sreda, april 23, 2014

Čebelarji nas prosijo za pomoč!

Čebele v Sloveniji ponovno masovno umirajo in prizadeti slovenski čebelarji se v svoji nesreči ter velikem obupu obračajo na slovensko javnost ter nas prosijo za pomoč. Masovna morija čebel se iz leta v leto ponavlja in kljub velikim besedam ter obljubam odgovornih oblastnih in inšpekcijskih institucij, se na tem področju naredi zelo malo ali skoraj nič, da bi se neprestani in vsako leto ponavljajoči pomori čebel zaustavili.

Vsa leta so se čebelarji obračali na pristojne državne institucije in jih prosili ter zahtevali, da naj vendar nekaj storijo in te pomore preprečijo. Nič učinkovitega na tem področju doslej ni naredilo pristojno kmetijsko ministrstvo in vsakokratni kmetijski minister. Nobene pomoči prizadeti čebelarji niso deležni od svoje krovne organizacije Čebelarske zveze Slovenije. Pravijo, da to razumejo, ker bi se ČZS morala bolj ostro postaviti proti ministrstvu za kmetijstvu v okviru katerega so prav vsi sektorji, ki so tudi najbolj odgovorni za to čebeljo morijo v Sloveniji.Ker to ministrstvo izdatno vsako leto financira ČZS in njeno svetovalno službo ter  zagotavlja plače tam zaposlenim in se čebelarji seveda zavedajo, da se roke, ki ti reže kruh, ne pretepa.Tako, da jim je ta pasivnost vrha svoje krovne organizacije po svoje razumljiva.

Zelo malo ali nič na področju preprečevanja pomorov čebel pa ne naredijo tudi druge odgovorne organizacije kot kmetijska inšpekcija, veterinarska inšpekcija, fitosanitarna inšpekcija, terenski delavci Nacionalnega veterinarskega instituta, fitosanitarna uprava, strokovnjaki zaposleni na Kmetijskem institutu Slovenije, ker vsi ti seveda spadajo pod dežnik kmetijskega ministrstva in kmetijskega ministra, kar vse pa obvladujeta v Sloveniji zelo močna in vplivna kmečko vinogradniški lobi ter lobi proizvajalcev in ponudnikov fitofarmacevskih  sredstev ( beri: najhujših strupov zelo škodljivih ljudem, živalim in celotnemu okolju ) za uporabo v kmetijstvu.

Edini, ki mu čebelarji še verjamejo, da svoje delo res korektno strokovno opravi je slovenska policija, ki pa brez, da bi vsi prej navedeni naredili to kar bi morali, sama potem ostane nemočna. Največkrat prav zaradi tega, ker so analize odvzetih vzorcev slabo narejene ali pa se sploh ne naredijo in ker nekateri, ki v teh postopkih po službeni dolžnosti delujejo, bolj  iščejo načine kako zaščititi storilca  pomorov čebel kot ga odkriti in primerno sankcionirati. Čebelarji tudi niso v primerih pomorov čebel deležni nobenih odškodnin in jih pristojni nadzorni in inšpekcijski organi napotujejo na civilne in odškodninske tožbe proti največkrat neznanim osebam. Na prste ene roke bi lahko v Sloveniji našteli čebelarje, ki bi imeli za takšne tožbe dovolj denarja in seveda tudi volje ter časa, ker jim tudi pravni strokovnjaki pravijo, da naj se v to ne spuščajo, ker imajo zelo malo možnosti, da bi v takšnih pravdah uspeli.

Na osnovi navedenega in še mnogih drugih razlogov so se tokrat čebelarji odločili, da za pomoč zaprosijo osveščeno slovensko javnost, ker tudi na slovenske civilno družbene naravovarstvene organizacije več ne raćunajo. Od teh namreč doslej niso bili deležni prav nobene pomoči, ker se te najraje ukvarjajo z medijsko odmevnimi aktivnostmi okrog katerih je potem veliko pompa in malo konkretnih učinkov. Tako so tudi meni danes zjutraj poslali fotografije s pomora čebel, ki se je pred dnevi dogodil v okolici Gorenje vasi ( Muljava ) in si jih tudi sami lahko ogledate na povezavah:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/100239135/IMG_1894.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/100239135/IMG_1892.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/100239135/IMG_1876.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/100239135/IMG_1861.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/100239135/IMG_1847.JPG

Ta velik pomor seveda ni edini, ki je že v letošnjem letu zabeležen v Sloveniji. Bilo jih je še več in nekateri čebelarji pomorov sploh več ne prijavljajo.

