sobota, september 29, 2012

Manifest proti lakoti med slovenskimi otroci!

Doslej nisem še nikoli na teh straneh v celoti povzel kakšnega pisanja objavljenega v drugih medijih. Tokrat bom to storil, ker gre za odličen prispevek Grega Repovža objavljen v MLADINI na temo o kateri sem tudi sam že na teh straneh dvakrat pisal in opozarjal - na problem lakote med slovenskimi otroki. Njegov klic k streznitvi in razumu ter takojšnjemu ukrepanju sem sam naslovil kot Manifest proti lakoti med slovenskimi otroci.

Toplo priporočam v branje v upanju, da se bomo Slovenci končno že prebudili in takoj ukrepali. Ne potrebujemo države v kateri bi kdorkoli moral stradati, še najmanj pa naši otroci!


Grega REPOVŽ

Lakota

Najlaže pa je gledati stran.

V času krize postanemo ljudje samoobrambni, sebični, malce manj občutljivi. In gledamo stran. Skrbimo zase, pazimo na svoje bližnje, na ohranjanje svoje blaginje in varnosti in upamo, da ne bomo nikoli pristali med tistimi drugimi, ki jim to ni uspelo. A s tem že ustvarjamo novo družbo, kajne? Rekli smo, da nam sedanja družba ni všeč, da hočemo alternativo, dejansko pa smo jo že začeli ustvarjati. To je ta nova družba - v resnici diametralno nasprotna od želene. Saj morda je njen povzročitelj kriza, a ustvarjamo jo večidel sami.

Zato ker nismo zavezani enakosti in pravičnosti? Malo verjetno je, da bi se ljudje sploh lahko tako zelo spremenili, da bi se odrekli tema svojima temeljema. Večina nedvomno verjame vanju toliko kot pred krizo. Največja težava je v tretjem pojmu med tistimi, ki jih je poudaril Dolar: v pogumu. Ko ni poguma, se vse sfiži. Še dobri nameni.

A nobenega dvoma ni: še vsaka politika, še vsaka najhujša oblast je padla, ko se je vzpostavil pogum. Ni bilo pomembno, koliko tankov je imela, pogum je vse premagal - navsezadnje tudi tukaj, v tej državi. Pogum je to državico ne nazadnje naredil. In v tem trenutku prestrukturiranja Slovenije v neko družbo bi vsako zoper prebivalce usmerjeno potezo v trenutku ustavil le pogum. Elementaren državljanski in osebni pogum.
Treba bo začeti pri majhnih stvareh. Najprej bo treba zagotoviti malico vsem otrokom.

Vsa Slovenija danes ve, da so nekateri otroci zaradi neumnih ukrepov dveh vlad ostali brez plačanih malic, čeprav so njihovi starši brez služb in brez dohodkov, socialne pomoči pa so tako okleščene, da niti za hrano nimajo dovolj. In zdaj so ti otroci lačni. Pridejo v šolo lačni in ostanejo do popoldneva lačni.

Kako temeljna razprava. Kako smo lahko nenadoma padli tako nizko, da se nam niti osnovna prehrana tistih, ki nimajo, ne zdi samoumevna? To imajo vendar urejeno vse države v uniji. Mi pa ne.

Ni je preklete krize in ni ga varčevalnega ukrepa, zaradi katerega bi morali biti otroci lačni. Niso bili lačni v veliko trših časih in ni je ekonomije, ki bi to zmogla zagovarjati s kakršnimikoli pravili tržne družbe. Sodobna družba pač nima lačnih otrok v šolah.

Če ta država ne zmore odpraviti te težave, potem naj zaprosi za pomoč. Mednarodni rdeči križ in Rdeči polmesec; naj predsednik vlade Janez Janša nemudoma zaprosi za pakete s hrano sosednje države. Če so nam pomagali leta 1946 in so nam Američani dostavili pakete z rdečim sirom, jih lahko dobimo tudi tokrat.

