četrtek, junij 07, 2012

Kaj državljani v resnici vemo o projektu TEŠ 6?


Najkrajši odgovor je nič ali tako malo, da je to skoraj toliko kot nič. Malo sem sinoči, tako za šalo in da zadostim svoji radovednosti, poguglal po spletu, da osvežim nekaj zbledelega spomina na ta znameniti projekt in da dobim še kako novo informacijo, ki mi je v preteklosti ušla. Ker doslej pač nisem poklanjal pozornosti zapletom okrog tega projekta in se nisem uvrščal ne med zagovornike in ne med nasprotnike izgradnje tega šestega bloka.

Kaj mi je stric Google povedal? Veliko. Najprej, da je v slovenski politiki ni vplivne skupine ali vidnejšega slovenskega politika, ki v povezavi s tem ali celo neposredno s tem projektom ne bi izgubil svoje kredibilne in moralne ter predvsem politične nedolžnosti. Nedolžnih torej ni. Tako ne med politiki, predsedniki vlad in njihovimi ministri kot tudi visokimi državnimi uradniki, ki so v zadnjih desetih letih v tej državi kaj pomenili in imeli možnost o čem odločati. Kot tudi ne med političnimi strankami, ki so se v tem času sprehajale skozi slovenski parlament ter njihovimi poslanci in ne med največjim delom najpomembnejših ljudi iz področja energetike.

Ne spomnim se, da bi bilo na kakšen večji investicijski projekt v tej državi kadar koli prej neposredno prilepljenih toliko zaplotniških, interesnih, koristoljubnih in tudi prikritih političnih ter še kakšnih drugih interesov. Okrog tega projekta se že nekaj let bijejo hudi boji med zainteresiranimi političnimi, kapitalskimi in finančnimi ter še kakšnimi elitami in v zakulisju tega smo tako priča pravemu mesarskemu klanju za nadzor nad tem projektom in seveda za konkretne koristi, ki bi jih posameznikom in skupinam tak nadzor prinesel.

Vse bolj očitno pa postaja, da ti spopadi niso omejeni le na področje Slovenije, temveč so vanje vključeni tudi bojevniki iz tujine. Zakaj Janševa vladajoča koalicija in  vlada zavlačujeta s poroštvom in nakladata neke pravljice o nezadovoljivih odgovorih na svoja vprašanja glede izvedbe projekta in končne cene? Če že ves svet prevladuje ena sama teorija zarote, si nekaj od tega smem privoščiti tudi sam. Sta se torej Janša in Merklova ob njegovem zadnjem obisku v Nemčiji, dogovorila, da iz projekta zabrišeta Francoze in posel nadaljujejo, izpeljejo in denar pokasirajo Nemci oziroma njihov Siemens. Ta bi sedaj naenkrat bil veliko cenejši in predvsem veliko bolj transparenten. O kvaliteti pa se tako ne sme dvomiti, če gre za nemško firmo.

Siemens bo torej veliko cenejši, ker mu bo razliko med realno ceno in ceno, ki jo bo izstavil Sloveniji,  pokrila nemška vlada, ki se bo potem poplačala pri kakšni drugi veliki investiciji, ki ji bodo Nemci botrovali v Sloveniji. Mogoče celo v novem državnem premoženjsko finančnem holdingu, ki ga vlada pospešeno ustanavlja prav te dni ali pa pri prevzemu slovenskih železnic, ki jih tudi prav v tem času pridno potapljajo in jim tako krepko znižujejo vrednost ter seveda ceno. Vse bolj očitno je, da vedno, ko se sestaneta Janša in Merklova, se potem Sloveniji slabo piše. Temu bi lahko rekli tudi okupacija z drugimi sredstvi ali naredite mi to deželo ponovno malo bolj nemško.

Če bodo Francozi res morali Slovenijo zapustiti, to ne bo minilo brez neprijetnih posledic za našo državo. Podcenjevanje Francozov je nekaj najslabšega kar bi si slovenska politika prav v tem času smela privoščiti. In ne bi si smeli privoščiti ter dovoliti tudi tega, da smo Slovenci s svojim Teš 6 enkraten dobrodošel drobiž v mlinu maščevanja nemške kanclerke Angele Merkel novemu francoskemu predsedniku Francoisu Hollandeju. Ne kaže prehitro pozabiti, da je Hollande komaj prišel in je pred njim še ves mandat predsednika francoske republike. Rok trajanja Merklove pa se zelo hitro izteka in ima le minimalne možnosti, da bi po volitvah v Nemčiji še vedrila v kanclerskem kabinetu. Vsekakor pa bo Merklova odletela prej preden bo zagorela ena sama žarnica z elektriko proizvedeno v znamenitem in dolgoročno za Slovenijo lahko tudi zelo usodnem Teš 6.



3 komentarji:

  1. Teš 6 je zgodba o prevladi kapitala nad politiko.
    Zgodba se je pričela v finančnih krogih že leta 2002, zorej tri leta preden so projekt podtaknili politiki.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res verjameš, da so ga politiki "podtaknili"? Niso ne. Ta projekt so začeli in ga vse doslej vodili modri možje, ki zelo dobro vedo kako se takšni stvari streže. Dejstvo, da se politika skrbno skrivala in se ob rojstvu projekta ni kazala kot njegov krstni boter, še zdaleč ne pomeni, da ji je bil otročiček podtaknjen.
    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  3. @Ta projekt so začeli in ga vse doslej vodili modri možje, ki zelo dobro vedo kako se takšni stvari streže@

    Se strinjam, le da trdim da so ti mozje izven politicnih strank. Ce pogledas, da so skoraj vse politicne stranke enako oddaljene, ali enako vpletene v zgodbo o TES 6, potem to kaze na koordinatorja izven politike.

    OdgovoriIzbriši