četrtek, december 08, 2016

Kdo je Kekca poslal na začasno delo v Avstrijo?

Če zgodba z našim otroškim in že skoraj narodnim junakom Kekcem, ki ga je nekdo poslal na začasno delo v Avstrijo, da tam Avstrijcem krade delovna mesta in nadleguje njihove brhke žene ter dekleta, ne bi imela mednarodne in celo nacionalistične razsežnosti , bi bila prav smešna. Ne morem se otresti suma, da bi temeljita politična forenzična preiskava tega smešnega plakata, na njem našla kar slovenske prstne odtise.

Ni še tako dolgo nazaj, ko je nekdo iz okolja slovenske politične greznice  dobršen del državljank in državljanov Slovenije javno označil  za Kekce, ker pač slepo ne sledijo njegovim oziroma njihovim ideološkim in političnim napotilom. Verjetno mi takrat to v spominu ne bi niti  tako močno ostalo, če me ne bi presenetila prav ta označba političnih in ideoloških neistomišljenikov, da so vsi tisti, ki z neko politiko ne delijo njihovih ideoloških in političnih stališč, označeni za "Kekce". Zakaj prav za Kekce, sem se že takrat spraševal, ko pa je vendar v zavesti velike večine slovenskih državljank in državljanov že dolga leta lik Kekca prisoten kot zelo pozitiven in so njegovi filmi po toliko desetletjih od nastanka še vedno izredno priljubljeni. In to ne le med otroci, temveč si jih radi ob njihovih ponovitvah na TV ogledajo tudi starejši. Prav tako ti Kekčevi filmi nimajo nobenih ideoloških ali političnih sporočil, v njih ne nastopajo in se niti ne omenjajo partizani, socializem, ni prisotnih komunistov in ne rdeče zvezde ter popolnoma nič takega kar bi lahko danes nekoga motilo. Gre enostavno za otroške pravljične filme v katerih glavne junake igrajo otroci in so tudi vloge odraslih nadvse pozitivne ter brez vsakršne ideološke ali politične navlake. Če filmi o Kekcu ne bi bili posneti po literarni podlogi slovenskega avtorja, v Sloveniji in v slovenskem jeziku, bi Kekec prav mirno lahko bil tudi Francoz, Švicar, Avstrijec ali Nemec.

Pravzaprav me slovenski filmi o dogodivščinah Kekca še najbolj spominjajo na film o deklici Heidi, ki je bil posnet v nemškem jeziku in za nemško govorno področje in je deklica Heidi med tamkajšnjim prebivalstvom še danes zelo priljubljen otroški filmski lik. Zelo podobno kot pri nas naš Kekec. Heidi in Kekec sta prav ljubek otroški filmski pravljični par in filmi v katerih nastopata nosijo sama, sicer res zelo pravljična, pa vendar  zelo pozitivna ter tudi za otroške gledalce primerna vzgojna sporočila. Kdo je torej padel tako zelo nizko in Kekca zlorabil za prav nesramno nacionalistično ter proti slovensko propagando? Avtorji tega plakata pa so tudi hudo podcenili inteligenco največjega dela naših avstrijskih sosedov, ki skupaj s Slovenci živijo, delajo, izmenjujejo svoja kulturna izročila že več stoletij. Tam kjer med ljudmi z obeh strani državne meje ni prisotne politike in vsiljevanja raznih ideologij, tudi ni mogoče najti kakih nacionalističnih, kulturnih ali drugih nasprotij ali sovražnosti.

Verjetno avtorjev teh plakatnih zmazkov ne bodo odkrili, ker je bilo plakatov na avstrijskem Štajerskem izobešenih zelo malo in še to, po doslej znanem, le v dveh mestih. Kraja kjer so se plakati pojavili seveda nista bila izbrana naključno. Vse dotlej dokler se avtorji teh plakatnih zmazkov ne odkrijejo, pa si bom lastil pravico verjeti, da je bil plakat ustvarjen v Sloveniji in potem v nekaj  izvodih skrivoma izobešen v obeh avstrijskih mestih. Nekaj podobnega temu smo namreč v preteklosti že doživeli in tudi na tistih sramotnih proti slovenskih aktivnostih so bili jasno vidni slovenski prstni odtisi. Ne le avstrijski varnostni organi, temveč predvsem slovenski imajo nalogo, da v tej plakatni zgodbi odkrijejo glavne igralce.

4 komentarji:

  1. Kekec med avstrijci ni poznan in tudi slovnica ne kaže na nekoga, ki redno občuje v nemščini.
    Seveda je mogoče, da skrajni desničarji ne glede na deželo hudo pomanjklivo obvladajo slovnico, a menim, da je zadeva Made in Tovarna Rog, z namenom diskreditacije anti-migrantske opcije v Sloveniji. Torej plakat ni bil usmerjen proti Slovencem v Avstriji, ampak proti tistim v Sloveniji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V velikem delu se s tabo strinjam. Mislim pa, da si pogrešil v naslovu kjer bi naj ta plakat nastal. Boj verjetno je, da se tiskarna tega plakata nahaja na slovenskem Štajerskem.

      Izbriši
  2. Kekec pride od Ali Ena, ne vem od kod je on vzel, mogoče iz ljubljanščine?

    http://razvezanijezik.org/?page=kekec

    OdgovoriIzbriši
  3. Sramota, če je nastal plakat v Sloveniji. In končno kaj je dosegel?
    Vprašanje avtorju ali lahko tak zapis objavim na FB, ker možnost obstaja, vendar zaradi avtorstva?

    OdgovoriIzbriši