V resnici ni mogoče imeti za takšne razmere nobenega razumevanja, ni mogoča nobena toleranca. Kako se nam je to lahko zgodilo? In predvsem, kako to, da to stanje, to lakoto, to nezadovoljeno temeljno potrebo kot nacija dopuščamo? Zakaj vsi gledamo stran in se nam dozdeva, da gre za posamične primere? In kaj potem, četudi bi šlo le za posamične primere? Je kaj laže?

Zakaj je razprava o tem, koliko dni bo Franc Pukšič v Južni Ameriki, ob vsem tem sploh lahko kakorkoli relevantna? Smo res takšni tepci? Kje smo se kot družba izgubili, da ne zmoremo znoreti zaradi te neumne lakote po šolah? Je to pogum? Njegova odsotnost? Je to razum? Njegova odsotnost?

„Država me žali. Medtem ko se ljudje pehajo za življenje in za prihodnost svojih otrok, se država ukvarja s seboj,“ je leta 2007, ko je bilo vse skupaj samo neumno, pa je bilo že to grozljivo, zapisal pokojni Marko Zorko. A prav za to gre: ta država v resnici svoje državljane žali. Ker danes s strahom pred prihajajočim iz nas dela čustvene pokveke, ker ne jemlje dostojanstva le tistim, ki so v krizi padli v brezno, ampak ker tudi vsem drugim ne daje možnosti za temeljno dostojanstvo. Ko plačamo davke, jih plačamo tudi zato, da nihče v tej državi ni lačen - celo ko je najbolj na robu. Seveda tudi iz preračunljivosti, ker se vsak izmed nas jutri lahko sam znajde tam, predvsem pa zato, ker to iz države dela družbo. Če je država le ožilje za potovanje denarja, potem je ne potrebujemo. Potem smo jo že zavrgli, potem je to država nekih drugih ljudi.

Slovenija ni revna država. Samo neizmerno nesramna. Toliko denarja ima večina držav sveta, tudi v najhujši krizi. Nismo v najhujši krizi in smo po vseh mednarodnih merilih med najbogatejšimi državami na svetu. Vse drugo je licemerje.

12 komentarjev:

  1. Žalostno je kam smo prišli in sram me je vseh naših politikov, ki so nas spravili tako daleč.
    Pred 60 leti je bilo pri nas v družini trije otroci in oče sam v službi. Imeli smo vse, otroci nismo trpeli pomanjkanja.
    Slovenci zbudite se že enkrat in vstanite, poglejte resnici v oči. Da si otrok želi hrane v naši državi, pa je ne more imeti, za taka dejanja se ti trga srce. Za vsakega tujca se najde kruh, ali naši otroci niso tega vredni.
    Kako bi se naši politiki počutili, če bi njihov otrok stradal?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. imaš zelo prav..res je lačni nismo bili, vsak od nas je imel malico..pili smo malinovec in jedli kruh z ribjim namazom..Oče je delal sam in tudi mi smo bili trije..Šli smo na morje v Ankaran..s fičkom in se veselili jutrišnjega dne..in naslednjih let, ker smo rekli, jutri bo še lepše in boljše..Ko sem si sama ustvarila družino sem imela sanje, da bo moj otrok živel še lepše in boljše od mene..In dočakala sem, da je brez službe in socialne varnosti..šola, diploma vse to mu nič ne pomaga, dela za en črn in bel, za tiste, ki grabijo .. Do kdaj bomo še pustili, da nas tlačijo tisti, ki smo jih "izvolili", no saj jih tokrat nismo....in prav ti izbranci, ki imajo neizmerno veliko denarja, ki so ga nakradli tako ali drugače, nagrabili s prodajo orožja...uničevanjem podjetij, ki smo jih gradili mi..sami...v Titovih časih..sedaj nas ustrahujejo in pehajo v revščino in nam jemlejo vse ..Jaz imam dost tega..

