sreda, april 03, 2013

Drugi obrazi - stara praksa!

Predsednik državnega zbora Janko Veber ( SD ) jim je nastavil zanko in predstavniki skupin vseljudske slovenske vstaje bi se vanjo skoraj pustili ujeti. Kot danes poročajo mediji, so nastavljeno past spregledali in se povabilu Vebra na pogovore o neposredni demokraciji in nameravanih spremembah ustave in zakonodaje na temo referendumov, ne bodo udeležili. 

To je dobra in politično ter strateško modra odločitev, ker v druščini sogovornikov, kot si jo je Veber zamislil in na pogovore povabil, s katero bi se o tem zelo pomembnem vprašanju rad pogovarjal, res nimajo kaj iskati. Slabo pa je to, da se predstavniki Vseslovenske ljudske vstaje ( VLV ) pri tem obnašajo kot slon v trgovini s porcelanom. Aktualna slovenska oblast je legalna in ji tega ni mogoče odreči. Lahko se sicer razpravlja o njeni vprašljivi legitimnosti ter kredibilnosti, vendar to ne bi smel biti razlog, da se z aktualno slovensko vladajočo politiko in oblastjo ne bi vzpostavil potreben dialog. Druge oblasti Slovenija trenutno nima in je v kratkem tudi ni pričakovati. Trditve, da če bi bile predčasne volitve, bi bili drugi obrazi in druga politika. Gospe in gospodje malo resnosti in objektivnosti prosim. Z vso odgovornostjo si upam zapisati, da če bi bile danes predčasne volitve, bi dobili še vse kaj slabšega kot se nam je po zamenjavi Janševe garniture, sedaj dogodilo. 

Edini razumen in moder razlog predstavnikov VLV, da so zavrnili Vebrovo povabilo, je lahko le nabor povabljenih, ker z nekaterimi od teh civilno družbenih skupin pa slovensko ljudsko vstajniško gibanje res nima in ne more imeti nič skupnega. Ostali razlogi, ki jih predstavniki VLV navajajo za svojo neudeležbo pa so ne le neresni, temveč že kar absurdni. Danes, ko se nad državo zgrinjajo temni oblaki nevarnosti kapitalsko finančne okupacije države s strani Bruslja ter držav severa EU povezave in popolnega izničenja še tega malo suverenosti kar je državi ostalo, zahtevati odstop vlade in razpustitev parlamenta, pa meji že na pravi državni samomor. Da potem v to vseslovensko zgodbo vmešavajo še zahtevo po odstopu ljubljanskega župana Jankoviča in s tem delajo celotno državo ujetnico zgodbe, ki jo morajo Ljubljančani razrešiti sami in doma na svojem občinskem dvorišču, pa je že prav neresno ter politično skrajno neodgovorno.

V VLV na bi, po pisanju medijev, vztrajali na stališču, da ne zavračajo dialoga, vendar bodo dialog vzpostavili samo s kredibilno in legitimno oblastjo, te kredibilnosti pa obstoječi sklic državnega zbora in vlada po njihovem mnenju nimata. Tak očitek bi lahko bil celo obojestranski. Vendar pustimo to, ker danes in tukaj imamo to politično garnituro na oblasti in ta pripravlja zlovešče ustavne in zakonske spremembe na področju omejevanja neposrednega odločanja ljudi. In ta slovenska politična ter oblastna garnitura je pod pritiskom predvsem zunanjih, pa tudi nekaterih domačih,  ekonomskih, kapitalskih, političnih ter drugih interesnih institucij, organizacij in vplivnih EU politik  zadolžena, da s sistemskimi spremembami omeji in zmanjša demokratične standarde v državi. To pa pomeni, da se je s to režimsko garnituro v tem trenutku potrebno ne le pogajati in pogovarjati, tudi če v njeno legitimnost in kredibilnost kdo dvomi ali  je celo niti ne priznava, temveč ji je v danih okoliščinah in nevarnostih, ki državi in ljudstvu pretijo od zunaj, mogoče v nekaterih primerih sprejemanja odločitev potrebno celo pomagati in ji politično kriti hrbet ter z ljudskim pritiskom opravičevati nekatere njene ukrepe in odstopanja od zunanjih zahtev.

Tudi sam mislim, da je oblastna politična elita zbrana okrog Vebra želela z naborom povabljenih na današnji pogovor diskreditirati VLV  in je zaradi tega bila odločitev, da povabilo zavrnejo modra. Niti najmanj pa niso bili modri razlogi, ki jih sedaj navajajo kot razloge za zavrnitev udeležbe. Prav pa je, da gibanje VLV vztraja na široki razpravi o predlaganih ustavnih in zakonskih spremembah glede neposrednih oblik odločanja ljudstva in tudi o zloveščem "zlatem pravilu", ki kot nekateri znaki kažejo, bi lahko ponovno postalo predmet obravnave in mogoče celo, zaradi tujih pritiskov, na koncu pristalo v slovenskem ustavnem in pravnem redu. Kaj lahko se nam na koncu vse to res celo še dogodi in takrat vse odgovornosti ne bomo pripisali le aktualnemu političnemu in oblastnemu režimu, temveč bo svoj del odgovornosti moralo prevzeti tudi vodstvo VLV, ki je s svojimi nerazumnimi pogojevanji zapravilo priložnost v tej nesrečni zgodbi sodelovati in na izhode vplivati. 

Današnja priložnost je torej zapravljena in to tokrat res ne po krivdi VLV, temveč Vebra in njegovega politikantskega mešetarjenja. Drugo priložnost pa si bo sedaj kar najhitreje moralo priboriti ali jo  celo izsiliti vodstvo VLV.  Jim bo uspelo?







