torek, november 25, 2014

Se v otrobi neoliberalizma rojeva fašizem?

Vir: advance.hr

Španija, Madrid pred dnevi.

Dogodek o katerem slovenski mediji ne poročajo in se tudi slovenski politiki ter tudi vsi drugi samooklicani demokrati in varuhi človekovih pravic delajo gluhe in slepe.

Pred 39. leti je dne 20. novembra 1975 v Španiji umrl dolgoletni diktator in zvest zaveznik nemškega nacističnega zločinca Adolfa Hitletja general Francisco Franco. Na dan obletnice njegove smrti je v Madridu nekaj sto desničarskih neofašističnih mladih dedičev s fašistično ikonografijo, vzklikanjem profašističnih parol in fašističnim pozdravom z iztegnjeno desnico, obeležilo obletnico smrti ter spomin na tega španskega tirana in fašističnega zločinca.

Hitler, Mussolini, Franco in mnogi drugi nacistični in fašistični zločinci so že dolgo mrtvi. Preživeli pa so ideologi teh zločinskih ideologij in preživele so njihove ideologije, ki jih uspešno obujajo v življenje. Pri tem pa jim samooklicani profitno hinavski zahodni demokrati v EU in ZDA omogočajo širjenje in krepitev tovrstnih zločinskih desničarskih fašističnih ideologij in ustvarjajo gospodarske, finančne ter predvsem socialne pogoje za uspešno širitev fašističnih idej med mladimi. Pogosto se razni teoretiki in novinarji javno sprašujejo kaj naj bi sledilo neoliberalističnemu kapitalizmu? Odgovor se nam ponuja kar sam. Vulgarno izkoriščevalski neoliberalistični kapitalizem, ki so ga v Evropo instalirale ZDA ob ministriranju kapitalistično finančnih elit najmočnejših držav EU ter nekaterih svetovnih gospodarskih, finančnih in vojaških centrov ter institucij moči, se vedno bolj preveša v nov fašizem.

Da bi prikrili vedno nove in vse pogostejše pojavne oblike rojevanja tega novega fašizma v večini držav EU, si vedno znova izmišljujejo in propagirajo nove in nove oblike boja proti komunizmu, od katerega v teh dvajset in nekaj letih ni nikjer ostalo niti "k". Vsake toliko časa se sprejemajo nekakšne resolucije in drugi pravni, politični in ideološki dokumenti kot sredstvo za boj proti nevarnostim komunizma, katerih pravi namen je le odvrnitev pozornosti ljudskih množic od dejanskih težav in razmer v katere so pripeljane in s tem usmerjanje njihovih pogledov nazaj v preteklost namesto, da bi se soočili s težavami sedanjosti in usmerili poglede v vedno bol črno ter negotovo prihodnost. In v teh okoliščinah se rojeva val novega fašizma, ki bi ga danes morebiti še lahko kontrolirali in celo tovrstne ideološke ideje uspešno zavirali, če ne bi svojih intelektualnih in drugih družbenih moči izrabljali za demagoško namerno usmerjene spopade z že zdavnaj mrtvim komunizmom.

Skoraj ga ni pomembnejšega ekonomskega strokovnjaka ali politologa v svetu, ki danes ne bi priznaval, da je kapitalizem v veliki krizi in da je to kar danes pojmujemo kot neoliberalizem le prehodno obdobje v nekaj novega. In to novo, ki se rojeva in postaja vedno bolj glasno ter nasilno,  ima prav vse znane značilnosti novega fašizma. Predvsem države juga in vzhoda EU postajajo prav idealna gojišča razraščanja raznih fašističnih pojavnih oblik, ki jih sedaj lahko že kar dnevno zaznavamo, ker so vedno bolj vidna in opozarjajo nase. Proti temu pojavu se skoraj nihče resno ne bori, ne upira in na njegove nevarnosti ne opozarja. Bomo res ponovili zgodovinsko napako in na fašizem postali pozorni šele takrat, ko bomo že v popolnosti njegovi ujetniki in žrtve?























Ni komentarjev:

Objavite komentar