ponedeljek, januar 12, 2015

Manjkal je le prvi med neenakimi!

Pariz včeraj, 11.01.2015.

Vsi so prišli le njega ni bilo. Ameriškega predsednika Obame namreč. Prišli so, da podprejo zgroženo in presenečeno Francijo in njenega predsednika Françoisa  Hollandea.

Prišlo je tudi več kot milijon njegovih sodržavljank in sodržavljanov, da s pohodom solidarnosti po pariških ulicah izrazijo svoj gnev nad morijo, ki se jim je dogodila ter svojo odločenost, da se ne pustijo zlomiti in prestrašiti. Demokracija se je daljnega leta 1789 rodila prav Franciji in danes jo je potrebno tukaj tudi ubraniti. Tej ogromni množici državljank in državljanov Francije so se na pohodu miru, svobode in odpora  pridružili tudi številni voditelji držav sveta. Ko sem včeraj v medijih prebiral in poslušal novinarska poročanja iz Pariza in si ogledoval tam narejene posnetke ter fotografije kdo vse se je na čelu kolone postavil levo in desno od francoskega predsednika, se mi je počasi začelo svitati zakaj ameriškega predsednika Obame ni med njimi. Veliko bolj verodostojno bi se mi zdelo in tudi veliko bolj ganljivo bi bilo ter ogromno sporočilno moč Franciji, EU in svetu bi imelo, če bi se včeraj na čelo te ogromne množice postavil francoski predsednik Hollande sam ter tako simbolno celotno Francijo popeljal v svobodnejši, mirnejši in lepši jutrišnji dan. Tako pa so mu to enkratno priložnost njegovi EU in nekateri svetovni državniški kolegi odvzeli in posledice bo začutil na naslednjih volitvah.

Le malo pred tem zgodovinskim pohodom je bilo v Afriki pobitih okrog 2000 nedolžnih ljudi in tudi v času trajanja pohoda po pariških ulicah so se na drugi strani Sredozemskega morja razstreljevale zavedene in zlorabljene desetletne deklice in s tem morile vse okrog sebe in neusmiljeno se je morilo še na mnogih mestih afriškega in arabskega sveta. Svetovni mediji so vsem tem množičnim tragičnim dogodkom namenili obrobno pozornost. Tam daleč vstran od nas pač niso masovno umirali naši sodržavljani, soevropejci, naši zahodni  prijatelji, ki tudi v prave bogove ne verjamejo in se za mnoge sploh ne ve h katerim veram pripadajo. Pozorni spremljevalci teh zadnjih tragičnih pariških dogodkov namreč niso  mogli spregledati sporočil, ki so jih tudi včeraj iz Pariza in drugih evropskih in svetovnih okolij, na prebivalstvo Evrope in celotnega zahodnega sveta naslavljali nekateri zbrani svetovni voditelji in mediji , da so za vse nesreče zahodnega sveta krivi islamski fundamentalisti, islamski skrajneži, islamski teroristi in sploh nesrečniki z morilskimi nagnjenji, ki zelo sovražijo vse kar ni islamsko ter ne izhaja iz islamskega sveta in islamske vere. Sam namreč niti malo ne verjamem, da je tem raznim islamskim uporniškim organizacijam, njihovim borcem in raznim terorističnim bojevnikom, končni cilj njihovega boja prevlada muslimanske vere, temveč jim služi muslimanska vera in njeno ideološko ter versko sporočilo le kot mobilizacijsko sredstvo ter ideološko vezivo v boju proti sovražnemu in pretežno katoliškemu zahodu.

Nihče na zahodu niti z besedo ne pove zakaj ti "islamski fundamentalisti in morilci" kar naenkrat tako zelo sovražijo vse kar je katoliško zahodnega ali evropskega ali ameriškega? Njihovo sovraštvo do zahodnega sveta in zahodne civilizacije ter njenih vrednot in ravnanj je lahko le posledica nečesa kar se je tem ljudem moralo dogoditi. Prav tako nihče ne pove, da so prav vse najbolj znane teroristične muslimanske organizacije in pretežni del njihovih najbolj radikalnih vodij, ustvarile tajne službe ZDA in Velike Britanije za uresničevanje svojih interesov ter ciljev in so se pozneje prav vse obrnile proti njim in so danes njihovi največji sovražniki. Spomin mi sega kar nekaj desetletij nazaj in takrat o kakšnem islamskem fundamentalizmu, islamskem terorizmu, islamskih skrajnežih z hudimi morilskimi nagnjenji ni bilo nič slišati. Prav nasprotno, države različnih religij in z različnimi kulturnimi izročili ter različnimi barvami kože so sodelovale, se povezovale in se medsebojno kulturno, gospodarsko ter civilizacijsko plemenitile. Potem pa se nam je dogodil velik pok v katerem je kot simbolno dejanje padel berlinski zid in po katerem je največji del tako imenovane zahodne civilizacije popolnoma ponorel in vse se je skozi noč spremenilo. Če želimo to svetovno norijo omejiti in jo spraviti pod kontrolo osveščenih in razumnih ljudskih množic zahoda in celotnega sveta, se moramo takoj začeti odgovorno in odkrito pogovarjati ter začeti odločno v svojih državah vplivati na  vzroke nesreč, ki nas vse skupaj sedaj že dnevno uničujejo. Če je seveda ta drveči vlak zahodne norosti sploh še mogoče zaustaviti in ne bomo v kratkem vsi skupaj zdrveli v prepad popolnega samouničenja.

Sporočila, ki so nam jih včeraj iz Pariza poslali nekateri voditelji držav, niso prav nič spodbudna in vso to nesrečno in krvi ter smrti polno zgodbo le še dodatno zapletajo. Gospa in gospodje, ki so se včeraj postavili na levo in desno stran francoskega predsednika na čelu te veličastne pariške kolone se očitno niso zavedali pomembnosti zgodovinskega trenutka in svoje zgodovinske odgovornosti, da bi s svojimi sporočili Urbi et Orbi umirili razplamtele strasti. Posledice odsotnosti njihovega zdravega razuma in državniške odgovornosti ter modrosti se že čutijo po celotni Evropi. Duha, ki jim je včeraj ušel iz steklenice bo zelo težko ali skoraj nemogoče spraviti nazaj. Zahodni povampirjen ter militantni neoliberalizem in arabsko muslimanski fundamentalizem se brez velike medsebojne morije pomiriti ter spraviti očitno več ne moreta. Težava je le v tem, da ta spopad res lahko preraste v spopad civilizacij in veliko versko vojno, ki pa zmagovalca ne bo imela. Evropejci bomo ob vsem drugem hudem in tragičnem zgubili še tisto najsvetejše kar smo skozi zgodovino dobili, to je, našo demokracijo in svobodo govora ter svobodo javne besede.



Ni komentarjev:

Objavite komentar