sreda, november 30, 2016

Pravega prijatelja ali zaveznika predvsem v težavah spoznaš!

Tudi mali in komaj dvomilijonski narod, kot smo Slovenci, ima pravico do korektnih zaveznikov in poštenih prijateljev, ki si jih sme sam izbrati. Prijateljstva in spoštovanja si tudi še tako veliki in močni ne morejo izsiliti. Tudi javne izjave politikov in diplomatov  niso vedno skladne ter v sozvočju z občutki dobršnega dela državljank in državljanov.

Kdo je Hrvatom posredoval nesrečne prisluhe in tako spravil v težave Slovenijo ter ogrozil arbitražni sporazum je še vedno vprašanje, ki buri dobršen del slovenske javnosti. Čeprav se slovenska politika v javnosti tej občutljivi temi izogiba huje kot hudič križu, si javnost to vprašanje vedno znova zastavlja in ji tudi namerni molk oblasti ne umiri zanimanja kdo nam je to zgodbo tako hinavsko podtakni. Tudi slovenski mediji, tako tisti, ki naj bi bili levi kot oni, ki se predstavljajo kot desni, se okrog tega delikatnega vprašanja obnašajo zelo  neobičajno in prav nič državotvorno. Jim je morebiti bilo iz različnih političnih okolij diskretno namignjeno, da naj tej občutljivi temi ne posvečajo pozornosti in ne vznemirjajo že tako nezaupljive slovenske javnosti? In tako naj s poročanjem o tem kako so Hrvati prisluhe dobili, ne poglabljajo naraščajočega nezaupanja, ki ga vedno večji del slovenske javnosti izraža tako do mednarodne politike ZDA kot tudi do  vojaškega zavezništva NATO. 

Da so Američani pred časom ob pomoči tajnih služb Nemčije prisluškovali državnikom vseh članic EU in celo sami nemški kanclerki Merklovi, seveda že dolgo ni več nobena skrivnost. Tako ne more biti tudi prav nobeno presenečenje, da sta se takrat v to mrežo prisluhov ujela tudi neprevidna slovenska diplomata in s tem državi Sloveniji zakuhala prav grdo godljo. In nobeno veliko presenečenje potem tudi ne more biti, da so Američani to zlorabili in prisluhe izročili Hrvatom z namenom disciplinirati tako slovensko politiko, njeno diplomacijo in se maščevati dobršnemu delu slovenskih državljank in državljanov, ki že zgodovinsko gojijo simpatije do ruskega naroda in tudi do njegovega aktualnega vodstva. 

Zaradi navedena povzemam komentar na to temo, ki ga je objavil portal RTBH:

Vir: RTBH Slovenija, 25. november 2016

"ZDA so dale posnetek Hrvatom, da bi disciplinirale Slovenijo zaradi Rusije"

Ustavni sodnik je zatrdil, da so Hrvatom posnetek spornih pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča in slovensko agentko priskrbele ZDA, da bi disciplinirale Slovenijo, ker je nasprotovala sankcijam in ameriškim stališčem do Rusije.

Ustavni sodnik Mitja Deisinger je v pogovoru za tednik Demokracija izjavil, da so posnetek telefonskih pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik naredile Združene države Amerike in ga posredovale Hrvaški, poroča RTV Slovenija.
Deisingerja je o tem na protokolarni večerji na Bledu ob 25-letnici slovenskega ustavnega sodišča obvestil hrvaški ustavni sodnik Mato Arlović, svetovalec hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in član ekipe, ki je sodelovala pri sporazumu Drnovšek-Račan.
»Njega so takrat poklicali na zunanje ministrstvo, prišli so Američani, njihove tajne službe so sledile in odkrile ta posnetek ter ga dale Hrvaški z nasvetom, naj zdaj škodujejo Sloveniji v arbitražnem sporazumu, saj gre Slovenija mimo sankcij Evropske unije in nasprotuje ZDA v odnosu do Rusije. Naj zaradi našega odnosa z Rusijo izkoristijo to zoper Slovenijo,« je dejal Deisinger.

Dodal je, da so »Američani pretirano ocenili, da v času, ko je zaostrena zasedba Krima in položaj z Ukrajino, ko so uvedene sankcije EU-ja v odnosu ZDA do Rusije, ne smeš tako izstopati, kot je to počela Slovenija«. Izrazil je mnenje, da ZDA nimajo interesov pri vprašanju slovensko-hrvaške  meje na morju: »Izbrali so le občutljivo temo za Slovenijo, da jo malce disciplinirajo.«
Hrvaška je od arbitražnega sporazuma iz leta 2009 odstopila lani po incidentu, ko sta se v prisluhe med telefonskim pogovorom na navadni liniji med Dunajem in Ljubljano ujela slovenski arbiter Jernej Sekolec in slovenska agentka Simona Drenik. Šlo je za pogovora 5. novembra 2014 in 11. januarja 2015, transkripte pogovorov pa so 22. julija lani prvi objavili hrvaški mediji, še pojasnjuje portal slovenske radiotelevizije. Kljub odstopu Hrvaške se arbitražni proces nadaljuje. Odnosi med Zahodom in Rusijo so se zaostrili potem, ko si je Rusija marca 2014 priključila ukrajinski polotok Krim.

Takšna razlaga za dogodek se sicer ni pojavila prvič, saj se je podobna zgodba v medijih pojavila že lani. Na slovenskem portalu Geopolitika so na primer v bolj sarkastično obarvanem prispevku podobno namignili, da so ZDA storile to dejanje z namenom kaznovanja Slovenije, ker je njen politični vrh gostil predsednika vlade RF Dmitrija Medvedjeva in omenili celo morebiten umik sankcij proti Rusiji.

Ameriški diplomat Hoyt Yee je lani ob obisku Strateškega foruma Bled tovrstne obtožbe zanikal in izjavil, da »ZDA niso odgovorne za vohunjenje slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik«. Razlago o vohunjenju je označil za plod domišljije in dodal, da ZDA ne želijo sprožati medsebojnih sporov med članicami Nata. Ob tem je povedal, da ima Slovenija pravico do lastnih odnosov z Rusijo, kot jih imajo tudi ZDA, a dodal, da si ZDA želijo, da bi vse evropske države izkazovale solidarnost z Ukrajino. »Rusija podpira separatiste v Ukrajini na način, ki zelo destabilizira razmere, ki je zelo agresiven in je v nasprotju z vsem, za kar si prizadevata Nato in EU,« je izjavil.

»Tega, kar počne Rusija, ne bi smela sprejeti nobena evropska država. Iz slovenskih izjav, vključno z izjavami premierja Mira Cerarja, je razvidno, da Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, da ne sprejema tega, kar Rusija počne v Ukrajini. Slovenija podpira sankcije proti Rusiji s ciljem, da bi jo prepričali, da ne more še naprej destabilizirati Ukrajine,« je dejal ameriški diplomat.

Ni komentarjev:

Objavite komentar