ponedeljek, januar 05, 2015

Vode ne damo!

Ropotali ter glasno kričali so, ter ustvarjali močan javni vtis, da tresejo goro, pa izpod nje doma v svoji deželici niso zbezali niti miške.

Veliko so resničnega in pametnega napisali ali povedali v svojih javnih  nastopih, se petelinili povsod in pred vsakim, ki jih je bil voljan poslušati in mi smo jim celo verjeli. Prepričali so nas, da mislijo resno. Od nas so zahtevali, da sodelujemo in se podpisujemo pod razne peticije. Da vplivamo na svoje manj informirane in osveščene sodržavljane, jih opozarjamo in jih prepričujemo v nevarnosti, ki pretijo nam in našim zanamcem, če mednarodnemu kapitalu uspe s privatizacijo pitne vode tudi v naši deželi. Prikazovali so nam slabe prakse in hude posledice tovrstnih privatizacij v deželah v katerih je kapitalu to že uspelo.

Poslušali smo jih, jim verjeli, se jim vsak na svoj način in v okviru možnosti tudi pridružili. Imeli smo občutek, da smo postali masovno ter osveščeno ljudsko gibanje za zavarovanje najbolj osnovne človekove pravice - pravice do pitne vode. Gibanje, ki ima evropsko razsežnost in ki so mu morale prisluhniti ter ga upoštevati celo oblastne institucije EU. Vsaj začasno, dokler se energija tega vsesplošnega evropskega ljudskega gibanja za pravico vseh ljudi do naravne dobrine - pitne vode - ne razvodeni in bo potem ponovno prišel čas, da mednarodni kapital uresniči svoje cilje.

Nas pa tokrat zanimajo predvsem aktivnosti slovenskega dela tega evropskega gibanja za pravico do pitne vode katerega del seveda smo. V zadnjem času je vse nekam sumljivo potihnilo. Najbolj aktivni, vneti in zagreti aktivisti gibanja so očitno postali utrujeni ali pa celo že obupujejo nad počasnostjo uresničevanja njihovih in s tem seveda tudi naših, kolektivnih zahtev. Iskal sem po slovenskih spletnih medijih in drugih spletnih virih, da bi kje kaj našel o prodaji Radenske. Radenska namreč ni le blagovna znamka treh rdečih src, zemljišča, poslovnih in proizvodnih zgradb, strojev in drugih proizvodnih naprav, temveč je Radenska tudi ali predvsem koncesija za črpanje najboljše in najbolj kvalitetne mineralne  vode v celotni Evropi. Slovenski borci za vodo so utihnili in se potuhnili. Od velikih besed je ostal le sramoten molk.

Ker želi vlada prodati podjetje Telekom in še nekaj drugih podjetij, se sedaj sklicujejo javne tribune in mediji so polni komentarjev v katerih razni pisci tej prodaji ostro nasprotujejo in na vlado naslavljajo zahteve, da od prodaje odstopi. Zakaj pa naj bi bil Telekom za državo Slovenijo in njen dolgoročni nacionalni interes strateško pomembnejši od Radenske? Telekomu podobnih podjetij je v Evropi ogromno in celo v Sloveniji jih je že nekaj. Radenska s svojo kvalitetno mineralno vodo pa je  ena in edina in ne v Evropi in ne v Sloveniji druge več ne more biti. Država Slovenija lahko v nekaj letih ustvari nov Telekom ali celo dva, če bi menila, da ju potrebuje ali želi imeti. Nove Radenske pa se nikoli več ne bo dalo ustvariti. Zakaj se ni vlada odločila in prodala obeh pivovarn. Pivo se vari in prodaja v skoraj vseh evropskih deželah in tudi v Sloveniji imamo že kar nekaj odličnih zasebnih pivovarn in bi tako na Laško ter Union, kot slovenski podjetji, sčasoma mirno pozabili, ker bi ju z lahkoto nadomestile druge slovenske zasebne pivovarne. Radenska in njena mineralna voda pa je ena in edina ter neponovljiva. In prav to so slovenski zablojeni politiki vseh barv in političnih ter ideoloških opredelitev zamešetarili in daleč pod vsako razumno ceno prodali.

Radenska pač ni locirana v Ljubljani ali ljubljanski krajini ali njenem interesnem obrobju in ker je daleč od oči ljubljanskih ter osrednje slovenskih političnih, kapitalskih, finančnih in drugih oblastnih nacionalnih elit, je tako pač tudi zelo daleč od njihovih src in zatrtih slovenskih nacionalnih interesov. Govorimo o Radenski, ki je bila zibelka vsega pomurskega zdraviliškega turizma, ki je bila osnova za razvoj gospodarskega, kulturnega in vsakršnega drugega življenja, ne le v nekdanji veliki občini Gornja Radona, temveč v celotnem  Pomurju in tudi širše. To je tista Radenska, ki je v času barbarskega tornada privatizacij, denacionalizacij in mnogih drugih kriminalnih ali diletantskih ekonomskih zablod slovenske po osamosvojitvene politike in ekonomske stroke, s svojo ustvarjeno presežno vrednostjo mnogo let celila rane zavoženim podjetjem iz osrednje Slovenije ter tako reševala obraz mnogim nesposobnim gospodarstvenikom in predvsem politikom.

Prodaja Radenske je nacionalna sramota brez primera. Je pa tudi prodajo Radenske mogoče enačiti z veleizdajo temeljih nacionalnih in državnih interesov, ker smo skupaj s podjetjem Radenska zabarantali in v roke zasebnega kapitala predali enkratno radensko mineralno vodo. Vode torej ne damo, jo pa za piškav denar prodamo ali kar podarimo!


























2 komentarja:

  1. Vidiš, tako je to! Mislim, da je to konec!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nekdo naj se vpraša zakaj na Bledu (beri pod alpami) že več kot dva meseca vodi dodajajo klor? Mogoče za preveriti kdo kupuje oziroma je v bližnji preteklosti kupil zemljišča na vodovodnih zajetjih? Baje se tudi v Bohinju dogajajo odkupi parcel na vodovodnih območjih? Mogoče pa zato naši politiki po tiho hitijo v Bruselj anonimno podpisat privatizacijo vodnih virov, ker vejo da drugje zmanjkuje virov za lagodno življenje.

    OdgovoriIzbriši