torek, september 10, 2013

Kako se počutite, ko vam lažejo in vas imajo za intelektualne kretene?

Priznam, da mi ni najbolj jasno zakaj se je državljanska vojna v Siriji pred dvema letoma sploh pričela in kdo jo je izzval. Je res le zelo nesrečno nadaljevanje tako imenovane arabske pomladi, za katero pa prav tako več ne verjamem, da je šlo za spontane internet revolucije s ciljem demokratizacije družb v arabskih državah, ki jih je revolucija zajela? Tako kot ne verjamem v spontanost teh revolucij tudi ne verjamem, da razviti zahod pri tem ne bi imel nobenih zaslug, ker so dogodki, ki so sledili to potrdili. Najprej Irak, potem Libija in Egipt ter sedaj primer Sirije dovolj zgovorno potrjujejo tezo, da res tokrat ne gre več le za teorijo zarot, temveč gre za konkretno prakso zarot kapitalistično neoliberalnega zahoda. In Slovenci smo seveda del tega zahoda in čeprav je naša vloga pri vzpostavljanju novega svetovnega reda  popolnoma nepomembna, pa naša odgovornost zaradi tega ne bo veliko manjša.

Da nam lažejo in nas zavajajo Američani ter njihovi pomembni vojaški in kapitalistični zavezniki se nekako še da razumeti. Da pa te očitne laži preprosto povzemajo tudi slovenski politiki in nas potem doma z njimi zalagajo ter nas prepričujejo v nekaj v kar niti največji tepec več ne verjame, pa ni več šala. Saj s tem in takšnim ravnanjem ter odnosom do lastnega ljudstva pred razumnim delom sveta ne ponižujejo le sebe , temveč predvsem vse nas državljane te slovenske države. Imajo nas za čisto navadne intelektualne kretene in to z nami počnejo tako tisti desni in militantno izpričani slovenski politiki kot oni drugi, ki se razglašajo za leve ter demokratične in svobodomiselne. Slovenski zunanji minister Karel Erjavec je še pred časom nakladal, da je Slovenija zelo zaskrbljena nad dogodki okrog Sirije in da upa na mirno diplomatsko rešitev tega nevarnega zapleta. Da bi pred dnevi, takoj, ko se je vrnil iz Vilniusa kjer mu je ameriški zunanji minister John Kerry opral možgane, začel doma razlagati, da je kemično orožje "zagotovo uporabil sirski režim" ker pač Američani tako pravijo in da naj bi tudi veliko drugih zunanjih ministrov EU verjelo Američanom, čeprav rezultatov dela strokovne komisije OZN, ki je to v Siriji raziskovala, še nihče ne pozna, ker jih komisija sploh še ni pripravila.

Da pa bi celotno zgodbo o uporabi kemičnega orožja v Siriji sploh lahko razumeli, je potrebno pogledati le nekaj tednov nazaj. Takrat so namreč Američani, ki so v Varnostnem svetu OZN skušali doseči odločitev o zunanji vojaški intervenciji in jim to ni uspelo, napovedali, da če bo sirski režim uporabil kemično orožje, bodo vojaško ukrepali sami s svojimi zavezniki brez OZN. In glej ga zlomka, že čez kratek čas naj bi se kemični napad v Siriji res zgodil in svet so preplavili posnetki nesrečnih žrtev bojnega strupa Sarina s katerim bi naj Asadov režim pomoril nekaj sto upornikov. Že takoj po prvih informacijah o uporabi kemičnega orožja nad sirskimi uporniki sem bil precej skeptičen do teh vesti in sem se vedno bolj nagibal k mišljenju, da bi tudi v tem primeru lahko šlo za staro in preizkušeno vojaško metodo  upornikov in njihovih zunanjih zaveznikov, ko se uprizori neko grozovito ter zelo odmevno vojaško dejanje nad svojimi ljudmi in se ga  pokrije s sovražnikovo zastavo. V zadnjih YU balkanskih vojnah smo nekaj takšnih akcij doživeli in ti žalostni ter zelo krvavi dogodki potem niso nikoli bili raziskani ter pojasnjeni.

Asadov režim naj bi uporabil bojni strup Sarin. Ta strup so koncem tridesetih let prejšnjega stoletja odkrili Nemci in danes mednarodno pravo prepoveduje njegovo izdelavo ter uporabo. Ima pa ta bojni strup to zelo slabo lastnost, da pušča sledi in se njegovo uporabo potem da dokazati. Če bi se Asad že morebiti odločil za uporabo kemičnega orožja, se zagotovo ne bi za Sarin, ko pa je na razpolago toliko drugih veliko bolj učinkovitih kemičnih sredstev, ki ne puščajo sledov in je njihovo uporabo zelo težko ali celo nemogoče dokazati. Kakšne vse bojne strupe novejše generacije, ki bi jih Asad morebiti lahko imel in uporabil, pa bi morali najbolje vedeti prav Nemci, ki so ga v preteklih desetletjih obilo zalagali s potrebno tehnologijo ter opremo.