Čebelarji prosijo, da se v zaščito čebel vključijo slovenska javnost in slovenski mediji, ker so prepričani, da jim samo ti še lahko pomagajo rešiti čebele. Nad vsemi ostalimi so že obupali in nekateri že prav resno razmišljajo, da bi svoje čebelnjake kar zaprli, ker vsakoletnih ponavljajočih pomorov finančno ter tudi čustveno več ne prenesejo. Pomagajmo torej slovenskim čebelam in slovenskim čebelarjem, ker s tem pomagamo sebi, svojim otrokom in vnukom. Tudi tistim danes še nerojenim. Dvignimo svoj glas in pričujoče fotografije pošljimo državnim institucijam naravovarstvenim organizacijam ter pomembnim političnim in javnim osebnostim z jasno zahtevo, da se morajo pomori čebel v Sloveniji za vedno končati. Ker skupaj s čebelami bomo umrli tudi sami in naši najdražji. Kdor pa ima okrog tega še kakšne pomisleke, pa mu toplo priporočam obisk Onkološkega inštituta v Ljubljani. Po obisku jih zagotovo več ne bo imel.

14 komentarjev:

  1. Če se lahko vozniku vzame vozniško dovoljenje in prepove nadaljna vožnja bi se moralo tudi kmetu ki krši pravila prepovedati kmetovati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ni rečeno, da so kmetje krivi, lahko tudi drugi čebelarji povzročajo ta pomor, samo da bodo lahko sami več medu prodali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekaj tako neumnega pa mi že dolgo ni uspelo nikjer prebrati.

      Izbriši
    2. Stari moj... za domovino, s Titom naprej. Amen.

      Izbriši
  3. Prebral sem, da so čebele zelo odvisne od določenih frekvenc. Motilci teh naravnih frekvenc so tudi sodobne telekomunikacijske predvsem vojaške. Potrjena hipoteza!!! Ukinimo vse kar je brezžičnega pa bo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veliko se je med ostalim pred časom pisalo tudi o tem, ko se je raziskoval fenomen izginjanja čebel. Vendar v slovenskem primeru ne gre za nič takega, temveč so čebele enostavno zastrupljene s FFS in niso nikamor izginile. Vrnile so se domov in pred svojimi panji v mukah umirale.

      Veterinarji in čebelarji že "na oko" lahko vidijo in ocenijo vzrok takih masovnih pomorov, ker imajo čebele iztegnjene rilčke kar je prvi znak zastrupitve. Strokovno pa potem zastrupitev potrdijo z analizo v referenčnem laboratoriju. Težava je v tem, da se ti hudi pomori vsako leto ponavljajo na celotnem ozemlju države, ker se uporabniki teh FFS v glavnem ne držijo navodil ter napotil proizvajalca in prodajalca ter njihovih kmetijskih svetovalcev., kdaj in kako ta sredstva uporabiti, da se kar najmanj škoduje čebelam. Ostalim živim bitjem kot so čmrlji, divje čebele, osice in druge žuželke, ki se nahajajo na področju uporabe FFS pa ni pomoči in se jih v vsakem primeru uporabe FFS masovno pomori.

      Prav tako se pri uporabi FFS pozablja, da zračni tokovi ta škropiva odnesejo več sto metrov izven območja kjer je bilo FFS uporabljeno in ga tam vdihavajo ljudje, v naravi prosto živeče živali, domače živali in tudi tam poginjajo žuželke. Seveda v manjšem obsegu in tega praviloma potem niti ne opazimo.

      Izbriši
  4. Kaki kmetje lepo vas prosim.....vi ste bolani.....letos se čebele sploh niso prav vun prišle iz panja ker še ni blo niti taki toplo.....škropilo pa se je pred mescom in to škropivo je že zdavnaj v zemlji.......kriva je čebelarska zveza ki ni dala čebelarjem pravih zdravil proti ušem zato so poginle ista pesem ko lani......tisti čebelarji ki so imeli zdravilo z mađarske jim ni nič poginlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. edino kar tebi še ni vun prišlo je pamet. pa tud ni veliko upanja da kdaj bo.

