torek, januar 13, 2015

Antisemitizem in antiislamizem!

Tokrat pa res s precejšnjo zaskrbljenostjo spremljam zadnje dogodke v delu zahodnega sveta in predvsem v EU ter v ZDA. Kot bi rekel moj znanec: hudič šalo jemlje. In vedno večje vprašanje je, ali je prihodnje dogodke sploh še mogoče nadzorovati in jih imeti pod kontrolo ter kdo vse jih iz ozadja vzpodbuja in s kakšnimi vse nameni ter cilji?

Vsi, ki ur zgodovine v času svojega izobraževanja niso ravno prespali in so tudi pozneje v roke vzeli še kakšno verodostojno zgodovinsko knjigo, enostavno ne morejo spregledati velikih podobnosti v izbruhu nekdanjega evropskega antisemitizma in današnjega antiislamizma. Zgodbi sta si tako zelo podobni in imata toliko skupnih družbenih in socioloških, teritorialnih ter ideoloških značilnosti in zgodovinskih podobnosti, da se moramo kar zgroziti in resno zamisliti.

Ne, ni Hitler izumil evropskega antisemitizma, čeprav poenostavljeno učenje zgodovine že lep čas to tako prikazuje, temveč je bil Hitler tisti, ki je le krepko zajahal veter te katastrofalne nestrpnosti prisotne v mnogih deželah Evrope in ji prav v nacistični Nemčiji dal novo uničujočo energijo ter grozljivo razsežnost. Posledice tega početja, ki ga danes imenujemo holokavst, poznamo in o tem sedaj ne kaže več na veliko razglabljati. Ker Judje bi naj bili krivi  za veliko večino finančnih, ekonomskih, socialnih in mnogih drugih težav, ki so takrat po prvi svetovni vojni pestile veliko večino evropskih držav. Tako tistih v vojni zmagovitih in seveda še veliko bolj tistih v vojni poraženih. Bes siromašnih, brezposelnih in sploh ljudskih množic brez prihodnosti, je bilo potrebno v nekoga in v nekaj usmeriti in jih tako mobilizirati za ustvaritev novih političnih ciljev novih nacionalnih, političnih, ideoloških, finančnih, gospodarskih in drugih elit. Vedno, ko boste razmišljali o teh nesrečnih časih in tragediji, ki so jo svetu povzročili, se ne pozabite vprašati odkod Hitlerju denar, da je uspel v vojni razrušeno in ponižano Nemčijo tako hitro postaviti na noge in iz nje narediti najmočnejšo gospodarsko in vojaško silo tistega časa?

Tudi novega antiislamizma niso izumili Nemci, čeprav dogodki zadnjih dni kažejo tako. Enako kot je bil nekoč antisemitizem prisoten v prav vseh državah tedanje Evrope in je potem le v Nemčiji dobil prav katastrofalne razsežnosti, tudi druge države pri tem niso niti malo nedolžne in brez velikih zgodovinskih grehov. Res pa je, da je danes sinonim za zločinski antisemitizem in holokavst le nekdanja Hitlerjeva Nemčija. Z novim družbenim pojavom imenovanim antiislamizem, ki se prav ta čas nezadržno širi po Evropi je zelo podobno. Prisoten je v prav vseh evropskih državah in se iz Nemčije, kjer je dobil najbolj masovno ter aktivno in organizirano obliko v gibanju Pegida, nezadržno širi v skandinavske države, Francijo in ostale dele Evrope. Združeni Evropi iz ZDA vsiljen neoliberalni družbeni in gospodarski sistem in posledice njegovega delovanja na socialnem in drugih družbenih področjih, so prav idealno gojišče za razvoj tovrstnih ideologij. Za vse nesreče, ki vedno bolj pestijo ter stiskajo milijone Evropejcev, je tudi tokrat potrebno poiskati krivca in ves nakopičen bes vedno bolj osiromašenih in ljudi brez prave perspektive in bodočnosti, usmeriti v skupnega sovražnika.

Tako sedaj iz ranjene Francije prihajajo sporočila, da so aktivirali vojsko in mobilizirali 10.000 novih vojakov, da bodo varovali vse pomembne objekte v državi pred novimi napadi, ki naj bi jim grozili. Ne vem si prav razložiti pravega namena in ciljev teh in podobnih vojaško policijskih ukrepov v Franciji, ker francoske varnostne sile vključno z vojsko ne morejo tako dolgo uspešno varovati vseh objektov, ki bi lahko bili tarča nekih novih terorističnih napadov, kot lahko morebitni teroristi mirno čakajo na svojo novo priložnost in ponovno udarijo. S povečano in neprestano agresivno aktivnostjo tajnih služb, policije in vojske, se pojavu terorizma ne da uspešno ubraniti. Premalo so poskusi vplivanja le na posledice nekega družbenega pojava, ker vplivati bo potrebno na vzroke za nastanek in razmah tako imenovanega arabskega islamskega terorizma v Evropi. Najprej pa bo potrebno zajeziti razmah evropskega antiislamizma v vseh državah Evrope in šele potem bodo nastopili pogoji za obračun z zlom imenovanim arabski islamski terorizem. Ker v nasprotnem se bomo v Evropi ves čas vrteli okrog vprašanja kaj je bilo prej, ali kura ali jajce in preštevali mrtve ali pa zapadli v vsesplošno svetovno klanje s katastrofalnimi posledicami.

Evropejci ne bomo mogli ob še tako veliki podpori ZDA ( in Ukrajine ), pobiti vseh Arabcev, vseh Rusov in jutri še morebiti vseh Kitajcev ter še koga, ki bi se nam kot sovražnik lahko pojavil. Če bi Američani radi kaj takšnega počeli, naj to delajo brez nas in naj tudi sami trpijo posledice. Evrope ne ogrožajo vsi prej navedeni tako zelo kot jo ogroža prav pospešena in nekritična amerikanizacija Evrope.


















Ni komentarjev:

Objavite komentar