torek, december 16, 2014

Groza: nevarnost demokracije preti EU!

Zelo nestabilne finančne, gospodarske in politične razmere v Grčiji ter nove grožnje, ki jih v Grčijo pošiljajo neoliberalni režimi iz EU in Bruslja ter mednarodnih finančnih institucij,  položaj v državi še dodatno zelo zapletajo in velika verjetnost je, da se bodo Grkom kaj kmalu dogodile predčasne parlamentarne volitve.

Saj volitve, na katerih predvidljivo zmago slavi prava in neoliberalnim in izkoriščevalnim evropskim in svetovnim centrom moči kompatibilna politična opcija, teh sploh ne bi motile in skrbele. Vendar izid prihodnjih parlamentarnih volitev v Grčiji tokrat ni več tako zelo gotov. Po javnomnenjskih anketah je že nekaj mesecev v vodstvu levo usmerjena stranka Siriza, ki zagovarja restrukturiranje javnega dolga in vrsto drugih ukrepov, ki bi grško ekonomijo in družbo pripeljali iz krize in ti seveda niso niti najmanj skladni z znanimi bruseljskimi neoliberalnimi doktrinami reševanja krize v Grčiji ter nekaterih drugih državah juga EU.

Po hodnikih in kabinetih oblastnikov v Bruslju in tudi v Berlinu, je že čutiti nelagodje in strah pred morebitnimi neugodnimi rezultati volitev v Grčiji, na katerih bi strah zbujajoča Siriza celo lahko prevzela oblast. Da bi kaj takšnega preprečili, predstavniki EU in mednarodnega kapitala že pošiljajo grškim volivkam in volivcem ter političnim, gospodarskim in finančnim elitam prikrita grozeča sporočila iz katerih je lahko prebrati kaj vse, da se jim bo dogodilo, če dovolijo in si v Grčiji privoščijo volilno zmago Sirize. Grozijo jim z nadaljevanjem in celo nadgradnjo že znanih neoliberalnih ekonomksih, finančnih in političnih izkoriščevalskih ter poniževalnih ukrepov s katerimi so Grke že doslej prav neusmiljeno mrcvarili in jih spravili do spodnje meje socialne vzdržnosti pod katero še niže spraviti jih bo pa res težko. Grki v razmerah v katere so jih vsa ta leta pahnili sedaj nimajo praktično več kaj izgubiti.

Svoje grožnje Grkom zahodni noliberalni kapital in politika opremljata s prav katastrofičnimi grožnjami kaj vse, da se jim bo še dogodilo, če na volitvah oblast v državi predajo Sirizi. Pa imajo Grki sploh kakšno boljšo ter obetajočo možnost?  Na voljo imajo le dve možnosti. Prva je, da ohranijo sedanji hlapčevski in evropskemu ter svetovnemu neolibaralnemu kapitalu in politiki podrejen režim in drugo, da tvegajo in se v neznano podajo s Sirizo. Star pregovor, ki ga radi ponavljajo tudi neoliberalni kapitalisti današnjega časa pravi, da "kdor ne reskira tudi nikoli ne profitira"! Morebitna zmaga Sirize v Grčiji ne bi bila koristna le za Grčijo in v njej živeče ljudi, temveč bi imela ogromen pomen tudi za ljudi živeče v večini ostalih držav juga EU, ki so na poti, da lahko že jutri postanejo nove "Grčije". To velja tudi za Slovenijo, ki se nikakor ne uspeva izviti iz trdih oblastnih klešč desničarskih in neoliberalnih političnih elit, ki s to preljubo državo ravnajo tako kot jim naročajo v Bruslju in Berlinu in ne tako kot bi dolgoročno koristilo državi Sloveniji ter njenim državljankam in državljanom in generacijam, ki šele prihajajo.









Ni komentarjev:

Objavite komentar