nedelja, junij 17, 2012

Bo danes Grčija rešila ali pokopala Evropo!


Končuje se torej obdobje pravega medijskega, političnega in propagandnega mesarskega klanja v Grčiji. Danes bo odločitev padla. Po vesteh, ki jih je možno dobiti iz medijev naj bi bili obe vodilni eliti precej izenačeni.

Grki bodo torej danes odločili katera stran jih bo popeljala v jutrišnji dan. Bo to leva Siriza ali desničarska in od Evrope ter predvsem Nemčije močno podprta desna Nova demokracija ?

Vendar Grki tokrat ne odločajo le o svoji usodi, temveč tudi o nadaljnji usodi celotne evro Evrope in tako seveda tudi o naši Slovenski. Če se bodo obrnili na levo, se bo s to novo okoliščino morala soočiti tudi Evropa in predvsem Nemčija ter se temu prilagoditi.  Metanje Grčije iz evro skupine ali potem celo še iz EU bi bilo nekaj najslabšega in tudi najbolj tragično usodnega kar bi si Evropa lahko dovolila. To bi bila sočasno tudi nujna ter trda streznitev za birokratski kombinat v Bruslju in v Nemčiji  ter bi »drugorazredne« EU države tako dobile vsaj malo predaha in celotna EU potrebnega časa za nov temeljit razmislek o poteh naše skupne bodočnosti. Velike izbire tako ni. Ali demokratična in svobodna ter socialno čuteča Evropa ali pa nov totalitaren in skrajno neoliberalen 4. Reich.

Tudi za Slovenijo bi to pomenilo,  da vsaj malo »umirimo konje« in se še pravočasno ustavimo ter res temeljito premislimo o svojih nadaljnjih dejanjih.

V primeru, da so se Grki ujeli v nastavljene zanke, ki jim jih je s pomočjo EU in Nemčije ter obveščevalno propagandnih prijemov nastavila Nova demokracija, evro Evropa ne bo rešena in tudi časa za kakšne nove razmisleke ne bo imela na razpolago. Ker se bo EU in tudi ostala svetovna politika,  morala hitro odločiti ali bo novemu desnemu režimu v Grčiji dala podporo ob uvedbi diktature  ali celo ponovni vzpostavitvi vojaške diktature ali pa se bo odločila za demokracijo in mehkejšo reševanje grške države.

V vsakem primeru bodo dogodki v Grčiji določali tudi našo Slovensko jutrišnjo usodo. Temu ubežati ni mogoče. Tako Grki danes na svojih ponovljenih parlamentarnih volitvah posredno odločajo tudi o tem kako bomo jutri živeli Slovenci. Zato jim zaželimo vso srečo, mirno roko v volilnih kabinah ter trezen premislek o jutrišnjem dnevu v demokraciji in svobodi ali v diktaturi. Grki so dosegli dno in veliko nižje na ekonomskem, finančnem in socialnem  področju več ne morejo. Lahko pa danes zapravijo še to edino kar jim je ostalo. To je relativna svoboda mišljenja in javna svoboda izražanja svoje volje in še vsaj kanček upanja, da demokracija pri njih še ni mrtva. Če bodo Grki danes doma v svoji deželi zadavili demokracijo, je niso ubili le v Grčiji, temveč so jo ubili tudi v Sloveniji in večini ostalih »drugorazrednih« držav EU.

Kakšna bo torej naša Slovenska bodočnost bomo lahko vedeli že danes zvečer ali najpozneje jutri, ko bodo znani rezultati grških volitev. Le zaželimo si lahko, da bomo vedeli za rezultate kot so jih določili grški volivci in ne za kakšne druge.


Ni komentarjev:

Objavite komentar