sobota, junij 08, 2013

Stroka prenehaj se že enkrat prostituirati in sramotiti!

Nekoč je veljalo, da se je je ljudem, ki so nam jih predstavljali kot strokovnjake na svojem področju verjelo in sledimo njihovim napotilom ter opozorilom, pozorno poslušalo kaj so povedali ali skrbno prebiralo kar so napisali. Že lep čas ni več tako in če nas kdo res spravi v dvome, so to prav nekateri današnji slovenski strokovnjaki. Ki pa jih kot strokovnjake ne predstavlja njihovo strokovno okolje, temveč se v največjem delu za strokovnjake  razglašajo kar sami.

Še posebej so opazni mnogi tisti, ki so do znanja ter akademskih naslovov prišli kje v tujini in bi po mnenju nekaterih že zaradi tega morali biti veliko bolj verodostojni ter strokovno avtoritativni, kot njihovi kolegi ali kolegice, ki so drgnili klopi na  slovenskih fakultetah ter pred slovenskimi profesorji zagovarjali in pridobivali svoje doktorske naslove.

Pred kakšnim dobrim desetletjem ali morebiti celo kakšno leto več, so se nam za vrat spravili ekonomski strokovnjaki, ki so svoje bogato znanje in akademske naslove pridobili na univerzah v ZDA in smo jih potem doma imenovali kar "ameriški dečki" in "mlado-ekonomisti".. Takoj jih je pod svoje peruti vzela in posvojila njihove strokovne ekonomske doktrine mlada slovenska tranzicijska politika. Njihovi predlogi, nasveti in priporočila so bila železen zakon. Še najbolj goreči verniki so manj verjeli razlagalcem Svetega pisma, kot so nekateri, predvsem desno usmerjeni slovenski politiki in njihove politične stranke ter nekateri drugi sloji, verjeli tem ameriškim dečkom kot ekonomskim strokovnjakom, ki so poznali odgovore na vsa vprašanja in so njihove ekonomske doktrine postale prave dogme. Šlo se je celo tako daleč. da so se starejši in doma v Sloveniji izšolani ekonomski strokovnjaki javno zaničevali, prav okrutno in ponižujoče odrivali in so bila njihova strokovna opozorila podvržena strokovnemu ter javnemu posmehu.

Danes, po preteku nekaj več kot dobrih deset in še kakšno leto zraven, pa seveda ni nikomur več do smeha, ker sedaj je prišel čas, ko smo zaželi plačevati račune za svojo takratno naivnost in bebavost ter slaboumnost slovenske politike in njenih vsevednih strokovnih svetovalcev. Uresničile so se nam napovedi ter resna opozorila, takrat zaničevanih in zasmehovanih ter grobo odrinjenih, doma izšolanih slovenskih ekonomskih strokovnjakov. "Ameriški dečki" pa so se potem, ko smo že vsi videli ter občutili rezultate njihovih neoliberalnih ekonomskih doktrin, nekateri prav hinavsko potuhnili, manjši del njih je spremenil svoje poglede ali pa jih vsaj javno več nikomur ne vsiljuje in le še nekaj njih in njihovih zvestih sledilcev se občasno še oglasi in deli nasvete tistim, ki so jih sploh še voljni poslušati. Slovenska politika, tudi ta današnja, ter tako leva kot še veliko bolj desna, pa je zaradi svoje dogmatičnosti kot tudi zaradi zahtev Bruslja, še vedno ujeta v takrat oblikovane kalupe neoliberalnih doktrin ekonomske politike.

Komaj smo se torej rešili ekonomskih doktrin in dobrih uslug ameriških dečkov na ekonomskem področju, pa vse kaže, da smo pa sedaj dobili nove ameriške dečke na pravnem področju. Sodba  ljubljanskega okrajnega sodišča v zadevi Patria jim je dala vetra v jadra in kot nekoč njihovi ekonomski kolegi, so sedaj ameriški dečki na področju pravne stroke prevzeli pobudo in se veselo ter zelo avtoritativno razmetavajo s svojimi strokovno pravnimi nastopi ter v slovensko pravno doktrino vsiljujejo neke čisto ameriške pravne elemente, razlage ter tolmačenja. Vsega tega seveda ne počnejo za korist razvoja slovenske pravne in sodne stroke, temveč so celo toliko površni, da svojih ideološko in politično motiviranih ozadij niti pretirano ne prikrivajo. S temi svojimi početji ne vplivajo več na sodbo okrajnega sodišča, ki je pač že sprejeta, temveč skušajo sedaj na ta način pritisniti na pritožbene sodne instance  ter dodatno motivirati del javnosti, ki je prepričan, da je sodba krivična, politično motivirana ter, da je v tem primeru res šlo za montiran sodni proces, da bi se z nesprejemljivi uličnimi pritiski nadaljevalo. Doma v Sloveniji izšolani in v praksi že dokazani pravni strokovnjaki so se sedaj znašli v zelo podobnih razmerah kot pred leti njihovi ekonomski kolegi.