      Izbriši
  2. oja, tudi jaz sem med tistimi, ki gledam vstran...
    in to takrat, če slučajno grem v Mariboru mimo kakšne srednje šole, pa je predtem bil čas za malico.
    kaj vse, predvsem pa koliko vsega je možno videti v koših, pa tudi okrog njih
    tako da...
    stvar le ne more biti tako hudo krizna, če se to še vedno lahko dogaja
    in s tem tudi politiki nimajo ravno kaj dosti opraviti
    pač pa predvsem starši in njihova vzgoja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oh ja,se vidi,da si rada zatiskate oči pred resnico.Tudi sama marsikaj vidim in ne posplošujem.V naši državici je veliko lačnih otrok .Pa ne samo otrok,veliko lačnih je tudi starostnikov,pa tega tisti,ki gledajo vstran niti ne opazijo,kaj šele vidijo.Za lačne je kriva politika.
      Ne starši,ampak politika!Morda je le v Mariboru kaj drugače,kot v drugje po državi.
      Vi pa še kar gledajte vstran in se slepite,predvsem pa se še naprej hvalite kako gledate vstran..
      Pa lep pozdrav

      Izbriši
    2. ne bi rekla, da si ravno zatiskam oči pred resnico...
      nikakor pa ne morem sprejeti, da pa je za vse kar je narobe, pa kriva politika. še najmanj pa, da ravno in samo ta politična garnitura. ker...
      če vsaj malo nepristransko pogledate v zgodovino - vedno so bili takšni, ki niso vedeli kam z bogastvom kot tudi tisti, ki so trpeli lakoto... le "srednjega" sloja je bilo več.
      vzgoja pa je bila, je in tudi še bo... tista, ki pa je mirodajna za to kako pa se obnašajo tamladi. in odnos do hrane in sploh odnos do stvari in tudi ljudi, je pa tudi odvisen od nje.
      no... če se tamladi drugje pa obnašajo drugače kot se pri nas... potem pa sem res lahko samo vesela
      p.s.
      in gledam stran izključno zaradi tega, ker mi je hudo videti kaj in koliko še užitnega se da videti v teh odpadkih...

      Izbriši
    3. Morda nekateri res mečejo hrano vstran, ampak, lačni so drugi. Naj mar pobirajo za prvimi? Gospa, nehajte gledati vstran. In niso vsi mladi pokvarjeni in slabo vzgojeni. Videti pa je, da vidite le te. Le zakaj?

      Izbriši
  3. Prekleta fašistična banda! Da moramo biti lačni in brez vsega osnovnega medtem ko ima 60 ljudi v Sloveniji 6 milijard evrov. Nakradenega denarja. Fuj. Sramujem se te ničvredne hudobne državice!! Slovenija = Auschwitz.

    OdgovoriIzbriši
  4. Veliko preveč ljudem te prelepe slovenske dežele sta agresivni ideologija in politika zaslepili oči in omračili um. Vidijo le tisto kar želijo videti, slišijo le tiste in tisto kar želijo slišati, vedo in si priznajo le tisto kar želijo vedeti in si priznati. Postajamo narod brezdušnih, egoističnih in intelektualno zavrtih osebkov s katerimi upravljajo politični in ideološki propagandni centri.

    Saj niti ni več važno ali se vsega tega zavedamo, si priznamo, ker nesrečo, bedo ter brezperspektivnost začnemo čutitim šele takrat, ko nas osebno prizadene. Pred nesrečami drugih pa mižimo in si zatiskamo oči ter se delamo, kot da lakote, nesreče in siromaštva med našimi sorodniki, znanci, sosedi, sokrajani, sovaščani in sodržavljani sploh ni. Kot pijanci se oklepamo vsake besede ali trditve, da so si reveži, brezposelni, lačni in bosi za svojo nesrečo krivi sami.

    V osnovnih šolah je ogromno zelo nesrečnih in lačnih otrok, ki jim tudi ravnatelji ter očitelji ne morejo pomagati. Skupaj s temi otroci velike zravme preživljajo tudi v šolah zaposleni in mnogi ne morejo več molčati, ter se ohlašajo in opozarjajo, da naj se vendar že nekaj stori in ta nacionalna sramora ustavi. Da, to je naša nacionalna sramota. Sramota vseh nas, ki v tej deželi živimo in dovoljujemo to kar sem danes v šolah dogaja. V razredih učenec ob učencu sedita pri pouku sit in lačen mali učenec in učenka. Pred vrati šolskih jedilnic stojijo in s prosečimi očmi zrejo proti mizam v jedilnici kjer njihovi srečni prijatelji in prijateljice malicajo ali kosijo. Kot je zapisala ena od učiteljic, ti reveži potem, ko srečni in privilegirani učenci zapustijo mize v jedilnici, prosijo, če smejo k mizam in pojesti to kar so njihovi sošolci in sošolke pustil in niso pojedli.

