sobota, maj 12, 2012

Poslanska bahatost in neobčutljivost za težave ljudi!


Ni pomembno kaj govoriš, važno je da govoriš všečno tistim, ki ti režejo kruh. Tako tudi izjava poslanca Virantove Državljanske liste Riharda Braniselja sodi v to kategorijo. Na skupni novinarski konferenci koalicijskih strank je namreč izjavil: »Naš trenutni življenjski standard je pretiran in nima podlage v realnih finančnih možnostih.«

Od nekdanjega policista in pravnika ter danes poslanca v državnem zboru bi pa menda le smeli pričakovati nekaj več modrosti in strpnosti pri dajanju javnih izjav. Je pomislil kako so se ob tej njegovi izjavi počutili tisoči upokojencev, ki prejemajo pokojnine nižje od 500 evrov, sto in še nekaj deset tisoč brezposelnih, nekaj deset tisoč tistih, ki sicer še nekaj delajo pa jim delodajalci ne dajejo plač ali pa so njihove mezde tako male, da z njimi sami in njihove družine niti pod razno ne morejo preživeti meseca?

Seveda poslanec Braniselj ni pomislil na tiste, ki vsak teden v dolgih vrstah stojijo pred napol praznimi skladišči Rdečega križa in Karitasa, ni pomislil na osnovnošolske otroke v slovenskih osnovnih šolah, ki jim starši ne morejo zagotoviti denarja za malice in kosila, ni pomislil na dijake strokovnih šol, ki se izpisujejo iz izobraževanja, ker jim starši niso več v stanju plačevati stroškov prevoza in prehrane. Je nekdanji odvetnik in danes predstavnik ljudstva mogoče pomislil na  vse tiste državljanke in državljane, ki si ne morejo več privoščiti rednih in potrebnih uslug zdravstvenega varstva in niti rednega popravila zob ter plačljive zobne protetike in postajajo vse bolj brezzobo slovensko ljudstvo? In seveda ni pomislil še na veliko ekonomsko in socialno prizadetih skupin v tej zavoženi državi živečih ljudi. Pravzaprav lahko čisto mirno ugotovimo, da ni mislil nič, temveč je bleknil le to za kar je vedel, da bo njegovim političnim gospodarjem všeč. Ker je  v danih političnih okoliščinah zanj le to pomembno in skoraj gotovo tudi koristno.

Odvetniško bahatost je očitno prenesel tudi v politiko in tako sedaj pač ravna, nastopa in govori kot poslanec državnega zbora ter politik. Navada je pač železna srajca pravi star pregovor.

9 komentarjev:

  1. Se vidi kakšni butlji so poslanci. Potrebno bo nujno urediti sistem, da če so ga volilci izvolili ga lahko udi kadarkoli odpokličejo. Navsezadnje je v službi naroda in narod naj ga tudi odpokliče. Tako je v firmah, mar ne. Če ne delaš dobro prejmeš knjižico. Tako naj bi bilo tudi v tem primeru.

    OdgovoriIzbriši
  2. Teleban rojen teleban na vse veke vekomaj amen.

    OdgovoriIzbriši
  3. Braniselj ni pomislil, ker nima s čim......jezik dokazano, lahko deluje tudi brez naveze medušesnega organa in Braniselj se je zgolj priključil plagijadi popularnih politikov......

    OdgovoriIzbriši
  4. 'Naš trenutni življenjski standard je pretiran in nima podlage v realnih finančnih možnostih.'

    Dajmo poslanske plače znižat na 500 evrov pa da vidimo, kaj se zgodi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Človek še za položnice kot je elektrika, voda, ogrevanje ... Če bi to videl nekdo, ki ima minimalno pokojnino bi se zgrozil, ampak le-ta verjetno tudi za televzijo ali internet priklop nima denarja. Res je, da si včasih dal za kolo veliko več denarja kot sedaj - torej se je z manj delovnega napora da kupiti več (tako mi je govoril eden izmed upokojencev, ki je rekel, da si je včasih privoščil kolo za celo plačo, danes pa ga dobimo že za pol plače). To pa še ne pomeni, da je tudi hrana cenejša in ostale dobrine.
    Seveda bi se dalo zgornje besede še komenterati, vendar bodi dovolj.

