ponedeljek, julij 06, 2015

Grki so včeraj začeli skupaj z nami pisati novo poglavje evropske zgodovine!

Dobro za Grke je, da je referendumski rezultat za OXI tako prepričljiv in dokazuje večinsko odločitev gršega ljudstva, da se kolektivno upre poniževanju ter zatiranju in uničevanju njihove države ter nadaljnjem siromašenju ljudstva.

Na družabnih omrežjih sem spremljal prve odzive in nobena stran me ni presenetila. Opranoglavi neoliberalci so seveda internet zasuli z najbolj črnimi grožnjami in manjkali so le še pozivi Natu, da takoj danes zjutraj juriša z vsemi silami na Grčijo in jo zasede ter reši ogroženo in ranjeno neoliberalno finančno demokracijo.

Veliko bolj realni v svojih prvih odzivih tudi  niso bili mnogi levo usmerjeni komentatorji od katerih so mnogi prepričani, da se bosta od danes začela našim grškim prijateljem cediti med in mleko. Prepričan sem, da se Grki večinsko še kako zelo zavedajo na kako hudo trnovo pot so včeraj stopili. Priznati pa si tudi moramo, da veliko izbire niso imeli. Ali še naprej ponižno sprejemati vse diktate in ultimate evropskih in svetovnih finančnih ter političnih neoliberalnih institucij in elit, ali pa odločanje o  svoji usodi in bodočnosti vzeti v svoje roke in se hrabro ter ponosno postaviti zase in za svojo državo. Včerajšnji grški OXI me zelo spominja na dogodke leta 1948, ko je vodstvo naše nekdanje skupne države Jugoslavije izreklo pogumen in odločen NE takratnim hegemonističnim zahtevam Sovjetske zveze in njenega voditelja Stalina. S tem tveganim in pogumnim dejanjem se je Jugoslavija oddaljila od vzhodnega socialističnega bloka in krenila svojo, relativno neodvisno in veliko bolj demokratično pot in v Jugoslaviji živeči ljudje so bili osvobojeni veliko tega kar je potem še dolga desetletja tlačilo državljane vzhodnega socialističnega bloka.

Včerajšnji grški OXI pa me spominja tudi na leto 1941 ter takratno naci-fašistično okupacijo Jugoslavije in Slovenije. Slovencem so nacisti in fašisti namenili kruto usodo, da se Slovenijo razkosa in si jo med sabo razdelijo, da vse tiste, ki se ne bodo poitalijančili in ponemčili  razselijo in izženejo na Balkan in drugod po Evropi ali pobijejo v številnih taboriščih smrti. Narodno zavedni del Slovencev, ki se je zavedal grozeče nevarnosti popolnega uničenja slovenskega naroda, se je takrat junaško uprl velikemu in močnemu sovražniku zavedajoč se, da je boljše junaško umreti kot živeti v ponižanju in večnem hlapčevstvu ter zaničevanju. Celotna poznejša zgodovina jim je dala prav in jih postavila ob bok zmagoviti svetovni antifašistični koaliciji. Naši prijatelji Grki so včeraj storili nekaj podobno pogumnega, ko so se na referendumu z odločnim OXI uprli mogočnim evropskim in svetovnim političnim ter finančnim neoliberalnim institucijam in njihovi izkoriščevalski ter zatiralski  finančni hegemoniji in nadaljnjemu siromašenju ter sramotenju grškega ljudstva.

Evropski neoliberalni mnenjski in politični voditelji so sinoči takoj pohiteli z grožnjami grškim voditeljem in ljudstvu ter prepričevanjem evropske in svetovne javnosti, da so se Grki na referendumu odločili za izstop iz skupne valute evro in iz EU. Ne, Grki o tem niso odločali. Odločali pa so o nujnosti takojšnje temeljite reforme EU povezave, ki mora temeljiti na enakopravnosti držav in narodov, na medsebojni vzajemnosti in solidarnosti ter demokratičnosti EU institucij in enakopravnih ter demokratičnih medsebojnih odnosih med državami članicami. Med prvimi vestmi smo tako sinoči lahko zasledili, da se bosta že danes zjutraj sestala nemška kanclerka Merklova in francoski predsednik Hollande in analizirala novo nastale razmere. Koliko članic pa šteje EU povezava in koliko članov šteje evro skupina? Predsedniki držav in predsedniki vlad ostalih članic EU in evro skupine nimajo k temu nič za povedati, ničesar analizirati in skupaj sprejeti prav nobenih odločitev ali ponuditi kakih predlogov Evropskemu parlamentu in Evropski Komisiji? Lahko torej doma le lepo pridno čakajo na obvezna navodila in ukaze iz Pariza in Berlina? Pa ravno proti takšnemu skrajno nedemokratičnemu načinu funkcioniranja EU in evro skupine so med ostalim včeraj glasovali Grki.

Nekdo je na Twitterju zapisal, da bi se morala slovenski predsednik vlade Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor Grkom opravičiti za vse neprimerne besede, ki sta jih izrekla in naslovila na slovensko javnost v dneh pred grškim referendumom. Splošna omika bi to vsekakor zahtevala in s takšnim dejanjem bi dokazala, da sta dorasla vlogi sodobnih evropskih demokratičnih voditeljev. Ker sama zagotovo takšnega dejanja nista sposobna in si tudi ne upata izreči takšnega opravičila, pa se bomo v njunem in v svojem imenu našim grškim prijateljem opravičili mi, državljanke in državljani Slovenije, ki z njimi čutimo, jih razumemo in smo z njimi solidarni.

Pošteno pa bi tudi bilo, da bi slovenska oblast prenehala venomer naglašati koliko so nam Grki dolžni, ker smo takrat v času dajanja tistega kredita in mednarodnih finančnih garancij za grške dolgove, le poslušno sledili navodilom in ukazom iz Berlina in Bruslja in ob tem na široka usta trobezljali o francosko-nemškem vlaku, varnih in nevarnih straneh radarja, o Združenih državah Evrope in podobne neumnosti v katere so očitno nekateri celo verjeli. Ob vsem tem pa so Slovenke in Slovence še prav neokusno in nesramno strašili s Trojko, ki bi naj že pakirala kovčke in prišla  ter politično in finančno okupirala  Slovenijo, nam pokazala kje je hudič doma in nas končno že spametovala. Nekateri slovenski politiki pa so šli celo še dalje in so potovali po evropskih prestolnicah in v Bruselj ter tam na ves glas vabili Trojko, naj vendar že pride in spametuje državljane in državljanke Slovenije in jim iz njihovih možganov prežene vsako misel na socializem, komunizem, Jugoslavijo, partizane, svobodo, rdečo zvezdo in seveda na demokracijo ter boljše življenje. Očitno je takrat nekdo v teh prestolnicah EU in v Bruslju ter mogoče še kje, bil veliko pametnejši od teh ritolizniških slovenskih politikov in njihovih zvestih domačih sledilcev. Ker, če ne bi bilo tako, bi mogoče včeraj skupaj z Grki tudi Slovenci množično odhajali glasovat na volišča in obkroževali OXI.

Ni komentarjev:

Objavite komentar