ponedeljek, november 09, 2020

ŠTRAJK ZA ŠOLO!

Povzeto s Facebooka

Učenka: Simona Kustec, 4. a razred, OŠ Na Daljavi
 

Navodila za šolo od doma
 
Pozdravljena učenka, podaljšane počitnice so se končale, v ponedeljek pa nadaljujemo s poukom – od doma. 
 
Pouk je obvezen, prisotnost na videokonferencah je obvezna, Vsak izostanek se šteje kot neopravičena ura. Šolo na daljavo morate izvajati sami, brez pomoči staršev. Maske niso obvezne, so pa priporočljive.
 
Poskrbite, da boste imeli na voljo računalnik s primerno velikim ekranom in tiskalnik! Če Imate še brata ali sestro, mamo ali očeta, ki se mora ravno tako učiti ali delati na daljavo, potem naj nekdo od vas dela preko telefona – tudi ekrani velikosti 7x14 cm so za delo na daljavo več kot primerni.
Če tudi telefona nimate, ker vaši starši menijo, da otrok v 4. razredu osnovne šole ne potrebuje pametnega telefona, prosite babico ali dedka za predčasno darilo za rojstni dan. Če morajo starši delati od doma jih prosite za njihov telefon. Če ga med delom potrebujejo, ga vzemite takrat, ko ga ne.
Učenci, ki so vas starši prijavili za topel obrok, imate kosilo po urniku. Če vam ga šola ne dostavi na dom, si ga morate iskat sami. Upamo, da ste doma dovolj blizu šole! Prometa tako ali tako ni na cesti. Ostali učenci pa imate v tem času prosto, kosilo dobite, ko pridejo starši domov oz. končajo z delom na daljavo. Predlagamo, da si v tem času pogledata kakšen posnetek na youtubu o pripravi in učinkih redne prehrane...
 
Pouk se bo izvajal po urniku. Načeloma traja 5 šolskih ur. Ne skrbite, na začetku se bodo pojavile utrujene oči, glavoboli, občutek boste imeli, da se preko ekrana ne da spremljati učitelja, sploh pa ne pri tujih jezikih. Da slabo razumete, ker imate preslabe zvočnike, ker angleške besede niso razumljive. Saj bo minilo, prej ali slej, v naslednjih mesecih se boste zagotovo navadili. Modra svetloba in neprestano gledanje v premajhen ekran, dokazano škodi vaši pozornosti, očem in vašemu splošnemu počutju. Ampak, moramo se potruditi, kajti šola je pomembna za vaše življenje in razvoj. Zunaj pa razsaja nevaren virus, ne za vas, samo za nekatere starejše, ki pa imajo v tem času pedikuro, ki je za njih izjemnega pomena, mnogo bolj kot vaša šola, zato ne smete vi tekat naokoli, da jih ne ogrožate…
Da bodo videokonference tekle gladko, morate poskrbeti za primeren dostop do interneta. Če vas bo med videokonferenco »ven vrglo«, samo kliknite na »OK« ali »dovolim«, pojdite do modema in iztaknite napajanje ter optični kabel in priklopite nazaj. Če ne gre, izklopite glavno varovalko in priklopite nazaj. Če še vedno ne gre, pokličite starše. Če staršev ni doma, predlagamo, da vam pripravijo brezplačno telefonsko številko vašega operaterja, ki vam bo zagotovo pomagal najti pravo rešitev.
 
Kot smo se naučili septembra, boš vsa navodila za pouk na daljavo dobila preko eAsistenta, videokonference bodo potekale v Microsoft Teams. Preverjanje znanja bo potekalo v Microsoft Forms, Potrebujete še normalen dostop do Programov Office. Ker bomo veliko uporabljali youtube, preverite, če normalno deluje, starši naj vam izklopijo »YoutubeKids«, ki se je naložil, ker je google zablokiral neprimerne vsebine, da boste imeli dostop do vseh kanalov. Če bodo težave pri katerikoli aplikaciji, samo pritisnite »OK« ali »Dovolim«, tudi če ne razumete, kaj vas računalnik sprašuje. Če še vedno ne bo šlo, pokliči starše v sosednji sobi. Otroci, ki nimate staršev doma, pa prosite babico ali dedka. Če tudi tega nimate, pokličite starše v službo, da vam pomagajo.
 
Vse naloge in kar boste opravljali med preizkusom morate oddati v primernem formatu. Slike pošiljajte v pdf formatu ne jpeg ali mpeg. Če nimate telefona za slikanje, ker so se vaši starši držali priporočil strokovnjakov, da otrok v 4. razredu OŠ ne potrebuje pametnega telefona, prosite starše, da svoj telefon pustijo doma. Nalogo morate oddati do 15:00 ure, da ima potem učitelj čas do večera vse to pregledati. Poglejte si na internetu, kako se pripravijo ustrezni formati, da bo šlo.
 
Pred preverjanjem znanja morate s kamero zaokrožiti po prostoru v katerem ste, učitelju pokažite celo vaše stanovanje, omare, da se preveri, če ni nikogar nikjer. Starši, ki delajo od doma, morajo biti pod nadzorom! Predlagamo, da vam starši nabavijo 360° kamero, da bo bolj »ziher«. Pa še to: preverjanje znanja je resna stvar, zato naj starši poskrbijo in preverijo, če snov res razumete!
 
Šolska ministrica pravi, da je vse super in fajn. Da šola poteka normalno, da šola BO! Če ona tako pravi, ona, ki je vaša zaščitnica in bo poskrbela, da boste šolarji varni, deležni primerne pozornosti in razvoja za življenje, ki vas še čaka.
 
Učitelji in ravnatelji se samo držimo vseh navodil, ker druge izbire nimamo. Samo nekaj tisoč nas je, ki gledamo tak razpad sistema in se delamo, da je vse OK, v dobro vseh vas, otrok.
 
Zato predlagam, da imamo vsaj enkrat na dan likovno vzgojo, da vsak vzame en karton in na njega umetelno napiše: »Štrajk za šolo!«, in prosite starše, da sliko izdelka objavijo… in nato nadaljujemo s športno vzgojo na prostem, pred šolo, z "rekvizitom od likovne" ampak, pazite, da boste držali razdaljo najmanj 3 metre, in imeli gor masko… in imamo nato še uro državljanske vzgoje in demokracije… VSAK DAN, dokler se ta neumnost ne neha! Da pa ne bomo kršili predpisov – zablindirajte sebe in in svoje starše v maskah… in objavite slike vašega štrajka! Ali pa jih pošljite na pristojno ministrstvo.

Lepo vas pozdravlja, vaša učiteljica
 
Je potrebno k temu zapisu še kaj dodati? Ne!

Ni komentarjev:

Objavite komentar