četrtek, september 27, 2012

Rodeta dokončno pokopali njegovi zaleteni pristaši!


Nekateri novinarji so, verjetno v prepričanju, da bodo kardinalu Francu Rodetu najbolj pomagali iz neprijetne zagate v katero se je zapletel tako, da so pohiteli javnost obveščati, da je testiranje opravljeno in je rezultat negativen. Pri tem so seveda uporabili previdnostno načelo ter dopisali, da rezultati sicer še niso uradni ter, da je Rode že v naprej vedel kakšen bo rezultat testiranja, ker seveda ve kako je živel in kaj je res. Ker so slovenski mediji, predvsem Večer in desno usmerjeni, o tem včeraj veliko pisali tukaj njihovih pisanj ne nameravam povzemati ter ponavljati. Dodam naj le še, da je Rodetova odvetnica poročanje medijev zanikala in povedala, da rezultati testiranja še niso znani.

Pravzaprav mi je popolnoma vseeno ali Rode je temu Petru oče ali ni. Tako kot me ne zanima Peter me tudi veliko bolj ne zanima Rode in njegove mladostne spolne avanture. Edino kar me v tej zgodbi zanima je dogodek sam in še to le zaradi družbenega položaja vpletenih oseb in institucij. V tej medijsko zelo odmevni zgodbi me sedaj zanimajo tudi še njena prikrita ozadja. Zakaj so mediji tako pohiteli z obveščanjem o nečem o čemer v resnici nič uradno ne vedo? Tako je včeraj v Večeru njihova novinarka Vanessa Čokl, ki je znana po tem, da si je zelo blizu s cerkveno vrhuško v Sloveniji, pohitela s poročanjem, da je test negativen in je Rode končno opran vse krivde in vseh sumov. Za njo so to potem precej nekritično in čredno povzeli še nekateri drugi mediji. Potem pa proti večeru tega dne na TV Rodetova odvetnica Zidarjeva pove, da rezultati testa niso znani. Kdo torej laže in s kakšnim namenom?

Iz katerih krogov je Čoklova dobila namig, da naj v javnost pošlje to lažno sporočilo in s kakšnim namenom? Tega seveda ne vem in lahko le predvidevam. Vendar so s tem naredili Rodetu veliko škodo. Tudi, če se čez nekaj dni pojavi rezultat tega testa in bo resnično negativen, slovenska javnost v največjem delu temu ne bo več verjela. Ne glede kaj bo resnično rezultata testa pokazal, od danes in nadalje kardinal Rode za velik del javnosti Petru je oče. Vse drugo kar bo potem po objavi morebitnega negativnega rezultata testa sledilo bo razumljeno ter  označeno za izmotavanje slovenske RKC in prikrivanje prave resnice. Pika! Lahko se potem kardinal Rode, vrh slovenske RKC in njim zvesti novinarji z Vanesso Čokl na čelu na glavo postavijo in pišejo ter objavljajo karkoli, jim vse to ne bo več prav nič pomagalo.

Rode in Peter imata tudi pravico do dogovora, da rezultat testa, ne glede kaj bo pokazal, javnosti nikoli ne bo razkrit in bosta vsa njuna medsebojna razmerja urejala daleč vstran od medijev in javnosti. Strategija zavarovanja kardinala Rodeta pred rezultatom testa, ki so jo v nekih krogih pripravili in z njo v slovenskih medijih udarili te dni, je dosegla ravno nasprotni učinek od pričakovanega in želenega. Javnost sedaj ne bo verjela več niti, če se naslednji teden res pojavi uradni test z negativnim rezultatom. Vendar panika in velika skrb glede rezultatov tega nesrečnega testa in želja to medijsko odmevno zgodbo čim prej zapreti ter na vse skupaj kar najhitreje pozabiti in ob tem za vsako ceno ubraniti dobro ime in ugled kardinala Rodeta ter s tem seveda tudi same RKC, sta jih je prisilila v nepopravljive napake. Namesto, da bi z modro, umirjeno ter skrbno premišljeno strategijo duhove umirili in računali na postopno pozabo vsega skupaj, so sedaj sami zgodbo ponovno odprli na zelo ponesrečen način ter s tem kardinalovo usodo dokončno zapečatili.

Od včeraj in nadalje sploh ni več tako zelo pomembno ali je rezultat testa res negativen ( dogovorno ali strokovno ), ali je morebiti celo pozitiven, kar niti ne bi bilo več  neko veliko presenečenje za nikogar, oziroma tudi, če rezultat testa javnosti nikoli ne bo uradno predstavljen. V vsakem primeru bo ostal v javnosti občutek dvoma, nejevere, prikrite zarote in obveljalo bo splošno prepričanje, da Rode je Petrov oče. Ne poznam nikogar dovolj verodostojnega in moralno avtoritativnega v čigar »resnico« bi ljudje verjeli ter jo kolektivno sprejeli. Sedaj več ne. Vanessa iz Večera je dokončno pokopala kardinala Rodeta. Mogoče pa bi bilo bolje če bi odslej pisala o presajanju balkonskih rožic?

Ni komentarjev:

Objavite komentar