četrtek, september 06, 2012

Dr. Andrej Capuder in slovenska sodrga!



Čisto slučajno sem danes gledal pogovorno oddajo, ki jo je vodila novinarka nacionalke Rosvita Pesek in v katero je povabila razne ugledne gospode, ki so razpravljali o zadnjih zapletih v povezavi s slovensko RKC. 

Razprava se mi je zdela korektna in pravzaprav nimam nobenih zamer ali pripomb na izražena stališča razpravljavcev. Mogoče je predstavnik RKC dr. Ivan Štuhec za kakšen okus bil malo preveč pristranski, kar pa je za razumeti in glede zgodbe, ki zadeva primer škofa Urana malce preveč podcenjuje pamet TV gledalcev. Ponovil je namreč že nekajkrat ponovljeno mantro, da si je škof Uran za svojo nesrečo kriv sam, ker se ni vedel prav braniti. Sedaj pa se res sprašujem je bil škof Uran kaznovan in iz domovine izgnan zaradi tega, ker se ni vedel prav braniti ali zaradi tega, ker je za nekaj dokazanega kriv? 

Pa pustimo to, ker mogoče pa nam prav s to in takšno besedno formulacijo dr. Ivan Štuhec nekaj sporoča kar nam na drugačen način in z drugimi besedami enostavno ne sme. Recimo, da smo razumeli. In če smo njegovo sporočilo res prav razumeli, potem imamo sedaj tudi res dober razlog, da smo zaskrbljeni.

Vendar ni razprava ter dvoumno izražanje dr. Ivana Štuheca razlog tega zapisa. Obrvi smo gledalci lahko privzdignili ob razpravi nekega drugega razpravljavca in še posebej, ko je ta vse pisce blogov in komentarjev na raznih forumih in verjetno še koga, in ki niso pihali v isti rog skupaj s predstavniki slovenske RKC, označil za sodrgo. Ta gospod pa ni bil nihče drug kot sam dr. Andrej Capuder.

Da si zaničljive ter ponižujoče oznake »sodrga« ne bi preveč po svoje razlagal, sem si v pomagal s Slovarjem slovenskega knjižnega jezika, ki pravi:
»sódrga  -e ž (ọ̄) 1. slabš. ničvredni, malovredni ljudje: sodrga ga je napadla in oropala; v lokalu so se zbirali postopači, kvartači in druga sodrga; zlagana malomeščanska sodrga; zločinska sodrga / kot psovka pustite nas mimo, sodrga // v razredni družbi pripadniki socialno nižjih družbenih slojev: sodrga zahteva enakopravnost; hotel je pridobiti sodrgo; lačna sodrga »

Ker sem tudi sam na teh straneh nekaj kritičnih prispevkov napisal na temo, ki v zadnjih tednih vznemirja slovensko RKC, sem torej sedaj  po kvalifikaciji dr. Andreja Capudra uvrščen med slovensko sodrgo. Če sledim razlagi pojma »sodrga« kot jo pojmuje SSKJ, potem lahko dr. Andreju Capudru mirno in z velikim veseljem sporočim, da se v tej množici slovenske sodrge kar dobro počutim. Vsekakor pa sedaj vem. da sem na pravi strani.

Zanimivo pa bi bilo videti in vedeti kaj bi povzročil in kaj vse bi se z mano dogajalo, če bi recimo sam na teh straneh okolje v katerem deluje in funkcionira dr. Andrej Capuder označil za sodrgo? Kot zlagano malomeščansko sodrgo na primer ali kaj podobnega. Seveda mi kaj takega še na kraj pameti ne bi padlo, ker takšnih poniževalnih in žaljivih izrazov nikoli ne bi uporabil za prav nobeno družbeno skupino, pa naj se z njenimi ideološkimi in političnimi stališči ali metodami političnega ali družbenega delovanja še tako zelo ne strinjam.

Dr. Andrej Capuder se zagotovo v svojem vzvišenem okolju trenutno še lepo in varno počuti. Vendar časi se spreminjajo in kaj hitro se lahko dogodi, da bi lahko ta slovenska sodrga nekega dne od nesreče in ponižanja ponorela in njen glas se bo potem vsekakor močno slišal tudi vse tja do njegovega danes še tako varnega okolja. Mogoče pa se bo »sodrga« takrat spomnila, da je bila za sodrgo označena že takrat, ko to v resnici sploh še ni bila.

1 komentar:

  1. To kar Capudra jezi, je da obstaja čisto nov medij, ki ga na noben način ni mogoče nadzorovati. Tudi če bi si njegova politična opcija uspela podrediti vse mainstream medije.

    Sicer pa, ne razumem ravno tega: če on ljudi imenuje za sodrgo, je čisto upravičeno njega imenovati enako. Ali bomo kar nastavljali drugo lice, ali kako?

    OdgovoriIzbriši