petek, junij 07, 2013

Primer male Belmine Ibrišević bi si zaslužil tudi pozornost slovenske javnosti!

Vir: mediji BiH

Odlomek iz komentarja  objavljenega na spletnem Oslobođenju:

- Petog juna objavljena je vijest da jedna tromjesečna beba iz Sarajeva, Belmina Ibrišević, ne može da ode na hitno liječenje u inostranstvo jer njeni roditelji ne mogu da joj izvade pasoš. Razlog – poput svih beba rođenih u BiH poslije 12. Februara 2013. i Belmini je uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj. Naime, presudom Ustavnog suda BiH, u februaru ove godine prestao je da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH. Od tada do danas poslanici nisu našli za shodno da postignu dogovor o registracijskim područjima pri izdavanju JMBG. Otuda GRAĐANSKI protesti pred zgradom federalnog parlamenta u Sarajevu. Koji su samo djelimično urodili plodom. Jer, donošenje privremenog rešenja  o izdavanju JMB nije dovoljno. Žele usvajanje Zakona. I to s pravom. Kako ni jedan tek započet život više nikada ne bi ugrozili oni koji ne prezaju od politizacije svega i svačega, pa i ostvarivanja elementarnog prava svakog djeteta - Zato pred zgradom parlamenta u Sarajevu od četvrtka stoje LJUDI, stoje GRAĐANI, stoje naši PRIJATELJI, muslimani, pravoslavci, katolici,ateisti = SVI ZAJEDNO! Pružimo im podršku. Okupimo se. Pokažimo da nas ima, pokažimo da smo svi mi Belmina - navodi se u pozivu građanima Beograda.

O drami, ki se je te dni dogajala v Sarajevu si več preberite na spletnih portalih sarajevskih in drugih BiH medijev in se pri tem resno vprašajte zakaj so slovenski mediji te dramatične dogodke medijsko bojkotirali. In to ni prvi primer, ko slovenski mediji čredno zamolčijo pomembne dogodke "dogajanja ljudstva" v naši neposredni okolici in celo v državah EU povezave. Če pa o takšnih dogodkih že kaj poročajo, pa je to le obrobno in praviloma zamolčijo vzroke, ki so ljudi pognali na ulice in v silovite proteste.

V času razgibanega dogajanja ljudstva v Sloveniji so Sarajevčani in mnogi prebivalci drugih delov BiH izražali podporo demonstrirajočim Slovenkam in Slovencem. Prav bi bilo, da jim tokrat to podporo na primeren način povrnemo in jim sporočimo, da razumemo njihove težave ter jih v njihovih upravičenih prizadevanjih ter zahtevah podpiramo. Tako kot to počnejo v drugih okoliških državah nekdanje YU, v katerih njihovi mediji obširno poročajo o demonstracijah v Sarajevu, blokiranju parlamenta ter strahu, ki so ga Sarajevčanke in Sarajevčani pognali v kosti svojim političnim in oblastnim predstavnikom in institucijam. Mala Belmina in njena tragična usoda sta bili iskri, ki sta se v hipu razplamteli v vseljudski punt ter resno zagrozili domačim in tujim političnim ter oblastnim samodržcem in uničevalcem nekoč čudovite in gostoljubne dežele BiH. 






Ni komentarjev:

Objavite komentar