torek, avgust 28, 2012

Kdor drugemu jamo koplje...............!

Uranovega otroka, ki naj bi ga imel in naj bi ga zaradi tega izgnali iz rodne dežele Slovenije v izgnanstvo v Trst, ne morejo najti. Rodetov sin pa je kar padel z neba. Dobil je ime in priimek, njegova mati je dobila identiteto, pa še ljudje v kraju kjer sta skupaj nekoč v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja živela mladoletna Tanja Breda in mladi Franc Rode so se začeli spominjati zanimivih dogodkov iz tistega časa.

 Kot lahko preberemo v današnjem spletnem Delu, želi "sin" po imenu Peter tudi  analizo DNK, ker verjame, da je današnji kardinal Franc Rode njegov oče in naj bi najel celo odvetniško pisarno s pomočjo katere želi na sodišču razvezati ta skrivnosti vozel svojega spočetja. Škof Alojz Uran je v obupu, da opere svoje dobro ime,  javno ponudil svoj vzorec DNK in tako želel ovreči trditve, da je oče nekemu otroku. Ob tem sem se tudi sam na straneh tega bloga spraševal od kdaj pa je biti oče otroku tako hud greh, da te na stara in obnemogla leta življenja celo izženejo iz lastne domovine kot kakšnega največjega zločinca.

Javna skrivnost v cerkvenih kot v laičnih krogih je, da za tem Uranovim izgonom stoji kardinal Franc Rode. Pravi razlogi zakaj s škofom Uranom počnejo to kar se mu dogaja v tej današnji zgodbi niti niso tako zelo pomembni, ker njegovo "očetovstvo" v slovenski katoliški ali laični javnosti nikoli ni bilo problematizirano ali predmet kakih govoric in moralnih obsodb. Zgodba o sinu, ki se je pojavil in "želi svojega očeta", ki pa naj bi bil kardinal Franc Rode, pa se bo vsekakor zasukala precej drugače kot zgodba škofa Alojzija Urana.

Kardinal Franc Rode, ki je v domovini znan tudi po svojim simpatijah do nemških ovčarjev in kant za smeti, bo sedaj morebiti moral pokazati tudi še kakšno "simpatijo" do otroka, ki želi vedeti kdo je njegov oče. Če je v  pisanju novinarja Dela vsaj nekaj resnice in ni razloga, da bi mislili, da je ne bi bilo, potem bo bojeviti ter ostrojezični kardinal Franc Rode svojo nedolžnost lahko dokazal le z analizo DNK. V njegovem primeru bodo vzorec njegove DNK imeli vsaj s čim primerjati, česar v Uranovem primeru zaenkrat še ne moremo trditi.

Pa bom tudi tokrat še enkrat ponovil, da biti oče otroku ni in ne more biti greh. Ne po naravnih, civilnih in ne po cerkvenih paragrafih. Odrinjanje in zatajevanje lastnega otroka pa je greh po božjih postavah ter vseh prej navedenih družbenih normah in še hudo moralno ter etično sprevrženo dejanje. Tega se gotovo zaveda tudi kardinal Franc Rode in namesto groženj s sodnim pregonom raziskovalnemu novinarju, bi bilo zanj primerneje, da izziv "sina?" sprejme in ponudi dokaze s katerimi bo njegove sume, da je njegov biološki oče, ovrgel. Le tako bo lahko zavaroval svoje dobro ime ter visok položaj, ki ga zaseda v cerkveni hierarhiji. Enak moralno etičen odnos do sveta in boga kot ga zahteva od svojih vernic in vernikov naj sedaj pokaže tudi sam.

Ni komentarjev:

Objavite komentar