Pregovor pravi, da gre le osel dvakrat na led. Bo slovenska javnost tudi tokrat ponovno nasedla in poklonila vero novim ameriškim dečkom in njihovim vprašljivim pravnim doktrinam ter vsiljeni avtoriteti ameriškega doktorata? Ena zelo neprijetna izkušnja bi morala biti dovolj. S prvo smo zapravili svojo ekonomsko, finančno ter socialno državo in s sprejetjem ter posvojitvijo te ponujene druge, pa bomo lahko dokončno uničili še pravno državo, neodvisnost sodstva ter pristali v diktaturi. Vedno in povsod, ko so se stroka ter politika in ideologija skupaj spravile med rjuhe, se ljudstvu ni dobro pisalo. Tega bi se državljanke in državljani Slovenije, danes po tolikih letih hudih izkušenj ter družbenih travm,  že morali zavedati in biti sposobni ločiti med tistimi, ki nam želijo dobro in tistimi, ki so sebe ter svojo stroko prodali za osebne koristi.

7 komentarjev:

  1. v Sloveniji je ekonomija na psu zaradi zanič izobraževanja. Značilno je da so prav vrhunski ekonomisti delali v gospodarstvu največ škode, npr. Tajnikar kot dekan fakultete, kjer je 6 diplom od 9 ponarejenih in, ki je zafural Adrio, mencinger s svojim zlaganim pogledom nad nacionalnim gospodarstvom ter zavajanjem v zvezi s certifikati ter tudi Mrkajič, ki kot menager nikakor ni bil uspešen. Lahko bi našteli celo stran nazadnjiških profesorjev in visoko izobraženih ekonomistov, katerih produkt je za državo ničen oziroma so nam naredili samo izgube. Nekateri ekonomisti so se izobrazili v tujini in so dobri za komentarje, nihče pa ni prerasel v managerja, ki bi kaj pridodal gospodarstvu. Imamo pač še kar petletke in jankoviča v ozadju. Ni nam pomoči.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mene pa vedno znova preseneča, kako kvazi internetni intelektualci po blogih pametujejo o strokovnosti in mladoekonomistih. Vedno najdejo glavne krivce v neoliberalizmu, mladoekonomistih in seveda vse, ki zavračajo naš degeneriran pajdaški, kaviarkomunistični kapitalizem. Iz bloga v blog se ponavadi ponavlja vedno tistih nekaj imen mladoekonomistov, kateri so krivi za sedanje stanje države, vsake toliko pa čaščenje stare garde(mencingerja, tajnikarja, mramorja,...), ki je dejansko po osamosvojitvi postavila deformirane temelje z lastninjenjem, za določene osebe napisano zakonodajo, zlizanost z mediji(ki so jih nonstop častili) in vso bivšo udbovsko politično garnituro, ki je pomagala pri razdeljevanju družbenega premoženja v prave roke. Ni potrebno omenjati, da zgoraj omenjeni staroekonomisti, ki so že dvajset let medijsko čaščeni od dela, dnevnika in mladine, ker so nonstop podpirali nacionalni interes foruma 21, nikoli pa niso bili v primerjavi z mladoekonomisti medijsko diskvalificirani zaradi svoje nesposobnosti, ki so jo dvajset let tudi dokazovali, Predvsem v raznih državnih podjetjih(adria,mura,tam...), ki so dobivale dokapitalizacijske injekcije davkoplačevalskega denarja na vsake toliko, nekateri od njih pa so bili celo nadzorniki, v upravnih odborih in podobno. Pa še nekaj bolanih mnenj kvazi najboljšega ekonomista v državi, ki pa mi da jasno za vedeti, zakaj smo tu, kjer smo in seveda, da ne minimaliziram krivdo nas državljanov, ki takšne modele sploh podpiramo. Blogerju pa seveda pohvala za intelektualni presežek.

    Za Gospodarski vestnik leta 1996 je izjavil: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«

    Pa še splošno znano mnenje mencingerja, slišano že nekajkrat: »V principu z menedžerskimi odkupi ni nič narobe, ker menedžerji najbrž bolje kot kdorkoli poznajo svoja podjetja. Najbrž ni nič narobe niti z vrnitvijo v kapitalizem, v katerem so menedžerji kar lastniki. Pri tem menedžer tako rekoč nič ne tvega. Kupnino bo plačal iz bodočih dobičkov podjetja, ki ga je kupil…«

    OdgovoriIzbriši
  3. aha...
    torej je po tvojem mnenju vseeno bilo dovolj trdnih in konkretnih dokazov za takšno ob/sodbo
    tako je to torej v toti naši prelepi...

