sreda, november 26, 2014

Ponovno je ALDE svoj pravi obraz na ogled postavila!

Stranka Mira Cerarja ( SMC ) je pred dnevi zagotovo izgubila vsaj enega potencialnega volivca. Tako kot ne bi res nikoli svojega volilnega glasu oddal za Janševo SDS ali Ljudmilino NSi in desno skupino evropskih strank, ki ji obe pripadata, ne bi tudi svojega glasu več poklonil prav nobeni slovenski politični stranki, ki je članica ALDE, politične združbe evropskih liberalcev.

SMC je bila prejšnji teden skupaj z bornimi ostanki stranke Alenke Bratušek Zavezništvo AB ( ZaAB ) na kongresu v Lizboni sprejeta v polnopravno članstvo ALDE. Medtem, ko so evropski liberalci zbrani na svojem kongresu na Portugalskem  miniaturno stranko ZaAB sprejeli brez vsakršnih zadržkov in komentarjev, pa naj s sprejemom SMC ne bi bilo tako. Ker so jo na kocu vendarle sprejeli v svoje članstvo, so takoj povedali, da pa bodo delo in ravnanja SMC zelo budno spremljali. Kaj jih je pri SMC, ki je v Sloveniji trenutno največja  parlamentarna in vladna stranka, ki ima celo predsednika slovenske vlade in iz katere izhaja tudi evropska komisarka iz Slovenije, torej tako zelo motilo?

Če ste mislili, da so evropski liberalci SMC očitali neuspešen in neambiciozen program reševanja  problema več kot 120 tisoč brezposelnih ali katastrofalne socialne razmere v katerih živi dobra polovica državljank in državljanov Slovenije, brezglavo razprodajo državnega premoženja, načrtovano siromašenje in postopno ter prikrito privatiziranje delov javnega sektorja in v njem zaposlenih delavk in delavcev ali kaj podobnega, ste se prekleto zmotili. O nič takem ne poročajo mediji, ki nas seznanjajo o poteku in zapletih pri sprejemu stranke SMC v ALDE. Edini razlog zaradi katerega so delegati evropskih liberalcev na kongresu v Lizboni mrcvarili predstavnike kandidatke SMC za sprejem v ALDE naj bi bila premajhna občutljivost največje slovenske vladne stranke za človekove pravice, še zlasti za pravice istospolno usmerjenih.

Seveda niso imeli v mislih človekovih pravic krepko več od polovice v revščino pahnjenih upokojencev, brezposelnih mladih in vseh drugih, pravic mizerno plačanih delavcev, prekernih delavcev ali otrok, ki živijo v okoljih revščine svojih družin. Ne, zanimale so jih le človekove pravice istospolno usmerjenih. Kaj tako groznega pa v Sloveniji počnemo z istospolnimi, da je to osnovna tema razprav  ob sprejemu SMC v ALDE? Da nam je pred časom na referendumu padel predlog družinskega zakonika, s katerim naj bi se tudi to področje evropsko primerljivo uredilo, pa naj se predstavniki ALDE malo pogovorijo s svojimi slovenskimi desničarskimi kolegi v evropskem parlamentu in po potrebi še s slovensko RKC, ki so navedeni zakonik na referendumu uspeli zrušiti. Takrat še nihče niti vedel ni, da bo kdaj v Sloveniji sploh obstajala kakšna stranka SMC in ki res nima prav nikakršne krivde za referendumski polom.

Slovenske in evropske liberalce ter njihovo politiko mi je v preteklosti dovolj priskutil že največji in najbolj žlahten slovenski liberalec Jelko Kacin. Po nekaj zadnjih volitvah v državi sem potem spoznal, da je takšno čustvo z mano delilo še kar veliko slovenskih volivk in volivcev, ki so mu v slovenski in evropski politiki odmerili mesto, ki mu gre. Pa ne le njemu, temveč celotnemu političnemu korpusu slovenskih liberalcev. Podobna usoda bi že na naslednjih volitvah kaj hitro lahko doletela tudi SMC, ki so svoj liberalni obraz skrbno skrivali pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami in nam svojo pravo liberalno  podobo na ogled postavili šele po volitvah.

Podpredsednica ALDE Lousewies van der Laan naj bi v Lizboni povedala, da so za liberalce  človekove pravice zelo pomembne, še zlasti na področju odprave diskriminacije in zaščite manjšin. Radi ji verjamemo. Zakaj pa potem niso nič besed in skrbi namenili človekovim pravicam in diskriminaciji Romov, sodržavljanov iz republik bivše skupne države Jugoslavije, in še kakšni manjšini. Razumem, da jih revni kapitalistični tlačani in finančni sužnji v Sloveniji tako zelo več ne zanimajo, ker počasi postajajo, tudi po njihovi zaslugi, že večina. Njih pa prvenstveno skrbijo le manjšine.

Že  sam potek in spremljajoči zapleti sprejema SMC v ALDE, bi moral dati misliti celotnemu  članstvu SMC in še posebej njenemu predsedniku Miru Cerarju. Lahko se sedaj sicer delajo, da vse skupaj ni bilo nič posebnega in so bili pač deležni aktualnih vprašanj, ki so predstavnike ALDE na kongresu še posebej zanimala in bili na koncu s potrebno večino glasov le sprejeti v evropsko liberalno organizacijo. Zgodba pa vendarle ni tako enostavna. Postopek sprejema je bil sramoten in do slovenske SMC poniževalen. In to naj se pomni! Časopis Dnevnik pa svoj članek na to temo zaključi: SMC je torej uspelo skleniti »zakonsko zvezo« z ALDE, a nekateri evropski liberalci že napovedujejo, da bodo njeno nadaljnje delo budno spremljali. To naj bi že ob robu kongresa najavil tudi luksemburški premier in deklarirani gej Xavier Bettel.






















Ni komentarjev:

Objavite komentar