    In vsta ta človeška tragedija se nam dogaja danes in tukaj v tej naši preljubi Sloveniji. In mi? Gledamo vstran. Le glejmo, ker dolgo več ne bomo. Neizprosno prihaja čas, ko se bomo morali s tem sosočiti in prevzeti odgovornost. Naj si nihče ne domišlja, da se bo lahko posledicam izognil. Danes lačni, odrinjeni in diskriminirani otroci bodo s to bolečino v srcu ter v hudi rano svoji zavesti odrasli in nekoč račune za nazaj poravnali. Tako je bilo odkar obstaja človeštvo in tako bo tudi tokrat. Najprej teče znoj, potem solze in potem še kri.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim da Islandija ni ne boljša, ne bogatejša a politiki so stopili na stran državljanov in naredili, kar so naredili . Tega naši politiki ne bodo naredili nikoli. Hočejo biti hlapci kapitalu in od nas državljanov iztisniti zadnje atome moči...nam vzeti vse človeško dostojanstvo....Ma, saj nimam več besed. Preveč me boli to, kar se dela z nami državljani. Do kdaj, povejte mi do kdaj bomo še dovolili da se norčujejo iz nas?

    OdgovoriIzbriši
  6. Maja: "Do kdaj, povejte mi, da bomo še dovolili, da se norčujejo"?

    Draga Maja vse tako dolgo dokler se bomo nujnih družbenih sprememb lotevali iz domačih foteljev in čakali, da oni drugi kaj storijo za vse nas. Potrebno bo torej ugasniti računalnik, zapustiti udoben fotelj dnevne sobe in se odpraviti ven na ulico in v mesto. K tistim, ki trpijo ter imajo že vsega tega dovolj in so to pripravljeni glasno tudi povedati. In ne le povedati, temveč tudi kaj storiti, da se siromašenje ter teroriziranje ljudje konča.

    OdgovoriIzbriši
  7. Predlagam, da se v ustavo zapiše "Zlato pravilo" da ne sme nihče v Republiki Sloveniji biti lačen. Če se to zgodi, mora vlada brez pardona pasti.

    OdgovoriIzbriši
  8. Čas je za alternativne nove oblike sodelovanja v socialnih podjetjih - zadrugah!
    Solidarnost, sodelovanje so realne potrebne vseživljenjskega učnenja v stiku z naravo in soljudmi, pridelavo in uživanjem ZDRAVE HRANE...
    Zanimivo je branje odlomkov iz knjige, ki je svetovna uspešnica HRANA ZA MIR, njen avtor je dr Will Tuttle.


    Sestavlja se skupina prostovoljcev za prevajanje knjige Hrana za mir, njen avtor je dr Will Tuttle.

    Več o sami knjigi, ki jo mnogi pojmujejo kot eno izmed najpomembnejših knjig 21. stoletja, si lahko preberete tukaj:
    http://worldpeacediet.org/

    Še nekaj zapisov avtorja v slovenščini:
    http://veganska-iniciativa.blogspot.com/2012/09/will-tuttle-hrana-za-mir.html
    http://veganska-iniciativa.blogspot.com/2012/10/pozitivno-pocutje-je-lahko-kljuc-k.html

    in posnetek nedavnega sporočila:
    http://www.youtube.com/watch?v=SE13t7LEiJY

    Vsi, ki bi želeli sodelovati pri prevodu se prosim javite na matjaz.kovse@gmail.com
    The World Peace Diet
    www.worldpeacediet.org
    Trade paperback, 350 pages, $22.00Published by Lantern Books, New York, NYNo trees killed! - 100% post-consumer recycled paper

    KOOPERATIVA medgeneracijskega sodelovanja in novega razvojnega modela za trajnostni razvoj družbe je neprecenljiva možnost...

    OdgovoriIzbriši