petek, april 26, 2013

Občine kot slovenske politične in oblastne svete krave!

Vir: VEČER, 26.04.2013
Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je dejal, da so občine del širšega sistema države, ki pa se je znašla v težki finančni in gospodarski situaciji. Večje reorganizacije občin v tem mandatu ne bo.

Država Slovenija je velika kot pač je. Vsega skupaj nas je nekaj malega čez  dva milijona prebivalcev. Razdeljeni pa smo na 212 občin, s seveda toliko župani, občinskimi upravami, občinskimi proračuni, občinskimi sveti, nadzornimi odbori ter še s kopico drugih občinskih komisij in odborov. 

Po številu prebivalcev nas je v Sloveniji vseh skupaj približno toliko kot v eni mestni četrti Berlina ali Pariza ali kakšnega drugega velikega evropskega mesta. Sedaj si pa skušajte predstavljati, da se recimo v Berlinu jutri odločijo in svojo mestno četrt "A" razdelijo na 212 uličnih skupnosti, če seveda toliko ulic v tej četrti sploh premorejo. Verjetno bi se jim celo dogodilo, da bi tudi nekaj hiš dobilo svojo lokalno samoupravo. Se vam zdi, da bi se Nemci za kaj takega odločili in tem 212 uličnim skupnostim podelili vse pristojnosti, lastne proračune, množico plačanih ali drugače honoriranih funkcionarjev, odločanje o velikih investicijah in podobno kot smo to storili v primeru naših občin v Sloveniji ?

Že vas slišim kako pravite, da pa tako neumni Nemci le niso. Seveda niso, ker vedo kaj je racionalno in varčno poslovanje vse od domačega družinskega proračuna, preko lokalnih občinskih in pokrajinskih pa  tja do državnega. In še kako dobro vedo, da vse na začetku ter koncu plačajo izključno njihovi davkoplačevalci in popolnoma nihče drug. Vedo pa tudi, da koliko je samostojnih proračunov toliko je korupcijskih priložnosti in v naših občinah jih res ne manjka in tudi neizkoriščene niso, Vsi po katerih na bi se mi zgledovali se tega torej zavedajo in vedo, le Slovenci smo očitno še vedno prepričani, da denar tiskajo naši vrli politiki tam nekje v Ljubljani in ga potem veselo delijo po deželi. 
 
Glede na to, da si je vlada po Virantovih besedah vzela "eno leto nekakšnega poskusnega mandata", ne načrtujejo nobenih revolucionarnih sprememb na področju organizacije občin in pokrajin, bi si pa želeli spodbuditi povezovanje občin zlasti pri skupnih projektih. Načrtujejo pa "revolucionarno  izkoriščevalske" spremembe na področju državne davčne politike in dodatnega finančnega obremenjevanja že tako skoraj popolnoma osiromašenega prebivalstva. O to pa, to! Pripravljajo dvig višnje stopnje DDV, davek na nepremičnine, domislili naj bi se celo nekega kriznega davka, ki bi ga obračunavali od slehernega ugotovljenega  finančnega prihodka na naš transakcijski račun, obdavčili bi nekatere pijače in skoraj zagotovo se bodo v svoji veliki inovativnosti spomnili še kakšnega novega davčnega vira.

Če je država v res tako hudih finančnih težavah in če nam res grozijo razne sankcije od zunaj, potem bi od vlade državljani smeli pričakovati vsaj ukrepe, ki bi bili učinkoviti in bi zadeve tudi dolgoročno reševali. Eden od prvih takih varčevalnih ukrepov bi vsekakor moral biti, da se število občin v državi takoj najmanj prepolovi, njihovo upravno poslovanje in upravljanje kar se da racionalizira, zamrznejo, če že ne kar trajno ukinejo nekatere danes še izvirne pristojnosti in takoj ustavijo vse ne nujne večje investicije in se izvedejo le tiste v katerih sodeluje s svojimi vložki EU. In nazaj naj se z zakonom uvedejo Krajevne skupnosti z določenimi pristojnostmi kot so jih nekoč že imele in v katerih so ljudje pridno ter zavzeto delovali ter ustvarjali volontersko. Našim ljudem je enostavno potrebno zaupati in jim dovoliti, da delajo za svoje in skupno dobro, ker to delati vedo in želijo kar so v preteklosti že ogromno krat dokazali.

Vendar o tem se niti ne razmišlja. Raje bodo naši oblastniki, včerajšnji Janševi in današnji Bratovšek- Virantovi, dovolili, da se nam do konca razsujejo zdravstveni, pokojninski in izobraževalni in drugi družbeni sistemi, vendar teh požrešnih občinskih malih pašalukov in svojih političnih svetih krav ne dajo. Raje bodo torej še dodatno ropali lastno prebivalstvo in ga izžemali ter pehali v vsak dan večjo bedo in splošno osebno in družbeno siromaštvo kot pa bi se problemov lotili na način resničnega izhoda iz krize v katero so nas seveda pahnili ti isti, ki naj bi nas sedaj iz nje popeljali.


Ni komentarjev:

Objavite komentar