četrtek, maj 17, 2012

Demagogija, ki meji že na nesramnost!


7 DNI, Večer, Maribor

Citat izrezan iz enega od prispevkov objavljenih v tedniku 7 Dni: Težko je razumeti, da nam gre na slabše, ko so ceste in ulice še zmeraj prepolne avtomobilov, in da se nas je kaj prijela varčevalna lajna, ko pa so vse trgovine polne kupcev.

Najprej naj zapišemo, da ta stavek pravzaprav niti ne sodi ravno najbolj v članek iz katerega je izrezan in je nekako na silo stlačen vanj. Zakaj je avtor storil nad svojim, drugače korektnim in zelo dobrim prispevkom, to socialno politikantsko nasilje mi niti ni najbolj jasno.

Pustimo torej ob strani osnovni novinarski prispevek objavljen v navedenem tedniku in se posvetimo le temu spornemu stavku in v njem zapisani trditvi. Podobno misel oziroma trditev izrečeno ali zapisano sem v zadnjem času uspel že večkrat zaslediti. Njeni avtorji so največ krat bili vladni predstavniki, predstavniki kakšne koalicijske stranke, poslanci Janševe koalicije ali kakšni drugi vneti ter nekritični in neodgovorni ali socialno neobčutljivi zagovorniki zadnjih vladnih ukrepov siromašenja prebivalstva te dežele, ki jih sicer uradno imenujejo ukrepi varčevanja.

Dokaz, da nam v tej deželi ne gre prav nič na slabše je torej dejstvo, da se še vedno vozimo z osebnimi avtomobili in zahajamo v nakupovalne centre. Pri tem bi lahko avtor prav mirno nadaljeval z nizanjem dokazov kako dobro nam še vedno gre, ker še vedno hodimo oblečeni in obuti, očitno še vedno nekaj jemo, ker smo še živi. Skoraj zagotovo še večinsko gledamo televizijo in poslušamo radio, se še nismo odrekli internetu, tudi v gostinskih lokalih še vedno najdemo goste, ki si, saj skoraj ni mogoče verjeti, še vedno privoščijo celo pivo. Celo nove otroke še rojevamo, čeprav v zadnjem času nekaj manj kot v preteklosti, Pa na kakšno športno ali kulturno prireditev še odidemo, privoščimo sebi in svojim otrokom celo še takšne dobrote kot so sladoled in podobno. In mi, ki vse to počnemo, bi radi naši skrbni in dobrosrčni vladi očitali, da nam gre vedno slabše  ter se ob tem še razburjali nad več kot nujnimi ukrepi s katerimi nas vse pogosteje osrečujejo nam tako dragi oblastniki.Res bi bil že skrajni čas, da se nam v te trde in neumne ljudske betice nekako vlije spoznanje, da naši in EU oblastniki vse to počnejo samo iz razloga, da bi bilo nam lepo in da vse to počnejo s solznimi očmi in hudo bolečino v njihovih mehkih ter socialno občutljivih srcih.

Ko si bomo morali dati izklopiti elektriko in vodo, ko nam bodo izklopili ogrevanje, ko nas bodo masovno zaradi neplačanih računov začeli iz naših lastnih stanovanj in stanovanjskih hiš metati na cesto, ko nam bodo masovno začeli rubiti vse kar je v naših stanovanjih še vrednega, ko bomo po cestah naših vasi in ulicah naših mest masovno hodili sklonjenih glav in prosečih pogledov ter goli, bosi in sestradani ali, ko nas bodo delodajalci lahko na cesto metali kadar se jim bo le zahotelo in nas zamenjali z drugim predvsem molčečim ter ponižnim delavcem, šele takrat bomo pridobili pravico do tega, da bomo smeli javno reči, da pa nam sedaj res gre malo slabše.

Mogoče še niti vse to ne bo dovolj, temveč bomo pravico povedati, da nam gre slabo, pridobili šele takrat, ko se bomo kot naši predniki pred nekaj tisoč leti, ponovno nastanili v jamah.


2 komentarja:

  1. Kolikšna je kriza v kakšni državi najbolj realistično prikazujejo cene najstarejše obrti. Vprašajte voznike špediterje kako se gibljejo cene tovrstnih storitev po posamezni državi. Pred kakšnimi petnajstimi leti so bile baje zelo poceni mladenke iz Polske.

    Afnogunc

    OdgovoriIzbriši
  2. @Afnogunc:
    Perfekten barometer stanja razmer v državi.

    Se strinjam,da je kriza, konec koncev fotografija zgoraj lepo prikazuje razdeljevanje hrane stradojočim iz, če prav razločim, šišenske upravne enote...

    OdgovoriIzbriši