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolikor vem je bila Slovenija dolgo časa vzgled razvoja. Do krize je bila med najmanj zadolženimi državami s povprečno gospodarsko rastjo. Tako da drugi anonimni, Slovenijo so zajebali kvečjemu mladoekonomisti, ne Mencinger.

    OdgovoriIzbriši
  5. Taresna: ne vem koliko trdnih dokazov za obsodilno sodbo v zadevi Patria je bilo in takšne trditve tudi ne postavljam. Tako kot ti ne veš, da jih ni bilo. Sodba bo podvržena še kar nekaj strokovno pravnim preizkusom in to kar se sedaj počne je grob pritisk na višje sodne instance,ki bodo morale v bodoče še odločati. Tako se v pravni in demokratični državi ne počne in je neodvisnost sodne oblasti potrebno zavarovati z vsemu legalnimi in demokratičnimi sredstvi.

    Anonimni: nekatere poosamosvojitvene ekonomske ukrepe in temelje novega slovenskega kapitalističnega družbenega reda niso postavljali "stari" slovenski ekonomisti temveč tuji ekonomsko politični svetovalci slovenskim vladam. Nekam hitro se je to pozabilo in to kar nekateri danes pripisujejo Mencingerju ali Štiblarju in še komu, so v deželo slovensko prinesli prav ti tuji, predvsem ameriški, ekonomski svetovalci, ki so začeli svetovati prvi Peterletovi vladi in potem še skoraj vsem ostalim. Pozneje pa je njihovo vlogo s vstopom v EU ter prevzemom evra, to svetovalno ( beri: ukazovalno ) vlogo prevzel Bruselj s svojimi tehnokrati in birokrati ter še kakšen center moči v EU, ki obvladuje tudi Bruselj. Slovenskega ljudstva vsa ta leta ni nihče nič vprašal in ljudje so na referendumih odločali le o osamosvojitvi države, ter potem še o vstopu v NATO, EU in prevzemu evra. Kakšen pa bo družbeno ekonomski in politični sistem v osamosvojeni državi Sloveniji pa so mimo volje ljudstva odločile novo nastale slovenske elite ob mentorstvu tujih izkoriščevalskih in profitarskih elit, ki jim je bilo za dobrobiti državljank ter državljanov v Sloveniji malo mar.

    Slovenija je bila "vzgled razvoja" le tako dolgo dokler se ni olastninilo, pokradlo, prodalo ali kar brezplačno razdelilo družbeno premoženje pridobljeno in ustvarjeno v prejšnjem režimu. In Slovenija je tudi edina država v "stari" EU v kateri so uspeli uničiti institut "nacionalnega interesa" ter ga celo kriminalizirati. Vsak posameznik ima svoj "osebni interes" in sedaj nacionalnega ali državnega interesa naj ne bi imela cel narod ter njegova država država? V kaj takega lahko verjame in to sprejme le popoln bebec. Vsak narod in njegova država sta le toliko suverena, neodvisna in v svetu čislana kolikor sta ekonomsko, socialno in politično uspešna. Vse drugo so puhlice za praznoglavce.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jin: Brez zamere, ampak vzgled razvoja, kateri je temeljil na avtomatski gospodarski rasti zaradi odpiranja novih trgov, ki je trajal do prezasičenosti, delno kitajskega vpliva cenovno nizke delovne sile in že znane nekonkurenčnosti slovenske države.
    Moraš pa priznati, prvi gospodarski minister je bil Mencinger, v drugi vladi pa Tajnikar. V prvih vladah se je sestavljala zakonodaja, ki so jo copy-pastali od različnih držav, predvsem z namenom vzpostaviti zakonodajo z luknjami, ki so pomagale pri kasnejši privatizaciji večine tajkunov. Koliko je bilo takrat uspešno slovensko gospodarstvo pove podatek, da so nas sedaj prehitele po večini zaostale vzhodne države(Slovaška, Češka, Poljska,...). Pa zanimivo je tvoje prepričanje, da so Slovenijo zajebali mladoekonomisti, ki so se prvič pojavili šele leta 2001, ki pa jih nihče ni jemal resno, še mediji ne. Koliko so imeli možnost krojenja slovenske države je tudi zanemarljiv. Mrkaiča so po hitrem postopku odpravili zaradi preveč liberalnih pogledov, tudi Damjan je z svojimi pogledi zdržal 3 mesece. Šušteršič pa tudi vemo koliko dolgo je zdržal. Sedaj pa mi Jin prosim povej kateri od mladoekonomistov je imel možnost Slovenijo spremeniti v to kar je sedaj??? Nebi pa rad našteval kje, kadaj, kako dolgo, kakšno funkcijo za krojenje usode Slovenije pa so imeli staro ekonomisti z deformiranim nacionalnim interesom na čelu!!!

