z zemljišči, ki so se vodila kot stavbno nezazidana in "naj bi" se jim status spremenil v kmetijska zemljišča pa lastniki o tem kaj se je v resnici potem dogodilo niso dobili nobenega uradnega dokumenta. In vse to se je dogajalo po opravljenem popisu nepremičnin. Bomo sedaj doživeli, da bodo lastniki davek plačevali za stavbno nezazidana zemljišča in ko bodo želeli graditi, pa bodo zvedeli, da gre v resnici za kmetijska zemljišča? Fantje ne se hecat, saj živimo menda v neki državi, v kateri naj bi veljalo vsaj še malo pravnega reda. In tukaj gre za davčno zakonodajo, ki je zelo specifična in v vseh urejenih državah zelo natančna ter konkretna ter ščiti šibkejšo stranko v primerih dvomov ali nedorečenosti.

      Dragi Marko, to da si honorarno delal kot popisovalec te še ne kvalificira, da bi smel tolmačiti kaj GURS dela strokovno in korektno ter kaj od njega državljani smemo pričakovati in česar ne. Odkod pa ti vedenje, da bodo vsi zavezanci pred položnicami dobili še pisne izračune višine obračunanega davka? Mar ti nekaj veš, česar nihče drugi v tej državi ne ve? Potem morebiti poznaš tudi formulacijo pravnega poduka, ki bo na teh odločbah in bi ti bil zelo hvaležen, če nam jo odkriješ.

      Lep pozdrav!

      Izbriši
    4. Plagiator, jaz nisem nikjer tolmačil kaj GURS dela strokovno, prej obratno in lepo prosim ne me že drugič zapored poskušati deskreditirati, da me ne zgolj popisovanje ne kvalificira za debatiranje o teh okoliščinah....potem takem bi lahko tudi jaz uporabil isto metodo in rekel, da ti nisi kvalificiran debatirati o tem, ker nimaš niti tega znanja popisov....mislim, dajmo preskočit te otroške finte....
      debata o tem nepremičninskem davku se zaenkrat vodi povsod zgolj po nekih neutemeljenih ugibanjih.....počakajmo naslednji teden, da GURS jasno pove katere načine bo uporabil za določanje višine davka, pa potem na juriš če bo treba....čeprav je že zdaj jasno, da si je za nepridobljene podatke ocene vrednosti svojih nepremičnin od GURSa vsak sam kriv.... ne more človek samo tulit jaz nisem nič dobil....mater, pa vzdignit rit in spokat tja pa uredit....mislim svašta, kakšna folklora se je začela furati....

      lep pozdrav

      Izbriši
  3. Predragi Don Marko

    Tole vaš pisanje je čisto zavajanje. Eno je namreč popis posamezne nepremičnine, drugo pa je določitev njene namišljene vrednosti. Tudi z zapisnikom sodnih cenilcen ni moč prepričati GURS? Kdo ima bolj prav pri ceni Gurs z nekom zgrešenm modelm ali posamezen cenilec, ki vzame vse papirje v roke, ki so ogleda nepramičnino in okolico? Lahko se cenilec zmoti. V mojem primeru za 50%. Lepo čevlje sodi naj kopitar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. predragi Anonimni,

      nobeno zavajanje, opisal sem le potek svojega dela takrat....kakšnih določanj namišljenih vrednosti s strani GURSa sploh omenjal nisem, pač pa tisto vrednost pridobljeno iz popisov....če mene vprašate, ni pravi niti model GURSa, niti tisti cenilca.....cenilec lahko oceni kot mu naroči plačnik, GURS lahko oceni po svojih cenilcih, oboji pa se lahko motijo tudi sinhrono .... hočem povedati le, da ne dvomim, da bo vedno obstajal manjši procent takšnih lastnikov, ki se ne bodo nikoli strinjali z načinom izvedbe določitve davka za njih nepremičnino...jaz sem pač le eden tistih iz večine, katerim so se podatki popisa pokrivali s predhodnimi pridobljenimi podatki GURSa in pač nimam razloga za vznemirjanje....

      Izbriši
    2. Marko še kratka dopolnitev, ki mi je prej ušla: Odločbe, ki jih bodo zavezanci dobili skupaj s položnicami ne bo izdajal GURS, temveč DURS. Veš kaj to pomeni za zavezance, ki bodo prepričani, da so oškodovani in jim je višina davka izračunana na napačnih vrednotenjih njihovih nepremičnin. če si vsaj malo pravnika, potem veš, če o pravu ne veš veliko, potem se ti niti ne sanja.

      Izbriši
    3. Plagiator, vem vse to, ampak kot sem ti zgoraj že napisal, paničarite predčasno in še neutemeljeno.....

      Izbriši
    4. melita zajc ‏@melitazajc 1h
      Twitwer danes:

      @vladaRS!?“@JUVENTUS_SLO: hiša predsednice slovenjgraškega okrožnega sodišča vredna 51.000 evr. pokaže izpis GURS-a pic.twitter.com/dRoWSCbfD3”

      Izbriši
    5. vidiš, točno o tem sem ti govoril.....bila je manjšina in to predvsem tistih, ki imajo tudi več milijonsk evrednosti nepremičnin, ki so lagali pri popisih, kar dokazuje tudi slika tweeta....
      ampak če hočem biti zdaj birokratsko enostaven - lastnica nepremičnine na sliki je vsaj izpolnila zahtevo popisa in oddala svoje podatke, posledično dobila potrdilo ocenjenosti.....zdaj ima GURS vso pravico spremeniti ceno nepremičnine na sliki po svojem kriteriju, kar seveda ne bo všeč lastniku....kot ni tudi primeru, katerega omenjaš...in o tem ti tukaj debatiraš....
      ampak način izvedbe tega početja GURSa bo znan šele naslednji teden....koga torej sploh komentiramo, če GURS ni še nič izjavil....

      Izbriši