petek, junij 01, 2012

Prihaja odločilni spopad slovenskih tranzicijskih elit?


Socialistična republika Slovenija je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je izločevala iz Jugoslavije, zviška gledala vse takratne republike bivše skupne države in primerjava s kakšno Albanijo, Grčijo, Bolgarijo, Romunijo ali Madžarsko  bi bila le dobra šala. Danes je zgodba precej drugačna in za Slovence prav nič vzpodbudna, ker nas resni analitiki in poznavalci v svetu že primerjajo s prav temi državami in državami ( republikami ) nekdanje skupne države. Pa niso vse te države kaj posebej v teh dveh desetletjih napredovale, le mi smo ves ta čas grmeli v ekonomski, finančni, socialni in kot kaže sedaj tudi v politični prepad.

Po izločitvi iz Jugoslavije  se je v Sloveniji izvršila brutalna prevara ljudi in kapitalistično meščanska revolucija, ki je izvrgla veliko grabežljivih političnih, gospodarskih in finančnih elit vključno z RKC, ki so novo samostojno Slovenijo razumele kot svoj plen. Začelo se je vsesplošno ropanje tega kar je država Slovenija v samostojno državo in kapitalizem prinesla iz socializma in iz Jugoslavije. Kot najbolj požrešne hijene so se novonastale domače elite ob pomoči zunanjih političnih, finančnih ter kapitalskih evropskih in svetovnih elit ter RKC  lotile prisvajanja vsega kar se je prisvojiti dalo. Začel se je proces divje privatizacije, vulgarnega lastninjenja, popravljanja nekih zgodovinskih krivic na način, da so spočeli nove še hujše krivice največjemu delu lastnega naroda. Temu svojemu početju so prilagodili pravni sistem in pravni red ter ga potem še ves čas prilagajali svojim novo nastalim potrebam in interesom. S temi pravno zakonskimi ukrepi ter organizacijskimi in neprestanimi kadrovskimi intervencijami v sodstvo kot tretjo vejo oblasti in druge državne institucije so zavezali roke inšpekcijskim službam, organom pregona, tožilcem in sodiščem, da v vseh teh letih ni bilo mogoče nikogar za nič obtožiti ali celo obsoditi.

Danes tako ni več nobena skrivnost, da je država Slovenija na tleh in da elite rešitev iz stanja v katerega so državo pripeljale, ne vidijo ter ne poznajo. Dokler je še bilo kaj premoženja podedovanega iz socialističnega sistema in dokler se je z zunanjimi krediti uspevalo vzdrževati vsaj koliko toliko vzdržen socialni standard državljanov in splošni družbeni standard, so tudi elite uspevale vzdrževati še vsaj znosne medsebojne odnose. Sedaj pa je prišel čas, ko skoraj ne bo več kaj lastniniti, ropati, krasti, privatizirati, deliti ali podarjati. Nabrali so se ogromni dolgovi, ki jih bo potrebno vrniti, nevarno narašča brezposelnost, širi se revščina in brezperspektivnost med ljudmi, gospodarstvo je uničeno in životarijo le še manjša zasebna podjetja. Kot izhod v sili so sedaj elite našle v dodatnem siromašenju in zastraševanju ljudi. Vendar imajo ti ukrepi zelo omejeno učinkovitost in države se na ta način seveda ne da rešiti. Vse poti vodijo v uvedbo diktature in to Janševa vlada tudi pospešeno počne.

To pa bo skoraj zagotovo privedlo tudi do konflikta tranzicijskih elit. Tega se zaveda tudi Janša in zaradi tega sedaj pospešeno zamenjuje kadre na ključnih funkcijah v državi, da bo veliki pok pričakal pripravljen. Pred tem je že vzpostavil kontrolo nad Sovo, vojaško obveščevalno službo, vrhom slovenske vojske, policijo in tožilstvom. In kot kaže si sedaj pridobiva še potrebna razumevanja nekaterih vlad najmočnejših zahodnih držav, da mu v najbolj kritičnem času ne bi delale težav. Za vse to pa seveda doma nujno potrebuje tudi Pahorja in njegovo SD in v tem je iskati vzroke zakaj so prav zadnje dni desni mediji vključno s cerkvenimi posvetili tako veliko pozornosti prav težavam Pahorja, ki jih ima v svoji stranki. Še nikoli ni nihče tako hvalil in povzdigoval Pahorja kot prav ti mediji te dni. Če želi Janša v svojih namerah uspeti, nujno potrebuje Pahorja na čelu SD in potem še njegovo zmago na jesenskih predsedniških volitvah. Aktualnega predsednika in najmočnejšega kandidata na jesenskih volitvah Danila Türka je nujno odsloviti ter na vsak način onemogočiti in Jankoviča z njegovo PS streti z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Velik del svojega posla za Janšo je Pahor že opravil s tem, ko je popolnoma razbil in skoraj uničil slovensko levico.

Z mediji ne bo težav, ker nadzor nad nacionalno TV Janša že prevzema. Veliko drugih pomembnejših medijev pa je tako že v rokah tujih lastnikov in z njimi se bo že dogovorilo. Od nekdanjih močnih političnih in Janši nasprotnih strank ( Zares in LDS ) so ostali le še ostanki ostankov in ne predstavljajo nobene ovire ali težave.

Težava so torej lahko le še nekateri sindikati ter predvsem osiromašeni ljudje. Brezposelni, velik del upokojencev, delavci z mizernimi plačami in tisti, ki sicer nekaj delajo pa jih za to nihče ne plača, študentje, del zaposlenih v javnem sektorju in mala skupina osveščenih ter dovolj hrabrih mladih intelektualcev, pa so lahko problem. In to velik problem. Vsi ostali, ki se prav zadnje dni ponujajo kot rešitelji, so nepomembni in nekompetentni ter jim nikakor ne kaže verjeti. Ker takrat, ko bodo razmere postale resne, bodo vsi tam kjer bodo menili, da je moč in vsaj začasna varnost.


Ni komentarjev:

Objavite komentar