    Plagiator: Če jih niso oni, potem pa mi daj imena, kateri tujci so bili to, da so postavljali naš ekonomski sistem, me res zanima? Če pa je to res kar praviš z tujimi svetovalci, ki so vplivali na razvoj Slovenije, pa je to še en dokaz nesposobnosti naše celotne politično gospodarske elite, ki ni naredila nič za uspešen razvoj Slovenije, ampak kriminal z polnjenjem svojih riti sebi in svojim družinam, hkrati pa 100% brezhrbteničnost! Ovce, pa so jih volile nonstop.

    Nalijte si že enkrat čistega vina in priznajte, da smo za omenjeno sranje krivi čisto sami, državljani, ko nam izpred nosa ukradejo denarnico, mi pa omenjenega pohvalimo, kako je uspešen, politiki in politično zlizani gospodarstveniki pa, ki so to stvar zelo hitro po osamosvojitvi spoznali in delali vse v to smer.
    Evropa oz. druge države nimajo nikakršne krivde za naš nacionalni interes foruma 21, ki je samo želel prerazporediti družbeno premoženje v prave, torej naše roke namesto v razvoj, prilagajanje konkurenci, inovativnosti in iskanju novih potencialov. Besedna zveza nacionalni interes je sedaj res do konca zafurana, ampak se ne bom ponavljal zakaj. Zame v pravem pomenu pomeni nacionalni interes to, da ima država pod okriljem(skrb) osnovne dobrine za prebivalstvu, ki se ne smejo sprivatizirat, to pa so voda, zrak, investicijska banka, to pa je tudi vse. Za ostalo je tukaj trg, ki naj regulira ceno in ne država. Tega v Sloveniji še nismo imeli na nobenem področju, imeli pa smo monopole(Mercator, Telekom, Petrol, Mobitel, ...), ki so uničevali manjša podjetja za lastno rast ter višali cene prebivalstvu, ki sedaj plačujejo glede na njihov standard 2x-3x večjo ceno, če tega nebi bilo. A državni interes je to, da ima država Muro, ki v globalnem svetu zaradi nizkocenovne delovne sile ne more konkurirati! A če bi različni tujci pri nas kupili železnice ali avtoceste, a bi vso infrastrukturo prestavili v tujino? A če bi tujci kupili banke, bi potem nehali kreditirati slovenski narod, pa to delajo že sedaj pa so banke slovenske!!!

    OdgovoriIzbriši

  7. Pa ravno slovenske banke(+politična elita) so glavni krivec, da je Slovenija v takem dreku. Prej so dajali NAŠIM posojila(Senica zastavil vilo za 500.000, dobil pa kredit za 20m) za bahaštvo, tajkunske prevzeme večine takrat še uspešnih državnih podjetij, ki so sedaj ravno zaradi tega razloga v malori. In to ti je nacionalni interes???

    Pa za tvoj zadnji stavek "Vsak narod in njegova država sta le toliko suverena, neodvisna in v svetu čislana kolikor sta ekonomsko, socialno in politično uspešna."

    Evo zame popolno zgrešena misel. Ali nas bodo tujci spoštovali, če bomo imeli Muro in jo repevali vsake 4 leta, ali nas bodo tujci spoštovali, če bomo dokapitalizirala zopet večino našega bančnega sektorja z davkoplačevalskim denarjem, potem pa spet navili davke raji, a nas bodo tujci spoštovali, če ne bomo dovolili prihoda nobenega tujca v Slovenijo, da bi investiral in naredil kakšno novo delovno mesto??? No mogoče pa imaš prav, bomo pa imeli nacionalni interes, dokapitalizacije, z davki zadrgnjeno rajo in veleuspešne nacionalne šampione.

    Pa samo še to. Država mora samo poskrbeti za srednje davke, ki se jih uporablja za investicije v družbeno infrastrukturo, izobraževanje in kulturo, pomoč socialno šibkim, pokojnine, konkurenčno poslovno okolje in pa birokratski aparat, ki vzpostavlja preproste pravne, upravne in investicijske pogoje za čim lažje življenje državljanov in podjetij.

    OdgovoriIzbriši