torek, december 16, 2014

Zakaj pa ima kovač klešče?

Obstaja kar nekaj verjetnosti, da mi bo kdo očital, da sem podlegel kakšni novi teoriji zarote. To bom seveda odločno zanikal. Malo manj odločen v zanikanju pa bom, če se bo kdo spomnil in postavil trditev, da pa bi tokrat in v tem primeru morebiti le lahko šlo za posledice kakšne dejanske mehke zarote ali kot politiki temu radi povedo, za tihi politični dogovor med največjo pozicijsko in vladno  stranko SMC in opozicijsko stranko ZL.

ZL je namreč v proceduro vložila spremembe ZZZDR s katerimi želijo ponovno odpreti ter dokončno urediti zelo delikatno in politično ter ideološko zelo občutljivo področje izenačitve pravic istospolnih in ob tem za javnost zapišejo: Težava pravnega reda, ki istospolnim partnerjem odreka pravice do zdravstvenega zavarovanja po partnerju, odsotnosti z dela zaradi bolezni partnerja ali partnerke, pravico do nadomestila dohodka za nego družinskega člana, do sklenitve najemne pogodbe s preživelim zakoncem najemnika ali najemnice in podobno, predlagane spremembe ZZZDR pa to področje z redefinicijo zakonske zveze urejajo na sistematičen, učinkovit in preprost način ter v polnosti udejanjajo ustavna načela enakosti pred zakonom ter pravne in socialne države.

Sam seveda s tem nimam prav nobenih težav in sem na teh straneh pred časom tudi močno podpiral sprejem spornega Družinskega zakonika v parlamentu in potem še na tistem nesrečnem ter popolnoma nepotrebnem referendumu. Družinski zakonik je padel in potem je bilo vse tiho do pred nekaj dnevi, ko je ZL ponovno razburkala del slovenske javnosti. Tega današnjega zapisa na to temo sploh ne bi bilo, če pa bi že bil, pa bi v njem lahko prebirali le pohvale in podporo ZL, da so to žalostno in ideološko tako zelo sporno temo ponovno odprli v želji, da se to področje že enkrat dokončno ter primerno pravno uredi. Ker pa je v slovenski politiki le malo kaj tako kot je videti na prvi pogled ali kot nam govorijo in nas skušajo prepričati, imam tokrat ZL na sumu, da počne nekaj kar je sicer pohvalno in še kako prav, vendar bi to nalogo morala opraviti največja vladna stranka SMC.

To nalogo je namreč stranka SMC dobila kot pogoj, da so jo pred dobrim mesecem dni v Lizboni sploh sprejeli v članstvo ALDA – organizacijo evropskih liberalcev. Takrat so slovenske volivke in volivci tudi prvič izvedeli in dobili potrditev, da so na zadnjih parlamentarnih volitvah množično volili liberalce in ne kakšne socialno usmerjene politične opcije. Stranka SMC mora seveda sedaj svojo zavezo sprejeto v Lizboni tudi kar najhitreje uresničiti in ni izključeno, da so prisotni tudi neprestani tihi pritiski iz samega vrha ALDE. Stranka SMC se je tako znašla v kar veliki zadregi, ker je njen predsednik, ki je tudi predsednik slovenske vlade, dr. Miro Cerar napovedal ponoven sprejem oderuškega Zakona o obdavčitvi nepremičnin z uveljavitvijo katerega želijo zamašiti pretežni del lukenj v državnem proračunu. Odreči so se morali zakonu o obdavčitvi sladkih pijač in v vsem so morali popustiti sindikatom javnega sektorja ter so se tako znašli v prav nezavidljivi situaciji, ko jim državni proračun izgleda luknjast kot švicarski sir. Pa še Brusel in OECD zahtevata ta oderuški davek s katerim bo tako slovenska oblast dokončno dotolkla največji del svojih državljank in državljanov, ki so si v življenju kaj ustvarili. Bo pa ta davek še posebej krepko udaril po gospodarskem sektorju in sočasno zelo povečal tudi stroške funkcioniranja celotnega javnega sektorja. Posledice uvedbe tega davka bodo katastrofalne za celotno državo od občanov, gospodarstva, javnega sektorja in peko občin do državnih institucij. Ker pa se nova vrednost in s tem denar ustvarja le v realnem sektorju, bo celotno breme te nove obdavčitve nosilo gospodarstvo in pa občani iz svojih skromnih prihodkov in prihrankov. Javni in državni sektor ter občine nove vrednosti neposredno ne ustvarjajo in bodo svojo davčno obveznost lahko poravnavali le tako, da bodo denar najprej preko raznih davčnih in drugih oderuških načinov pridobili od realnega sektorja in državljanov.

Stranka SMC in pa tudi obe njeni koalicijski partnerici DeSUS in SD, imajo tako sedaj velik problem. Izpolniti morajo zavezo stranke SMC dano v Lizboni in urediti razmere na področju pravic istospolnim ter sočasno uvesti davek na nepremičnine. Slovenska javnost seveda obeh hudo grenkih zalogajev, od katerih je eden predvsem ideološki in drugi kruto ekonomski, ne bo kar tako mirno pogoltnila. Ideološkega so očitno tako zvito podtaknili opozicijski ZL in koalicija na čelu s SMC pa bo nase prevzela tistega ekonomskega. Zakaj je ZL prav sedaj, ko ji med volivkami in volivci vedno boljše kaže, prevzela ta hudo vroč kostanj in s tem razbremenila njenih zavez stranko SMC, mi ni najbolj jasno. Res bo potrebno sedaj zelo skrbno spremljati kaj se bo s to pobudo stranke ZL in njenim predlogom zakona dogajalo v državnem zboru ter okrog njega in predvsem kaj bodo k tej zgodbi prispevale predvsem koalicijske stranke s SMC na čelu.

Če je ZL, ki je to zgodbo sprožila, ravnala samostojno ter mimo strank koalicije in predvsem stranke SMC, potem jim lahko očitamo le politično naivnost in neizkušenost, ker so izbrali za kaj takega najmanj primeren čas. Nekdo bo lahko rekel tudi, da so se ustrelili v koleno ali pa, da je pot v pekel največkrat res tlakovana z dobrimi in plemenitimi nameni. V primeru, da pa jih bo javnost povezala s stranko SMC in da vse to počnejo v dogovoru z njimi in za njihov mednarodni račun ter s tem sočasno tudi kot tiho in zaplotniško podporo zakonu za obdavčitev nepremičnin, ki ga želi sprejeti stranka SMC s svojima koalicijskima partnericama, potem pa so si krepko zapletli svojo vlogo v slovenskem političnem prostoru ali celo ogrozili svojo politično bodočnost. Janez Janša, njegova SDS in njihovi javni ter prikriti politični in ideološki sateliti namreč potrebujejo ravno to kar jim sedaj servirajo na pladnju in kar danes počne ZL in seveda to kar namerava jutri z nepremičninskim davkom storiti SMC. Če namreč želiš danes pritegniti pozornost slovenske javnosti in jo krepko vznemiriti ter razjeziti, potem jih le mahni po glavi z ideološkimi pravicami istospolnih in uničujočim ekonomskim davkom na nepremičnine. Prav nič drugega ti ni potrebno storiti in spoznal boš kje je hudič doma.






















1 komentar: