torek, junij 12, 2012

Odkod naenkrat na razpolago toliko denarja?


Nekaj dni nisem na tej svoji spletni strani ničesar zapisal, ker se, priznam, v tej vsesplošni poplavi z mastnimi črkami in podčrtanimi  naslovi novic v naših tiskanih, elektronskih in internetnih medijih, ki se prikazujejo kot nekaj zelo pomembnega, čeprav so popolnoma nepomembne, nisem več prav znašel.

Res pa so me zelo presenetili Evropski politiki, ki so skakali od sreče v zrak, ker se je Španija odločila, da bo zaprosila za finančno pomoč. Višina te pomoči s katero naj bi sanirali španske banke znaša uradno 100 milijard evrov in neuradno celo 500 milijard evrov. Sam verjamem tej drugi neuradni številki ali vsaj znesku, ki je zelo blizu njej. Pri tem pa se postavlja vprašanje odkod naenkrat toliko denarja, ki je na voljo raznim evropskim in drugim mednarodnim finančnim institucijam za deljenje in reševanje nečesa kar rešiti sploh ni mogoče. ZDA so v velikem finančnem minusu in tudi ostale države kot so Nemčija,  Kitajska ali Rusija ali države iz Južne Amerike zagotovo teh mednarodnih in evropskih skladov tako bogato niso sposobne polniti in tudi ne vem zakaj naj bi to sploh počele, da bi se lahko Evropejci razmetavali s tako velikimi zneski in ob tem še od veselja skakali v zrak. Milijarde so potovale na Irsko, na Portugalsko, pa potem v Grčijo in sedaj gredo v Španijo in med tem zagotovo še kam česar niti prav ne vemo in denarja je še vedno več kot dovolj. Pravzaprav naj bi ga bilo vedno več.

Kdo je torej s svojim delom in realizacijo na trgu ustvaril in privarčeval te ogromne vsote denarja? Če je to realen denar, potem Evropa sploh ni v nikakršni krizi ali recesiji in je revščina, ki se po Evropi širi ustvarjena umetno in namerno z nekimi končnimi cilji. Kakšni so torej ti cilji?

Če pa gre za fiktiven denar in se bodo na določenih »kreditodajalskih ?« računih le zmanjševale številke brez pokritja, da bi se na nekih drugih dolžniških računih za toliko povečale enako nekvalitetne številke, potem pa nam bog pomagaj. Saj zaradi takšnega početja naj bi svetovna kriza izbruhnila in nas spravila v težave s katerimi se sedaj srečujemo. Tako vsaj pravijo tisti, ki sami zase trdijo, da vedo zakaj se je ves zahodni svet znašel v krizi in vedno večji revščini. Nisem več prepričan, da res vedo. Mogoče pa vedo, pa me namerno zavajajo, mi lažejo in iz mene kot še iz milijonov drugih delajo navadne tupoglave bebce.

Domača družinska, nacionalna in mednarodna ekonomija se da razložiti in tolmačiti ter pojasniti tudi na zelo preproste načine. Težava je le v tem, da bi potem to ljudje prehitro razumeli in doumeli kako jih nategujejo in bi verjetno od besa ponoreli. Torej je ekonomijo potrebno razlagati in tolmačiti na zapleten način ter pri ljudeh ves čas ustvarjati vtis, da gre pri tem za izredno zahtevno in le redkim ter zelo modrim, posebej posvečenim in visoko izobraženim ljudem, razumljivo visoko strokovno področje, kamor naj se »mali ljudje« niti ne poskušajo podajati, ker temu niso in nikoli ne bodo dorasli.

Na koncu torej še enkrat vprašanje ekonomskim modrecem in vsevedom: kdo je torej ustvaril, na trgu realiziral ter potem še privarčeval in v evropski sklad prostovoljno odstopil te ogromne stotine milijard evrov s katerim  se »rešuje« banke Grčije, Španije, Irske, Portugalske in jutri skoraj zagotovo tudi še Italije, Francije in nenazadnje verjetno tudi Slovenije? Želel bi kratek jasen in konkreten odgovor. Bo odgovor tak, da so to le sešteti zneski garancijskih izjav držav, ki jih bodo potem, če se projekt reševanja finančne krize v navedenih državah sfiži, morali plačati ljudje v državah, ki so garancije dale? Če je to tako, potem takoj prekličimo te garancijske izjave in pobegnimo iz območja evra in EU . če sploh to še lahko storimo dokler še vsi ne jemo trave. Ker tudi trave v Sloveniji ni v neomejenih količinah in kakih šest mesecev na leto nam niti ne raste. 

Nakazani evro finančni komunizem bo za sabo pustil veliko grozovitejše posledice kot nekoč ruski in celoten vzhodno evropski skupaj. Želi odsotnost Stalina sedaj zapolniti  Merklova? Bo rdeči komunizem zamenjan s črnim?


1 komentar:

  1. Najprej je treba dobro prebrati sledečo zgodbo:
    http://www.relfe.com/plus_5_.html Opisuje kako se danes kreira denar. Iz nič oziroma iz zraku. Tako so tudi naredili te miljarde. Plačujemo pa vsi evropejci oziroma vsi, ki imajo evre. Zato so cene tako navite (od uvedbe evra cca. 50 % več). Nekjhe morajo dobiti denar nazaj. In seveda cilj je podjarmljenje držav bankirjem. Malo poglejte zgodovino zakaj so propadli imperiji(rimski-zahodni in kasneje zahodni, ter nekaj stoletij kasneje še arabski). Bistvo vsega je v razvrednotenju denarja oziroma inflaciji. Ko so bili zlati kovanci (pa srebrni) so goljufali tako da je bilo v kovancih vedno manj žlahtne kovine in vedno več bakra. Zdaj v računalniški dobi enostavno napišejo številko. Od kje pa mislite, da je ECB (evropska centralna banka posodila cca 5000 miljard € od začetka krize, Še natisnila jih ni. Se še spomnimo, kako se je v Jugi tiskalo denar, Zdaj so bolj prefinjeni!

    OdgovoriIzbriši