      Izbriši
    2. Odkod pa si se ti vzel Si z lune padel in to o nesreči celo na glavo? Očitno sploh ne ločiš čebele od mesne muhe in se na čebelarstvo spoznaš ravno toliko kot zajec na bobne.

      Zaradi drugih, ki vse to prebirajo, je nekaj potrebno zapisati, da ne bo nesporazuma. Čebelarska zveza ne daje čebelarjem prav nobenih zdravil, da bo enkrat jasno. To področje je v domeni veterinarske stroke in ministrstva za kmetijstvo.

      Letošnja zima je bila takšna, da so čebele skoraj vso zimo izletavale in so mirovale le zelo malo časa, ko so bile zunanje temperature pod + 10 stopinja C. Matice v panjih vso zimo niso prenehale zalegati.

      Vsak čebelar, celo mlad začetnik, že po zunanjih vidnih znakih ve kdaj so čebele zastrupljene. Vračajo se domov, padajo pred panji, trepetajo s krilci, pogosto so obrnjene na hrbet, imajo iztegnjene rilčke in v hudih mukaj umirajo. Mnoge pa se domov sploh ne vrnejo, ker umrejo že veliko prej.

      In za konec še, da pametnjakovič bi svoje uši v glavi lahko zdravil celo s tistim zdravilom iz Madžarske in mu očitno tudi to ne bi pomagalo. Take neumnosti lahko piše le nekdo, ki sam zastruplja s svojim neodgovornim ravnanjem čebele ali pa nekdo, ki o tem najmanjšega pojma nima in pač nekaj naklada, ker mora povsod pustiti svojo dlako.

      Izbriši
  5. http://themindunleashed.org/2014/04/new-finding-explains-bees-disappearing.html

    OdgovoriIzbriši
  6. Se opravičujem, ker sem nov v tej tematiki. Bi lahko kdo bolj nadrobno razložil zakaj pride do pogina čebel?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem prebral tisti članek. Se pravi kombinacija pesticidov še posebej fungicidov, ki so načeloma označeni kot nenevarni za čebele, v cvetnem prahu, ki ga nabirajo čebele vodi do zmanjšanja odpornosti čebel na parazite, kar vodi do večjega umiranja čebel. Se pravi, da so bolj problem celokupni pesticidi, ki jih vnesemo v naravo in ne ravno insekticidi (čeprav so tudi zelo škodljivi) ali čas aplikacije (ker se akumulirajo v cvetnem prahu tudi če so bili aplicirani dalj časa nazaj)?

      Izbriši
  7. jaz bi, če imaš samo eno do pet dreves prepovedala nakup ffs, ffs naj kupujejo tisti ki imajo sadovnjake in se ukvarjajo s tem ne pa da okol hiše laufaš z šprico cel dan a maš dva drevesa in eno vrtnico, pol pa naši dedki špricajo tudi zelenjavo...kako je pol lahk boljša od une iz trgovine?+ živali nasrkajo

    OdgovoriIzbriši
  8. Umiranje čebel zaradi FFS uporabljneih v kmetijstvu traja že kar nekaj let. Pred dvema ali tremi leti smo tako zabeležili ogromno pomorjenih čebel v Pomurju. Kogar ti pomori čebel še posebej zanimajo, mu svetujem, da skuša vzpostaviti stik z dr. Gorazdom Pretnarjem v Kopru ali pa z znanim ekologom Antonom Komatom ( mislim, da je iz Ljubljane ).

    Ta dva strokovnjaka sta tudi edina v Sloveniji, ki sta se že pred leti upala postaviti v korist čebelam in slovenskim čebelarjem ter se javno zavzela, da se morajo ti pomori končati. O tem sta tudi veliko pisala in verjetno je kaj od tega možno najti tudi na internetu. Pri tej zgodbi ne gre le za čebele in druga živa bitja, temveč gre tudi za ljudi.

    Priporočam vam, da si kaj katero od njunih pisanj na to temo preberete.

    OdgovoriIzbriši