Naslednje kar je bilo v teh obtožbah Asada in njegovega režima moteče je, da s to uporabo kemičnega orožja Asad ne bi dosegel prav nobenega omembe vrednega vojaškega strateškega cilja. Da pa bi zaradi osvojitve neke strateško nepomembne mestne četrti postavil na kocko vse dosedanje vojaške uspehe in sam izzval mednarodno javnost ter si nakopal zunanjo vojaško intervencijo in ob tem še v zelo neroden položaj postavil svoje zaveznike, pa bi bilo res skrajno neverjetno in že na meji same norosti. V kaj takšnega skoraj zagotovo ne bi bilo mogoče prepričati niti največjih Asadovih sovražnikov in ameriških zaveznikov. Američanom očitno že krepko primanjkuje ustvarjalne ter prepričljive domišljije s katero bi bili vsaj malo verodostojni. Ameriški administraciji in njihovemu vojaškem stroju ne verjamejo več niti Američani sami. Pri Britancih seveda ne gre za verjeti ali ne, ker sami prav dobro vedo, da gre tako v primeru Afganistana kot Iraka in Libije ter sedaj še Sirije za en sam velik blef v katerem so bili sami močno soudeleženi in si krepko zapacali svojo vest s krvjo nedolžnih žrtev.

Mogoče koga v primeru Sirije malo presenečajo Francozi, ki so se pridružili Američanom in želijo v tej novi moriji sodelovati. Francozi so bili nekoč kolonizatorji Sirije in očitno se jim občasno malo pocedijo sline po starih dobrih izkoriščevalskih časih. Vsak, ki malo pozna novejšo zgodovino Francije, pa niti ne bi smel biti preveč presenečen. Mnogi Francozi pravijo, da bi Francija ponovno nujno potrebovala nekega novega Charlesa de Gaulla, ki bi ji povrnil ugled in jo ponovno postavil za voditeljico demokratičnih in svobodomiselnih držav, ker aktualna Francija postaja vse bolj podobna tisti Franciji med obema svetovnima vojnama v prejšnjem stoletju. 

Nič manj od Francozov pa bi kakšnega De Gaulla nujno potrebovali Slovenci. Kot državljan države Slovenije sedaj javno postavljam zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, premierki Alenki Bratušek in celotni slovenski vladi vprašanje, s kakšnimi dokazi, razen besed ameriškega državnega sekretarja, razpolagate, da dajete tiho soglasje k načrtovanemu poboju tisoče sirskih civilistov, žena in otrok? In v čigavem imenu ter za koristi koga vse to počnete.

Dopis:

Kot kažejo nekatere okoliščine in javljajo neodvisni viri, bi v primeru uporabe bojnega strupa v Siriji, res lahko šlo za akcijo upornikov pokrito s sovražno zastavo, kakor sem predvideval in na to verjetnost tudi že pred časom opozoril. Povzemam le del prispevka objavljenega v Mladini. Na spletu pa je mogoče o tem prebrati še veliko več.

"Plinski napad je provokacija upornikov"
    MLADINA, 11. 9. 2013 ,Igor Mekina

    Dva ugrabljena evropska državljana, ki sta bila izpuščena iz rok ugrabiteljev v Siriji sta v svojih prvih pogovorih z novinarji potrdila, da je bil kemični napad, zaradi katerega ZDA pripravljajo na napad na Sirijo, »prevara upornikov«. To sta potrdila v vrsti pogovorov takoj po izpustitvi na italijanskem letališču Ciampino. Gre za belgijskega učitelja Pierra Piccinina in italijanskega novinarja Domenica Quirica. Oba sta v času, ko sta bila ugrabljena slišala pogovor upornikov preko Skypa, ki je potekal v angleškem jeziku med njunimi ugrabitelji ter uporniki, med katerimi je bil eden od njih tudi general Svobodne sirske vojske.


1 komentar:

  1. ma.. a si se kdaj pogovarjal z vernikom?? ne prides z nobenim razumskim argumentom skozi.. nikakor.. kar verjame, verjame.. če pa ta vernik verjame, da bo dobil se 72 devic, ce umre mučeniške smrti, pa da slučajno še dobi dostop do jedrske.. ja.. potem pa umiramo razumski ljudje..

    mi je čisto vseeno, ce američani s pomočjo laži zamenjajo kakega diktatorja, kako teokracijo. obe stvari ne dobita v današnjem času/prostoru nobene tolerance.. kogar ne upravlja razum je del problema, ne rešitve..

    OdgovoriIzbriši