nedelja, december 18, 2016

Tajna seja Sveta za čebelarstvo pri MKGP RS!

Vir: spletna stran ČZS, 18.12.2016

Seja Sveta za čebelarstvo

ČZS je v svojem dopisu - http://www.czs.si/Upload/Resevanje%20problematike%20varoje%2012-16.pdf zahtevala izredno sejo Sveta za čebelarstvo pri MKGP. Seja je že sklicana in sicer v torek.

Torek, 20. 12. 2016 ob 13.00 Minister mag. Dejan Židan se bo udeležil izredne seje Sveta za čebelarstvo glede evalvacije veterinarske službe in predlogov ČZS glede zdravstvenega varstva čebel.

ZAPRTO ZA JAVNOST – MOŽNOST FOTOTERMINA na začetku

Lokacija: MKGP (5. nadstropje, sejna soba 533), Dunajska 22, Ljubljana

*************
Strogo zaupno torej!

Saj lahko razumemo, da imajo mnogi državni in oblastni organi pogosto sestanke, seje, srečanja, razprave in sprejemanja pomembnih in za državo ter narod ključnih odločitev in takšni dogodki pač morajo biti zaprti za javnost. Še posebej, če gre za vsebine, ki so pomembne z vidika mednarodne politike ali zaradi strateških ekonomskih, političnih, vojaško obrambnih ter varnostnih in drugih podobnih  razlogov. Da pa se odvije seja Sveta za čebelarstvo na ministrstvu za kmetijstvo v strogo zaupnih pogojih in zaprta za javnost, kar seveda pomeni, da prisotnost medijev ni dovoljena, pa seveda že krepko presega okvire našega razumevanja demokracije, pravne države in predvsem našega razumevanja ustavne pravice javnosti do obveščenosti.

Novinarjem je tako dovoljeno, da se tam narišejo pred samo sejo, udeležence tajnega sestanka fotografirajo in seveda fotografije potem v medijih objavijo, potem pa se morajo odstraniti, ker to kar se bo na tej seji Sveta za čebelarstvo govorilo in odločalo, ni za vsaka ušesa in oči. Le kaj tako zelo skrivnostno pomembnega in strogo zaupnega se bo na tej seji govorilo, o čem tako zelo skrivnostnem odločalo in sklepalo? Tuje varnostne službe sedaj gotovo že strižejo z ušesi in njihovi agenti gotovo dobivajo tajna navodila kako prestreči vsebine tega skrivnostnega sestanka in predvsem kako se dokopati do vsebine odločitev tega nadvse pomembnega organa slovenskih oblasti in jih takoj dostaviti v centre svojih obveščevalni služb v ZDA, Rusijo, Nemčijo, Kitajsko, Veliko Britanijo, Francijo in druge. Ker Slovenci imajo ter zagotovo pred svetom prikrivajo veliko skrivnost na področju čebelarstva, ki bi lahko bila usodna za mednarodne odnose ter vojaške in varnostne razmere v svetu ali bi morebiti lahko celo vplivala na svetovna tržna razmerje moči na področju čebelarske konkurenčnosti ali celo v samih mednarodnih odnosih.

Prav tako je skrivnost kdo vse je na to tajno sejo vabljen. Bodo ponovno zaplotniško udrihali po Nacionalnem veterinarjem inštitutu (NVI), ki bi ga radi kot strokovno institucijo izrinili in kar sami prevzeli pristojnosti na področju zdravstvenega varstva čebel? Kdo pa potrebuje veterinarsko stroko, ko vse to modrijani na ČZS sami dovolj dobro obvladajo. Pa še kakšnega veterinarja bi radi zaposlili, ki bi ga seveda sami nadzorovali in usmerjali, ker si to lahko privoščijo, saj jih minister Židan izdatno  zalaga z davkoplačevalskim denarjem iz državnega proračuna. Veterinarji NVI pa naj se ukvarjajo s kravami, ovcami, prašiči, psi, mačkami in podobnimi živalskimi osebki in njihovimi zdravstvenimi težavami, ker o čebelah najmanjšega pojma nimajo. Kdo pa v čebelarstvu sploh še potrebuje veterinarsko stroko, ko pa imajo čebelarji vendar svojo ČZS in kopico velikih interdisciplinarnih strokovnjakov pod njenim okriljem? Dokler bodo slovenski čebelarji imeli takšno svojo krovno organizacijo kot je aktualna ČZS in ministra Dejana Židana na kmetijskem ministrstvu, sploh ne potrebujejo več varoje, panjskega hrošča, hude gnilobe in drugih zdravstvenih čebeljih nadlog, ker je žalostna usoda slovenskih čebel in čebelarstva zapečatena že z navedenima institutoma.


Ali pa nam bodo na tem skrivnostnem sestanku ponovno zakuhali kakšno novo afero podobno tisti pod imenom "debevec" od katere si slovenski čebelarji še vedno niso popolnoma opomogli? Takšnih "strogo zaupnih" sej tega organa na katerih meglo mešajo predvsem predstavniki ČZS, je bilo v preteklosti že kar nekaj in po vsaki so potem kratko potegnili slovenski čebelarji. Upamo lahko le, da funkcionarjem ČZS ne bodo na podoben način sedaj sledili še slovenski mesarji in iz bolnišničnih operacijskih dvoran izrinili kirurgov ter sami prevzeli njihovega dela. V Sloveniji je zadnje čase res že skoraj vse mogoče in nas skoraj nobena stvar več posebej ne preseneti.

2 komentarja:

 1. Ne zagovarjam ČZS saj pogosto brcajo v temo in delajo škodo, ampak na podlagi priloženega dopisa se nebi strinjala da želijo izriniti NVI -saj jih skoraj v vsaki točki vključujejo v reševanje problematike. Neumno pa je pričakovati da bi splošni veterinar lahko svetoval na področju čebelarstva, ali pa veterinar, ki vsako leto izgubi večino družin. Pa lep pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Neumno pa je tudi se z NVI tožariti po sodiščih in to zaradi pristojnostih na strokovnem področju zdravstvenega varstva čebel, ko je vendar vsakemu razumnemu človeku jasno kdo je na tem področju lahko pristojen. So ti kot članici ČZS kdaj povedali ali kje objavili zakaj so se z NVI tožarili? Seveda niso. že vedo zakaj ne. Povprašaj jih in naj javno objavijo odločitve sodišča.
   LP

   Izbriši