sobota, september 15, 2012

Čestitka Primorkam in Primorcem za njihov pogum in odločno držo!



Predsednik pokrajinskega odbora zveze borcev NOB za južno Primorsko in koordinator prireditve Jerko Čehovin je poudaril, da so ljudje na Primorskem v rdeči zvezdi po vojni videli svobodo, konec fašističnega terorja. "Zgodovinsko gledano smo se osvobajali pod rdečo zvezdo. Takoj po vojni, ko se še ni vedelo, ali bo pariška mirovna pogodba Primorsko priključila novi državi, je zvezda na Primorskem krasila številne napise, kot so Živel Tito, Živela Primorska in podobne. Primorci se z rdečo zvezdo zato identificiramo," je pojasnil Čehovin.

Ne le vi, drage Primorke in cenjeni Primorci, z rdečo zvezdo se vedno bolj identificirajo tudi mnogi v drugih deželah naše ljube in nesrečne domovine Slovenije. 

Iskrene čestitke ob vašem in našem skupnem velikem prazniku! 

Pred časom so na podoben način ter primerno svečano svoj veliki zgodovinski dan proslavili tudi naši vrli Prekmurci. Oboji brez kulturnega in političnega blagoslova aktualnega režima. Tako kot je v primeru proslavitve dneva priključitve Prekmurja k matici Sloveniji v mislih in srcih z njimi praznoval tudi velik del ostalih Slovenk in Slovencev, smo enako vsi v mislih danes z vami. Z vami danes v zavednih slovenskih srcih proslavljajo mnogi po celotni Sloveniji in se vam zahvaljujejo za vaš pogum in pokončnost ter narodno odločnost.


Ni komentarjev:

Objavite komentar