torek, julij 03, 2012

Za nas ni dober, za vas pa bo!

Organi stranke SD naj bi ta četrtek ponovno obravnavali in potrjevali podporo kandidaturi Boruta Pahorja za predsednika države na jesenskih volitvah.

Na svojem strankarskem kongresu v Kočevju pred ne tako dolgim časom so ga zabrisali z mesta predsednika stranke SD in tokrat ga bodo skoraj zagotovo dokončno podprli kot kandidata za predsednika države.

Za predsednika opozicijske stranke SD torej Pahor ni dovolj dober in zagotovo so delegati kongresa imeli kar dobre razloge, da so se mu odrekli. Za predsednika države Slovenije pa naj bi bil torej dovolj dober?

Gospe in gospodje v vodstvu SD pa so res ali pravi žlahtni humoristi ali pa se le tako malo poigravajo z našo ljudsko inteligentnostjo. Seveda ob ponovno potrjeni podpori  kandidaturi Boruta Pahorja pričakujejo volivke in volivci od SD-jevcev kar nekaj odgovorov na pomembna vprašanja. Tako bi na primer bilo koristno malo osvetliti vlogo Pahorja kot predsednika državnega zbora in predsednika stranke SD kot članice takratne vladajoče koalicije, glede rešitve problema "izbrisanih" zaradi katerih nam je prav pred dnevi bil izstavljen račun.

Verjetno ne bosta ponovno le Golobič in Kresalova kriva za vse kar je šlo narobe v prejšnji vladi, ki jo je vodil in je morala mandat predčasno končati, prav Borut Pahor? Člani stranke SD so ga vrgli z mesta predsednika stranke, državljanke in državljani so ga nagnali z mesta predsednika vlade in mu odvzeli mandat ter stranko SD poslali v opozicijo in vse to naj bi bile dobre reference za bodočega predsednika države.

Pa tokrat o tistih nočnih prikritih obiskih kakšnih tujih ambasad, mešetarjenju s kakšnimi ameriškimi zaporniki in petminutnimi slikanji z ameriškim predsednikom, skakanjih ter zamujanjih na kakšne evro vlake, ki so prav vsi že zgrmeli v prepade, o Združenih državah Evrope in podobnih preteklih stvareh ter dogodkih ne bomo dlakocepili niti o njih razglabljali. Čisto dovolj je, da vse to pomnimo.

3 komentarji:

  1. Saj sploh ni to, da za SD ni dober. Pa še kako je. Ampak hočejo preprečiti da bi g. Zver prišel v drugi krog. To je vse. Vse ostalo je propaganda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole razmišljanje je tako razbobnano naokoli pa vendar tako preprosto in trapasto, da kar boli. Funkcije predsednika vlade, predsednika stranke in predsednika države so popolnoma različne. Zahtevajo različne kvalitete pri človeku in predvsem so za vsako izmed funkcij ključne druge lastnosti.

    Reči za predsednika stranke ni, za predsednika RS bi pa naj bil in se zgražati, je kot da ne bi najel mizarja ker ni hkrati tudi osebni zdravnik.

    Pravzaprav je treba priznati, da je nekaj osebnostnih lastnosti, ki so Pahorju, kot predsedniku vlade bile bolj v škodo kot pomoč, prav tistih, ki so za predsednika RS dobre. Je človek kompromisa, povezuje in vedno išče pot, ki bi bila všeč vsem. Kot predsednik si takšno držo lahko privošči, kot premier se pa, vsaj pri nas ne izide.

    Sicer pa, Pahor za SD ni bil 'dober', ker so presodili, da želijo programsko v drugo smer kot on. Želijo si manj liberalnega pogleda na ekonomijo kot on. Ta stališča so za predsednika RS precej manj pomembna saj programske funkcije nima.

    Tesnejše povezovanje v Evropi pa je neizogibno- to vesta tudi Zver in Tuerk, slednji je to zavedanje jasno pokazal tudi v zadnjih govorih, samo pazljivo ga je treba poslušat.

    PS: račun izbrisanih pa nam je izstavljen zaradi pravne luknje iz leta 1992, ki jo potem nihče ni bil pripravljen ali zmožen zakrpati tisti, ki so to luknjo takrat ustvarili pa še danes trmasto in arogantno vztrajajo pri svojem in so gotovo glavni razlog, da odškodnine sploh bodo. Če bi situacija bila urejena brez 20-letnega nategovanja ljudstva namreč ne bi bilo nobenih odškodnin, ker se o tem že davno ne bi več pogovarjali.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kot večkratni volivec SD-ja lahko rečem, da me ne moti, da so Pahorja nadomestili kot predsednika stranke, podprli pa ga bodo za predsednika države. Med funkcijama so pomembne razlike. Že od samega začetka je bilo jasno, da Pahor sili bolj na sredino in da je s tem nastala določena razdalja do preostanka stranke in dela volilnega telesa stranke. Vendar pa je bil uspešen, zmagal je na volitvah, zato ga je stranka morala podpirati. Ko je izgubil na volitvah, se je vse spremenilo. Zelo pomembni so tudi evropski okvirji. Pred nekaj letih se je zdelo, kot da je nemogoče zmagati na volitvah z bolj trdo socialdemokratsko linijo. Zato tudi podpora Pahorju. Ne, ker bi se veliko tradicionalnih socialnih demokratov v vsem strinjalo z njim, ampak zato, ker so z njim bile možnosti za zmago in s tem za uresničevanje programa, tudi če je bil ta malo zvodenel, oziroma primer tretje poti. Če izgubiš na volitvah, ne moreš spremeniti ničesar.

    Zdaj pa je jasno, da je mogoč premik nazaj in stranka temu sledi. Kar se pa tiče mesta predsednika države, le ta zahteva povezovalnega človeka in Pahor to je. Hkrati stranki koristi imeti predsednika države, saj je s tem več v medijih, ima priljubljenega politika in tako dalje....

    Tukaj ni nič nelogičnega.

    OdgovoriIzbriši