sreda, junij 29, 2016

Luko Koper je potrebno sesuti!

Tudi finta s plačami zaposlenih se jim je ponesrečila
Slovenija postaja res pravi narobe svet v katerem so za dosego kakšnih političnih, ideoloških ali pridobitniških ciljev dovoljena vsa sredstva. Način namere sesutja Luke Koper je star preverjen in iz OECD ter EU uvezen ter poslovenjen vzorec kako spraviti na kolena dobro in uspešno delujoče podjetje in ga potem olastniniti na način, da ga daleč pod njegovo dejansko tržno vrednostjo prodaš ( beri: podariš kot mariborsko banko) v naprej znanemu kupcu.

Očitno le niso tako iz trte zvite govorice, da so nekateri vidni slovenski oblastniki in politiki že pred časom Nemcem obljubili, da jim bodo prodali Luko Koper na podoben način kot so jim prodali slovenskega ladjarja Splošno plovbo Piran. Koliko je v teh govoricah resnice in koliko špekulacij seveda ne vem, ker tega tudi preveriti ne morem. Ker se te govorice niso pojavile sedaj, ko je okrog Luke Koper postalo precej vroče, temveč že veliko prej, jim sam podarjam kar nekaj verodostojnosti, ker skoraj zagotovo niso povsem brez osnov. V to me prepričujejo tudi skrbno orkestrirani napadi dela slovenske politike in predstavnikov kapitala na Nadzorni svet in Upravo ter sindikate v Luki Koper. Že dolgo pa v Sloveniji nismo slišali predstavnikov oblasti, dela politike in predstavnikov neoliberalnega dela kapitala, da bi kot razlog za sesutje nekega podjetja navajali relativno dobre plače delavcev. Ko zmanjka povsem strateško organizacijskih, poslovnih in ekonomskih razlogov, so torej tudi dobre plače zaposlenih lahko razlog za napad na organe upravljanja podjetja, ki se ga želiš polastiti, da bi potem z njim mešetarili, ga daleč pod ceno prodali in skrivoma ob tem še kaj osebno zaslužili. In ko smo že mislili, da nižje pač skoraj ni več mogoče, se je naenkrat od nekod pojavila še neka ( skoraj zagotovo naročena ) anonimka, ki naj bi dokazovala kaj vse in kako zelo je narobe v Luku Koper. Da prav ste prebrali, anonimka, ki naj bi jo obravnaval celo pristojen odbor državnega zbora in na osnovi v njej zapisanih "dokazov" sprejemal odločitve.Tako se pač v Sloveniji že četrt stoletja počne in verjetno ni razloga, da bi se doktrina in praksa, ki nekaterim političnim, kapitalskim in finančnim posameznikom in elitam dajeta dobre rezultate, sedaj kaj spreminjala.

Vsekakor pa niso pričakovali, da bi se jim v primeru Luke Koper lahko dogodilo ljudstvo. Pa se jim pač je in sedaj so torej dovoljena vsa sredstva da se Luke Koper na koncu tudi polastijo in jo z osebnim dobičkom potem zabarantajo. Obljube, ki naj bi jih dali svojim neoliberalnim EU zaveznikom in gospodarjem je pač potrebno izpolniti, pa naj stane kolikor pač hoče. Njih osebno seveda ne bo nič in bodo v vsakem primeru na dobičku. Le z določenim časovnim zamikom, ker ob tem še niso povsem prepričani kako naj sedaj v teh novih okoliščinah, ko se jim je začelo dogajati ljudstvo, izpeljejo javno zavezo o skorajšnjem pričetku izgradnje drugega železniškega tira. Denarja na razpolago za to investicijo vlada seveda nima, vse manj verjamem, da ima tudi pravo željo, da do izgradnje čim prej  pride in na nakup Luke Koper v ozadju tiho čakajoči kupec, sedaj v teh novih ter povsem nepričakovanih in povsem nepredvidljivih  razmerah seveda ne bo razvezal mošnje, tudi če denar ima in bi ga bil pripravljen vložiti v projekt izgradnje drugega železniškega tira.

Protestniki zahtevajo, da odstopi minister Gašperšič proti kateremu je v Državnem zboru tudi že vložena interpelacija in da se takoj zamenja Dragonjo ter Jazbeca. Zahteve protestnikov so seveda v celoti upravičene, vendar ne verjamem, da so realne, ker premier Cerar in finančni minister Mramor na to zahtevo protestnikov nikakor ne moreta pristati, ker so vsi navedeni vse dosedanje aktivnosti izvajali po njunih navodilih, napotilih in zahtevah. Stranka SMC očitno postaja za državo ter državljane vedno bolj vulgarno neoliberalna ter socialno povsem nečuteča stranka katere nadaljnje aktivnosti na področju vodenja ter upravljanja z državo so tudi izredno nepredvidljive. Nepredvidljivi niso le v izvajanju svoje trde neoliberalne doktrine upravljanja z državo ter njenim preostalim premoženjem in hlapčevskim podrejanjem  zahtevam ter priporočilom Bruslja, Berlina in centralnega komiteja svetovnega neoliberalnega kapitalizma, ki sliši na ime OECD. Zelo nepredvidljivi so tudi na drugih področjih kot so reforma zdravstva, šolstva, pokojninskega sistema, socialne politike ter mednarodnih odnosov. Ne le nepredvidljivi temveč tudi za usodo te države in njenih prebivalcev dolgoročno zelo nevarni. Ta znameniti OECD nas je državljane Slovenije prav te dni javno razglasil za največje tepce v celotni EU in nam pred vso evropsko ter svetovno javnostjo prilepil etiketo nepismenega ter matematično povsem zabitega naroda. ki niti navadnega računalnika skoraj ne ve uporabljati. In to je seveda ta isti OECD, ki je pred časom izdelal strokovno študijo, da bi bila v Sloveniji izgradnja drugega tira proti Kopru za potrebe Luke Koper povsem negospodarna in nepotrebna investicija. So že naročniki kot tudi avtorji študije vedeli zakaj takšna študija s takšnimi "strokovnimi" ugotovitvami in priporočili. Danes pa to vemo tudi že državljanke in državljani Slovenije, čeprav smo razglašeni za polpismene in največje bedake v celotni EU.

Ni komentarjev:

Objavite komentar