sreda, januar 29, 2014

Vse mora biti uravnoteženo!

Nj. Eksc. dr. Doku ZAVGAJEV
VELEPOSLANIK RUSKE FEDERACIJE V REPUBLIKI SLOVENIJI
V slovenskih medijih že leta prebiramo kaj je kje počel, kaj govoril in kaj komu svetoval, priporočal ali naročal ameriški ambasadov v Sloveniji gospod Joseph Mussomeli. V preteklosti smo ga lahko videvali na veliko pomembnih prireditvah, obiskoval je razne družbene skupine, pisal kdaj kakšnemu županu s kakšno zahtevo, klical k sebi v svoj kabinet slovenske politike in jih usmerjal ter jim govoril kaj bi bilo ameriškim oblastem všeč in kaj jim ne bi bilo. Nekateri ga imajo celo na sumu, da je prav on bil arhitekt tiste nesrečne Janševe vlade, ki jo je v lanskem letu po velikih demonstracijah ter poročilu KPK potem zamenjala vlada Alenke Bratušek. In on je bil tisti ambasador h kateremu naj bi v zavetju teme po nasvete in male usluge prihajal kot predsednik vlade Borut Pahor z veliko prošnjo za foto termin z ameriškim predsednikom Obamo. V zameno za skupno fotografiranje, ki se je potem res dogodilo, pa bo potem Slovenija sprejela nekaj tistih nesrečnih zapornikov iz Guantánama na Kubi, ki bi se jih Američani po vsej sili radi hitro znebili ter jih podtaknili v oskrbo svojim prijateljskim zaveznikom. Ameriška ambasada je bila pod vodstvom cenjenega gospoda ambasadorja Mussomelija res pravo pribežališče zafrustriranih in skoraj vedno nesrečnih ter zakompleksiranih slovenskih levih ter desnih politikov, ki so tam vedno našli tolažbo, nasvet in po potrebi dobili tudi nesebično pomoč v raznih dobrih uslugah. Ker pa nobeno kosilo nikjer ni zastonj, so se potem, ko so dobili priložnost, zelo potrudili, da so se primerno oddolžili. Tako se pač to dela v svetu visoke politike, so rekli in nas tolažili vedno, ko smo se javno spraševali o čem kar nam ni bilo povsem jasno in razumljivo ali se nam je, ubogi nevedni raji, zdelo celo malce neprimerno in že skoraj sramotno.

Nekateri pa smo se ves ta čas tiho in občasno kdo tudi malo bolj glasno ter boječe, spraševali kaj pa je z ruskim ambasadorjem v Sloveniji? In bili pri tem celo malo v dvomih ali so Rusi v Slovenijo sploh poslali svojega visokega predstavnika. Nikjer o njem ni bilo mogoče v medijih ničesar prebrati, TV kamere nam ga niso nikoli pokazale na kakšni državni proslavi, nič ni javno kritiziral ali grozil slovenskim protestnikom, nič nam niso rekli, da bi ga zelo skrbelo katere stranke bodo sestavljale vlado in kateri politik bo zasedel kakšno pomembno državniško funkcijo in smo tako kar malo pogrešali mnenje ter poglede te druge svetovno velesilske strani. Pa so tudi za takšno, skoraj javnosti neopazno delovanje in ravnanje ambasadorja v neki državi, tisti modri in dobro poučeni rekli, da se tako pač dela v visoki mednarodni politiki. In mi navadna slovenska raja naj sedaj vemo kako se v visoki mednarodni politiki res prav dela, ko pa se nam vsiljujeta dva popolnoma različna modela delovanja naših dragih ambasadorksih gostov in oba naj bi bila popolnoma pravilna ter skladna z ustaljenimi ter v svetu sprejetimi diplomatskimi doktrinami in dobrimi praksami.

Ker so nas o ameriškem ambasadorju gospodu Mussomeliju naši vrli politiki in mediji res dobro obveščali in o njem vemo res veliko, tudi kaj kar sploh ne bi rabili vedeti, je zaradi uravnoteženja informiranosti slovenske javnosti nujno, da predstavimo tudi Ruskega veleposlanika v Sloveniji. Še posebej, ker bodo čez nekaj dni zimske olimpijske igre v ruskem mestu Sočiju kjer se tudi Slovenci nadejamo kakšne medalje ter dobrih uvrstitev naših športnih ambasadorjev. Celo nacionalna TV je v svojem programu našla nekaj minut prostega termina in vanj uvrstila res kratek intervju z ruskim ambasadorjem gospodom dr. Dokum ZAVGAJEVIM. Tako smo vsaj na TV videli kako gospod ambasador zgleda in slišali njegov glas. Povedati res ni mogel veliko, ker mu časa za to niso ravno veliko odmerili. Govoril je le o olimpijskih igrah in težavah pri organizaciji ter varnosti in v skopo odmerjenem času je uspel povedati tudi še to, da se istospolnim obiskovalcem Sočija res ni potrebno ničesar bati ter da naj kar pridejo in bodo dragi gostje.

Kdo torej je naš gost ambasador Ruske federacije v Republiki Sloveniji in gostitelj naših zimskih športnikov v Sočiju gospod dr. Doku ZAVGAJEV? Ćesar nam ne želijo ali ne čutijo potrebe povedati slovenski politiki in mediji, nam pač pove svetovni splet. Tako zvemo, da je rojen leta 1940. Leta 1966 je diplomiral na Gorskem kmetijskem inštitutu ter si pridobil naziv inženir mehanik. Pozneje je še doktoriral iz ekonomije. Je tudi redni član Ruske inženirske akademije. Za veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji je bil imenovan v letu 2009. Pred tem je vrsto let opravljal odgovorne diplomatske dolžnosti tudi v drugih državah in pomembne dolžnosti v oblastnih ter političnih institucijah doma v Rusiji.

Za večjo uravnoteženost informiranja slovenske javnosti in vedenja o njem, njegovem delu v naši domovini ter o njegovih pogledih na dogajanja v svetu in pri nas, pa se bo gospod ambasador moral malo potruditi tudi sam. Ali pa naj svojim sodelavcem naloži nalogo, da o njem in državi, ki jo v Sloveniji zastopa, primerno zapolnijo veliko vrzel v našem vedenju in razumevanju.





Ni komentarjev:

Objavite komentar