četrtek, avgust 01, 2013

Poslanka jim je zrihtala denar za nagrade!

Spomini mi poletijo le nekaj mesecev nazaj, ko sem na 3. ( parlamentarnem ) kanalu TV SLO spremljal prizadevanja poslanke Lukšič-Pahorjevih Socialnih demokratov ( SD ) Majde Potrate za popravek, seveda navzgor, prispevka (davka ), ki ga vsi državljani, ki imamo električni števec plačujemo za financiranje naše javne RTV hiše. Še vedno mi v ušesih zvenijo njene črne napovedi o slabi usodi tega javnega medijskega zavoda nacionalnega pomena in ogroženosti nekaterih predvsem TV programov, če Državni zbor ne prisluhne njenim opozorilom in predlogom ter ne poviša tega prispevka. Zelo retorično sposobna poslanka je z izbranimi besedami opisovala kaj vse hudega, da se lahko v programski zasnovi tega zavoda dogodi in kako pomembne kulturne in druge oddaje so lahko pod vprašajem, če se ne zagotovi dovolj potrebnih denarnih sredstev za njihovo financiranje ter normalno funkcioniranje RTV zavoda. Seveda so se v vladajoči koaliciji pred tem dogovorili in mogoče celo kaj med sabo pomešetarili po sistemu mi vam to in potem vi nam ono drugo, ter povišanje prispevka potrdili. Gledalke in gledalci smo si oddahnili in bili pri tem še naivno prepričani, da pa nam bodo odgovorne ter prijazne gospe in gospodje, ki furajo RTV zavod in skrbijo za TV programe, odslej med napovedanimi in predvajanimi filmi, športnimi prenosi in drugimi bolj rado gledanimi oddajami, med reklamami le namenili kaj več sekund primarne oddaje.

Zaenkrat nas s čim podobnim še niso osrečili. Sedaj, ko so si vodilni javnega RTV zavoda s pomočjo vrle poslanke Majde ter njenih koalicijskih kolegic in kolegov zagotovili denar za izplačilo posebnih nagrad za njihovo uspešno in kvalitetno delo, mogoče lahko celo pričakujemo tudi to.
Za nagrade najbolj zaslužna poslanka Majda Potrata

Vse do včeraj sem naivno verjel, da vodilni v javnem zavodu RTV za svoje delo, ki ga opravljajo dobivajo vsak mesec plače. Sedaj, ko so si zagotovili nagrade za dobro in kvalitetno delo pa v to nisem več tako zelo prepričan. Razen, če v javnem sektorju plač ne dobivajo le za to, da sploh pridejo v službo in tam prebijejo največji del delovnega časa in za delo, ki ga mogoče potem celo opravijo, dobijo potem še posebne nagrade. Nihče namreč nikjer nič ne poroča o tem, da bi vodilni na RTV v preteklem času dosegli na kakšnem delovnem oziroma poslovnem področju zelo nadpovprečne delovne, poslovne ali programske rezultate z zelo nadpovprečnimi finančnimi rezultati.

Tako mediji poročajo, da vodilni na RTV svoje nagrade opravičujejo z razlogom, da so zaradi lanskega poslovnega rezultata na področju tržne dejavnosti prejeli "nagrado". Znesek je odobril nekdanji predsednik sveta, zdaj pa minister za šolstvo Jernej Pikalo. Dnevnik pa še poroča, da je vodstvo RTV tako letos po potrditvi zaključnega poročila za leto 2012 prejelo že več kot dve dodatni plači oziroma 20 odstotkov dodatka na mesečno plačo. Res je v tej deželi lepo in koristno biti vodilni na javnem zavodu RTV.

Nadalje lahko v medijih preberemo še:
Generalni direktor Marko Filli, ki je uvrščen v 60. plačni razred, je glede na osnovno plačo v višini 4270 evrov bruto prejel okoli 10.200 evrov bruto, kar znaša okoli 850 evrov dodatka k mesečni plači.
Oba programska direktorja Janez Lombergar in Miha Lampreht, ki spadata v 59. plačni razred (4.100 evrov), sta prejela po okoli 9.800 evrov, trije Fillijevi pomočniki iz 55. plačnega razreda (3.500 evrov) pa po 8.400 evrov.

Ker je v zadnjem času zelo "šik" praksa slovenskih politikov, da si kar sami naročajo, postavljajo in odkrivajo v svojo čast in v večen spomin, razne spominske table, tako tudi ni nerealno naše  pričakovanje, da se Janezu Janši in Borutu Pahorju sedaj s kakšno tablo na fasadi zgradbe RTV pridruži še poslanka SD Majda Potrata, ki ima kar precej zaslug za zagotovitev denarja iz žepov davkoplačevalcev za nagrade funkcionarjev javnega zavoda RTV. Sam sem nekako prepričan, da Majdina poslanska intervencija v državnem zboru ni zagotovila dovolj denarja za izboljšanje programske zasnove  in bolj gledljive vsebine, je pa ga ravno dovolj, da se primerno nagradi tiste najbolj zaslužne za mučenje in živciranje gledalk in gledalcev javne nacionalne RTV hiše. Rešitev gledalke in gledalci lahko sicer poiščejo v čudežni napravi imenovani daljinec, ki pa ima to pomanjkljivost, da jih plačila davka za RTV le ne odreši. Sploh pa so cenjena Majda in njene koalicijske poslanske kolegice ter kolegi poslanci, odkar so prevzeli oblast, zelo posvečeni inovacijam na področju sprejemanja novih davkov in jim tukaj njihova neizmerna iznajdljivost pride še kako prav. Zakaj pa obstaja v neki državi ljudstvo, če ne zato, da plačuje davke in razne vrste prispevkov in tako zagotavlja mirno ter lepo življenje mnogim, ki že nekaj časa niso več navadno ljudstvo.








2 komentarja:

  1. Kaj taki kot Posrata še sploh delajo v parlamentu. Mi ovce pa vse samo lepo gledamo.......

    OdgovoriIzbriši
  2. Odkar je Potrata zrihtala denar RTV je verjetno prepovedala tudi prenose NK Maribora.
    Hvala poslanka iz Maribora

    OdgovoriIzbriši