nedelja, maj 01, 2016

Razmišljanja ob 1. maju, zgodovinskem delavskem prazniku!

Leta 1908 izdano v Idriji in tiskano v Kranju
Minilo je že 168 let odkar sta Karl Marx in Friedrich Engels napisala Komunistični manifest kot program takratne internacionalne zveze komunistov. Čeprav je že minilo toliko let od nastanka tega dela, pa postaja njegova vsebina prav v današnjem času s svojo realnostjo in genialnostjo vedno bolj aktualna, in večina stvari napisanih v njem je danes enako perečih ali celo še večji problem delavstva kot je to bilo na dan nastanka manifesta v letih 1847 – 1848, ko je manifest zagledal luč sveta.

Namen tega dela je bil pokazati ter osvestiti ljudi, za kaj so se dejansko takratni izkoriščani delavci Evrope združeni v komunistični internacionali, zavzemali ter s strokovnimi argumenti manifest razkriva ter dokazuje laži in strokovno zavrača argumente takratne kapitalistične ter malo meščanske stroke, kot so jih javnosti prikazovali zagovorniki politične oblasti in moči ter absolutne prevlade kapitala. Danes ni prav nič drugače. Danes je še toliko bolj pomembno, da ljudje lahko preberejo pristno idejo Marxa in Engelsa, kakšno družbo sta si predstavljala onadva, in kakšno si vedno bolj glasno želi vedno več obubožanih ter prihodnosti oropanih ljudi v Sloveniji in tudi drugod po Evropi. Predvsem ljudje vzhodne Evrope vključno s Slovenijo, ima vedno bolj občutek, da je vse to kar se jim dogaja po nesrečni zgodovinski socialistični avanturi, v resnici grozno in neusmiljeno maščevanje elit zahodnega kapitalizma in da danes ljudje teh dežel plačujejo hud davek za svojo takratno privrženost ter lojalnost ideji o pravični, socialni ter humani družbi. Občutek je kar pravi in jih ne vara. Samo vprašanje časa je kdaj bodo ljudje teh izropanih in v gospodarsko, finančno ter politično odvisnost pahnjenih vzhodnih dežel Evrope to tudi tako razumeli in se temu odločno uprli. Pri tem pa se je bati, da bodo v svojem neizmernem obupu upora in boju za preživetje izbrali napačno pot in se ponovno zatekli v okrilje kakšne oblike fašizma, kot se je Evropi zgodil v prvi polovici dvajsetega stoletja. Posledice so bile katastrofalne in nekateri dogodki danes že nakazujejo realno  možnost ponovitve kakšne takšne usodne zgodovinske zmote.

Verjetno ni jezika na svetu, v katerega Komunistični manifest ne bi bil preveden. Napisan je lahkotno in razumljivo a vendar neusmiljeno usmerja svoje nauke na bralca. Vzemite ga v roke in veliko kaj o čemer vam danes pravijo, da je lahko razumljivo le zelo izobraženim in strokovno razgledanim, se vam bo prikazalo kot razumljivo in začeli boste spoznavati razloge zakaj živite danes slabše kot bi lahko ali kot so živeli vaši starši ali stari starši pred desetletji. In spoznali boste tudi zakaj bo vašim otrokom ter vnukom živeti še veliko težje kot je danes živeti vam.

Nedvomno je manifest poleg Marxovega Kapitala najpomebnejše in najbolj brano delo, kar jih premore marksistična literatura in ki postaja tudi vedno bolj aktualno branje za današnji čas. Je pa za razliko od Kapitala tudi veliko bolj primerno za branje, ker je prav lahko razumljivo tudi popolnemu laiku. Le malo se je potrebno potruditi razumeti zapisano. Ob tem pa bi kazalo omeniti še zanimivo okoliščino, ki nakazuje na zaukazano ali namerno zamolčanje drugih zelo pomembnih strokovnih del obeh avtorjev. Kakor, da se izvorne marksistične misli mnogi še danes hudo bojijo in jo je treba nujno prepustiti pozabi, čeprav gre za strokovna dela s področja mnogih znanosti od filozofije, politične ekonomije, sociologije in drugih. Odkod torej ta neizmeren strah? Zakaj tudi v tem primeru ne velja načelo nad knjigo s knjigo ali nad argumente z argumenti?  Mnogi očitno pozabljajo, da je vse kar je prepovedano ali zaukazano zamolčano potem lahko ravno najslajši sadež po katerem se sega in se ga uživa..

Mogoče je pa prav današnji praznik 1. maj primeren trenutek za temeljit razmislek o tem kaj se nam in zakaj se nam vse to dogaja in v kakšno bodočnost nas, naše otroke in predvsem naše vnuke pelje pot vedno bolj povampirjenega kapitalističnega neoliberalizma. Branje manifesta nam bo v teh razmišljanjih lahko v veliko pomoč, če bomo želeli res razumeti zakaj so nam sesuli bančni sistem, celotno narodno gospodarstvo s težko priborjeno državo vred in zakaj smo iz naroda gospodarjev v tako kratkem času postali narod evropskih kapitalističnih tlačanov in zakaj se nam vse pogosteje pojavljajo celo primeri novih oblik kapitalističnega suženjstva?

1 komentar:

  1. Ta članek mi je tako všeč, da bil primeren, da se objavi FB.

    OdgovoriIzbriši