5 komentarjev:

  1. plagiator, mislim, da je tokrat prvič, da se nikakor ne strinjam tabo....osnovni bit vstajniškeg agibanja je že od začetka samo eden - očiščenje skorumpiranih politikov, birokratov celotneg aparlamenta in za vse nazaj, ne glede ali so levi ali desni.....tistega prislinjenega dela "protestnikov", ki so se rinili zraven zgolj dokler ni padla Janševa vlada smo se protesniki rešili in zdaj gremo lahko udarniško svojo pot naprej, z novimi okrepitvami, nikakor pa v kakšnih dogovarjanjih ali celo kritjih hrbta skorumpiranim politikom, kar so trenutno vsi v parlamentu.....

    OdgovoriIzbriši
  2. plagiator ti nisi razumel poante vseslovenske vstaje ali pa si navaden agitator trenutnih bleferjev na oblasti..zapri blog

    OdgovoriIzbriši
  3. Da bi zaprl blog? Zakaj? Samo zato, da bi ugodil tvoji nečimrnosti? Mogoče res nekaterih stvari ne razumem tako kot ti ali kot kolega Marko, ki ga, to moram dopisati, zelo cenim in mu v mnogo čem pritrjujem.

    Če je more razumevanje vstajništva res tako hudo pomanjkljivo ali celo napačno, potem to ni le moja krivda, temveč še veliko bolj vaša - vstajniška, ker mi doslej niste uspeli ali želeli predstaviti svojega enotnega narodnega političnega programa, ciljev in metod političnega boja ter organizacije in ljudi, ki naj bi jim sledil.

    Sem član ene od skupin vključenih v VLV in njihove cilje ter pobude in predloge zaenkrat še podpiram. V svojih objavah niso doslej nikoli zavzemali izključevalnih stališč, nekritično obsojali vse in vsakogar in brezglavo drveli v neznano.

    O ostalem, kar bi mogoče še kazalo v povezavi z vajino kritiko še povedati, pa sem v glavnem že zgoraj zapisal in tudi navedel argumente zakaj se v danih okoliščinah zavzemam za določeno politično strateško modrost. Slovenija ni otok nekje na sredi ogromnega oceana, samozadostna ter svobodna in neodvisna od zunanjih vplivov, ki bi o svoji usodi sama odločala.

    Zaključil bom s starim rekom, ki pravi: ne hiti dokler nisi povsem prepričan, da si na pravi poti.

    Pa prijazen pozdrav obema!

    OdgovoriIzbriši
  4. Plagiator.....hvala enako za zelo cenim in mu v mnogo čem pritrjujem....dejansko si vse koretno zapisal, a v delu predloga sodelovanja s to, tudi to, vlado, pač ne morem stopiti zraven.....razlika med Janševo in Bratuškino vlado je pač zgolj v tem, da je Janševa protestniško gibanje združevala, Bratuškina pa ga želi razbiti in to seveda na čimbolj prefinjen način.....da pa imamo zunanjega sovražnika se, mislim, zavedamo tako protestniki kot aktualna vlada, kakor vsi državljani in mislim, da bi za te potrebe izrednih razmer, v kolikor bi do njih prišlo, še kako vsi stopili skupaj.....ampak prej in potem naj ostane, kot se je začelo.....si bom pa dovolil malo po svoje prilagoditi tvojo zaključno pregovorno misel : dokler nisi prepričan, da si na pravi poti, se sploh ne premikaj, ko pa si prepričan, se ne ustavljaj do cilja....pa prijazen pozdrav tudi tebi

    OdgovoriIzbriši
  5. Kaže, da si, Marko, prepričan, da ste na pravi poti. Ne dvomim, da veš veliko več o vstajniškem gibanju kot jaz. Povprečen bralec tekstov vstajnikov, ali, če sem še bolj precizen, tvojih tekstov, ve le to, da je potrebno počistiti z vsemi aktualnimi politiki, nacionalizirati vse pokradeno premoženje, vse lopove nagnati na prisilno delo in nenadoma bomo imeli vsi, ki ne bomo zaprti odlične plače. Tujini bomo povedali, da so njihovi dolžniki na prisilnem delu in se bodo z njimi lahko pogovorili, ko bodo odslužili svoj dolg.
    Mislim, da je to malo premalo. Vseeno bi rad vedel, kako bomo prišli do svojih predstavnikov. Rad bi vedel, kaj in kako bomo delali potem, komu bomo prodajali svoje izdelke, kdo bo sodil tajkunom in po kakšnih zakonih. Rad bi vedel, kako bo z mojo bodočo penzijo, rad bi navsezadnje vedel, kako se bodo odzvali naši sosedje. Res je sicer, da sem na svojem dvorišču jaz gospodar, toda sosedov pač ne morem ignorirati. Najbrž bodo vihali nos, če bom iz svojega dvoriša naredil greznico.

    To so nekatere malenkosti, ki bi me le zanimale, predem vam dahnem da, najbrž pa se bom spomnil še kakšnega vprašanja, saj življenje le ni tako preprosto, da bi ga spravil v ta okvirček. Vstajnikom najbrž to ni tako pomembno, saj imajo pred sabo velike in mamljive cilje, o podrobnostih se lahko pogovorimo kasneje, ko bo čas.

    Ker sem se nekaj malega iz zgodovine le naučil, mislim da tudi moji sodržavljani, nekako ne kupimo vsega tega sranja. Cilji so res visoki in humani, toda pot je približno taka kot bližnjica do bližnje zvezde, kjer je raj. Najbrž. Zato tudi opažam, da ste na tej poti vse številčnejši.

    OdgovoriIzbriši