    OdgovoriIzbriši
  6. Plagiator, zakaj se ti zdi, da se ti dve dejstvi med seboj tepeta? Oboje je res - da je težko preživet s 500€/mesec in da država laufa na izposojenem denarju, zapravi več kot pobere davkov, torej vzdržuje nek višji standard na kredit.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zmrda!

    Analiziraj strukturo zapravljanja države. Kdo pa je vseh teh dvajset let vodil državo, kdo sprejemal zakone, kdo uničil realni sektor, kdo je krepil predvsem državno upravo, kdo.............. ?? Kaj pa naj ljudje počnejo z državo v kateri živijo kot reveži, lačni in bosi ter brez svoje in svojih potomcev bodočnosti? Kdo potrebuje takšno državo??
    Ko se je na veliko delilo, privatiziralo, lastninilo, denacionaliziralo, kradlo, prodajalo in še kaj se je počelo ter se še vedno počne, velike večine ljudi ni bilo nikjer zraven. Sedaj ko pa se vse to za nazaj plačuje pa naj bi bili ljudje glavni plačnik in tisti, ki bi morali vse razumeti, vse potrpeti in nositi največje breme.

    OdgovoriIzbriši
  8. Plagiator, se vidi, da si delal v JU, da dejansko ne veš, kako se polni proračun v realnem sektorju, kako se pridobiva posle, predvsem kdor posluje s tujino. Cena izdelka ni cena, katero bi želel kalkulant, ampak se mora prilagajati tržnim razmeram. Če torej nisem zadosti produktiven, ne morem kupcu dovolj znižat cene, torej ne bom dobil posla. Povdarek je na produktivnosti.

    Te besede v JU ne poznajo. Npr. imamo več kot 100% več sodnikov kot v Avstriji, ampak oni zahtevajo višanje plač zaradi evropskega povprečja. Policijski sindikalist se je na TV resno držal in pametoval, da imajo policisti 22% nižje plače kot je evropsko povprečje. In pametni novinar ga ni vprašal, ali ima naš delavec za trakom, ki mu reže od svojega dohodka, tudi 80% evropskega povprečja.
    Zaradi nebrzdanja stroškov za JU, imamo tudi edini v Evropi za enako delovno mesto v JU višje plače, je JU mlinski kamen gospodarstvu pri tržni tekmi. Zaradi predrage države so naša podjetja nekonkurenčna na trgu.

    Oslarije se pojavljajo v masovnih medijih, katere nadzirajo sami zagovorniki državnega kapitalizma, kakršen je samo še v Rusiji, Kitajski in pa v Severni Koreji.

    Minula stavka nekakšnih sindikatov ni bila v podporo socialno najšibkejšim, ampak podpora družbenemu sloju zajedalcev s plačami nad 1200 E in ohranitvi nepravičnih plačnih razmerij med realnim sektorjem in JU.

    OdgovoriIzbriši
  9. Praviloma se le redko odzovem neposredno na kakšen komentar. Tokrat se bom, da kolegu ali kolegici povem, da nikoli nisem delal v javni upravi in da sem se z vem tem o čemer zgoraj teorizira sam ukvarjal v praksi v realnem sektorju. In prav bi bilo, da bi avtor (ali avtorica) gornjega komentarja že enkrat spoznal in razumel, da realnega sektorja brez javnega sektorja ni in obratno. Da gre za enovito družbeno celoto, ki sta v popolni soodvisnosti in ena drugo omogočata, pogojujeta in razvijata. Kot brez očeta in mame ni otroka tako brez učinkovitega javnega sektorja in učinkovitega realnega sektorja ni uspešne družbene skupnosti.Ukinimo javni sektor in ponovno se bomo preselili v jame, se pobijali za eno kost in po vseh štirih po gozdovih pobirali gozdne jagode, da bi preživeli. Ni torej treba za uničenje človeštva uporabiti atomskih bomb, temveč lahko to naredimo tako, da ukinemo javni sektor in učinek bo enak.

    OdgovoriIzbriši